Чому США таємно поставили Україні далекобійні ракети - ще до ухвалення 61 млрд допомоги

Переглядів: 163

25 квітня 2024 15:17

Чому США таємно поставили Україні далекобійні ракети - ще до ухвалення 61 млрд допомоги фото

Американські офіційні особи підтвердили, що США таємно надали Україні балістичні ракети великої дальності - і Україна вже почала їх використовувати проти російських військ.

Ця зброя стала частиною пакета допомоги на 300 мільйонів доларів (240 мільйонів фунтів стерлінгів), схваленого президентом США Джо Байденом у березні, і вона надійшла до України у квітні.

Українські військові вже двічі використовували їх для ударів по російських цілях, повідомила агенція Reuters із посиланням на неназваного американського чиновника.

Ракети вперше використали вранці 17 квітня для атаки на аеродром в окупованому Криму, розташований приблизно за 165 км від лінії фронту, сказав чиновник.

Крім того, нові ракети використали у ніч проти вівторка під час атаки на російські війська в окупованому Бердянську, повідомляє New York Times.

Раніше США постачали Україні версію тактичних ракетних систем (ATACMS) середньої дальності, але не бажали надсилати щось більш потужне, частково через побоювання щодо погіршення боєготовності американських військ.

Проте Байден таємно дав зелене світло на відправку системи великої дальності, яка може запускати ракети на відстань до 300 км.

"Я можу підтвердити, що Сполучені Штати надали Україні ATACMS далекого радіусу дії за прямою вказівкою президента", – заявив речник Держдепу Ведант Патель.

США "не оголошували про це спочатку, щоб забезпечити оперативну безпеку України на її прохання", додав він.

Незрозуміло, скільки саме такої зброї вже надіслали в Україну, але радник США з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що Вашингтон надав "суттєву кількість" і планує надіслати ще більше.

"Вони змінять ситуацію. Але, як я вже говорив раніше... "чарівної палички" немає", - сказав він.

Він додав, що Україна пообіцяла використовувати ракети лише для атак в межах окупованих територій, а не по Росії.

Водночас британський адмірал сер Тоні Радакін у свіжому інтерв'ю виданню Financial Times заявив, що на тлі надходження нової західної допомоги Україна може збільшити дальні атаки - вглиб території Росії. І він не висловивив очевидних заперечень з цього приводу.

"Оскільки Україна отримує більше можливостей для ведення далекого бою ... її здатність продовжувати глибокі операції дедалі більше ставатиме характерною рисою" війни, сказав Радакін і додав, що ці операції, безперечно, мають ефект.

До рішення таки надати Україні далекобійні ракети США спонукало і використання Росією балістичних ракет, поставлених Північною Кореєю, проти України в грудні та січні, попри публічні та приватні застереження США проти цього, пише Reuters із посиланням на американського чиновника.

А ще одним фактором такого рішення стали російські удари по критичній інфраструктурі України.

"Ми попереджали Росію про ці речі, - сказав чиновник. - Вони поновили атаки".

Останніми місяцями Україна активізувала свої заклики до Заходу про допомогу, оскільки її запаси боєприпасів вичерпалися, а Росія стабільно продовжує просуватися уперед на фронті.

Напередодні Байден підписав новий пакет допомоги Україні на 61 мільярд доларів.

Це сталося після кількох місяців безвиході на тлі спротиву з боку деяких членів Конгресу.

"Це зробить Америку безпечнішою, це зробить безпечнішим світ", - сказав Байден після підписання закону.

"Зараз ми зробимо все, щоб надолужити пів року, проведені в дебатах і сумнівах. Те, що російський окупант зміг зробити за цей час, що зараз планує Путін, ми повинні повернути проти нього", - відреагував на допомогу президент Володимир Зеленський.

Зеленський попереджає, що російський наступ очікується найближчими тижнями.

В останні місяці українські сили страждають від нестачі боєприпасів і систем протиповітряної оборони, і офіційні особи твердили, що через затримку військової допомоги від США та інших західних союзників країна втрачає людські життя та території.

Салліван у середу заявив, що "Росія може досягти додаткових тактичних здобутків найближчими тижнями".

Що таке ракети ATACMS

Балістичні ракети ATACMS формально належать до класу оперативно-тактичних ракет - разом із GMLRS, російськими "Точкою У" та "Іскандером" або українською "Вільхою".

При цьому вони можуть вражати більш віддалені цілі, ніж це роблять високоточні ракети GMLRS комплексів HIMARS - тобто понад 90 кілометрів.

Ракети, які надали Україні США, мають радіус дії до 300 км.

Дальність балістичних ракет малої дальності, що йдуть після оперативно-тактичних, починається від 500 кілометрів.

Порівнювати ATACMS з GMLRS цілком доречно - їх запускають із тих самих пускових установок HIMARS і M270 MLRS, тільки замість пускового контейнера з шістьма невеликими ракетами використовують контейнер з однією великою.

Оперативно-тактичні ракети спочатку створювали для того, щоб вражати цілі в рамках фронтової операції, наприклад, штаби, вузли зв'язку, склади, позиції артилерії та ППО, аеродроми, мости.

Однак дальність ATACMS у 300 кілометрів могла б дозволити ЗСУ, якби вони отримали такі ракети, вражати цілі, що вплинули б на перебіг усієї війни.

ATACMS розробляли з кінця 1970-х років, а надходити до американської армії вони почали наприкінці наступного десятиліття. Їхній бойовий дебют відбувся під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, де вони показали себе як дуже ефективна зброя.

Можна виділити два їхні типи - ракети з фугасною бойовою частиною для ураження укріплених цілей, як-от мости та бункери, а також з касетною боєголовкою, яка призначена для ураження неброньованих цілей на великій площі - вона більше підходить для ударів по аеродромах, незахищених складах, позиціях ППО, артилерії та інших цілях на відкритому просторі.

Джерело: ВВС




Схожі новини: