Невід’ємні атрибути: які продукти українці традиційно кладуть у великодній кошик
5 травня 2024 00:10
У день Світлого Воскресіння Христового тисячі вірян підуть до церкви з великоднім кошиком, щоб освятити його наповнення.
Що ж українці обов'язково мають покласти ь до кошика?
Паска
Ця святкова випічка завжди була обов’язковим атрибутом великоднього кошика. Паска відрізняється в українських регіонах і назвами (паска, бабка, сирна бабка, калач), і способом приготування. Часто в одному регіоні та навіть у сусідніх селах можуть бути різні рецепти пасок.
Наші предки вірили, що зовнішній вигляд готової паски може передбачити майбутнє сім'ї. Рівна, красива паска символізувала любов і добробут, тоді як нерівна або некрасива - сварки та розчарування.
Писанки та крашанки
Яйце – це символ сонця, родючості та життя. Українці здавна клали до кошика для освячення і писанки, і крашанки. Крашанки — це вже зварені яйця, які фарбували природними барвниками, наприклад лушпинням цибулі. Їх їли вдома за великоднім сніданком.
Писанки ж використовували в обрядах — обмінювалися ними чи дарували. Часто писанка була весільним подарунком, який дівчина дарувала своєму нареченому.
М’ясні страви
Під час Великоднього посту люди утримувалися від вживання м’яса, тому на Великдень разом з паскою освячували м’ясні страви. Традиційно в церкві святили буженину, ковбаси, копченості та сало.
Масло, хрін та сіль
Зазвичай люди клали в кошик масло та сир. Молочна страва завжди була у твердому вигляді, аби її зручно було нести в кошику до церкви.
Хрін здавна асоціювали з силою та міцним здоров’ям, а сіль додає смаку до усіх страв. Саме тому вони також є невід’ємними атрибутами великоднього кошика.
Свічка та рушник
Свічка у великодньому кошику символізує зв'язок з Богом. Кошик накривають вишитим рушником, який має не лише естетичне, але й практичне значення — захищає святкові страви від дощу чи вітру, - зазнасчає телеграм-канал Pravda Gerashchenko .