"Таємний мирний план Трампа". Washington Post розповіла, як Трамп хоче закінчити війну в Україні

Переглядів: 176

8 квітня 2024 15:07

Таємний мирний план Трампа. Washington Post розповіла, як Трамп хоче закінчити війну в Україні фото

Дональд Трамп має план, як закінчити війну Росії в Україні, якщо він повернеться в Білий дім. Про це пише Washington Post, посилаючись на анонімні поінформовані джерела.

Знайомі з планом співрозмовники газети розповіли, що Трамп планує натиснути на Київ та змусити Україну відмовитися від частини своєї території, включаючи Крим і Донбас.

Цей підхід кардинально відрізняється від політики нинішнього президента США Джо Байдена, який наголошує на військовій підтримці Україні та опорі російській агресії.

Зовнішньополітичні радники та стратеги, які підтримують Трампа, виступають проти подальшого розширення НАТО (по суті, проти вступу України в організацію) і вважають, що Вашингтону треба нівелювати загрози інтересам США з боку Китаю і запобігти подальшому зростанню залежності Росії від Китаю у військовій, промисловій та економічній сферах, пише Washington Post.

У приватній розмові Трамп заявив, що, на його думку, і Росія, і Україна "хочуть зберегти обличчя, хочуть вийти" з ситуації, що склалася, і що жителі деяких частин України не проти бути частиною Росії, розповів газеті співрозмовник, який обговорював ці питання безпосередньо з Трампом.

Деякі прихильники Трампа намагалися переконати його відмовитися від цього підходу.

"Я проводжу 100% мого часу, розмовляючи з Трампом про Україну", - сказав сенатор Ліндсі Грем, нині союзник Трампа. – "Він (Путін – Ред.) повинен заплатити ціну. Він не може виграти".

Передвиборчий штаб Дональда Трампа відмовився напряму відповідати на питання газети з приводу цієї статті.

"Будь-які спекуляції про план Трампа йдуть від неназваних і непоінформованих співрозмовників, які поняття не мають, що відбувається і що відбудеться", - заявила прессекретарка його передвиборчого штабу Керолайн Лівітт.

"Президент Трамп – єдиний, хто говорить про припинення вбивств", - додала вона.

У своїх публічних обіцянках зупинити війну Трамп уникає конкретики про те, як вестиме перемовини з Путіним і Зеленським.

"Кожному з них я скажу певні слова, якими би не поділився з рештою світу, а тому я не можу сказати вам більше", - сказав американський політик у інтерв'ю в березні.

Україна і європейські союзники, скоріше за все, виступатимуть проти спроби Трампа заключити угоду з Росією, вважають експерти, з якими поговорила газета.

На фоні того, як в США уже декілька місяців затримують виділення Україні критичної допомоги, Європа активізувала свою військову промисловість і сподівається, що зможе замінити значну частину нинішньої американської допомоги Києву.

"Жодні важелі впливу, які мають США, навряд змусять українське керівництво вступити в політику, яка означала би для них політичне самогубство всередині країни", - сказав Washington Post аналітик Майкл Кофман з Фонду Карнегі.

"США не зможуть змусити Україну поступитися територією чи піти на подібні поступки. Це ситуація, за якої, коли ви готові простягнути руку допомоги, інша сторона дуже швидко захоче отримати решту руки", - вважає Кофман.

Раніше Дональд Трамп уже заявляв, що у разі перемоги на президентських виборах "за 24 години зупинить війну між Росією і Україною" і посадить сторони за стіл переговорів.

Президент Володимир Зеленський у відповідь запрошував Трампа в Україну та казав, що він за 24 хвилини пояснить йому, чому той не зможе досягти мирного врегулювання війни за добу.

Тоді Трамп відмовився від запрошення, пояснивши, що йому було би недоречно їхати до України, враховуючи, що з нею веде справи адміністрація Байдена, це би створило "конфлікт інтересів".

У січні Зеленський вдруге запросив Трампа в Україну. Він назвав "дуже небезпечними" наміри Трампа закінчити війну в Україну за 24 години.

"Тобто він каже, що буде самостійно ухвалювати рішення. Я навіть не кажу про Росію, без обидвох сторін, тобто без нас. Це вказує, що коли його ідея, яку ніхто не чув, не буде працювати для нас нашого народу, то він зробить все, щоб усе одно досягти донесення своєї ідеї. І ось це мене трішечки занепокоює", - казав Зеленський.

Президентські вибори у США заплановані на 5 листопада. Попри справи у судах, Трамп зараз на піку популярності, а тому має високі шанси перемогти.

Українська влада визнає, що якщо Трампа оберуть президентом, політика США щодо України скоріше за все зміниться. На думку Зеленського, все залежатиме від перших сигналів новообраного президента.

Джерелдо: ВВС

 




Схожі новини: