Емоції зашкалювали! На ювілейному концерті у Запорізькій обласній філармонії артисти вражали своїм талантом

Переглядів: 341

6 квітня 2024 23:30

Емоції зашкалювали! На ювілейному концерті у Запорізькій обласній філармонії артисти вражали своїм талантом фото

Запорізька обласна філармонія відзначила свій 85-річний ювілей грандіозним яскравим концертом, до програми якого увійшли кращі номери зі знакових мистецьких проєктів.

Гостей зустрічали артисти академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці». А інструментальні композиції у виконанні музикантів під керуванням Юрія Крюкова у колонній залі перед початком урочистостей додавали глядачам позитивних емоцій.

У концертній програмі були представлені всі творчі колективи та провідні солісти філармонії. Окрасою концерту були, як завжди, ведучі — музикознавиця Світлана Холод і директор-розпорядник академічного симфонічного оркестру Микола Петюк.

«Починаючи з 1939 року артисти філармонії мужньо приймали виклики всіх часів і робили усе можливе для стабільної роботи закладу та його подальшого розвитку.

Наразі філармонія продовжує активно та натхненно працювати, тому і залишається приводом гордості для всієї країни. Творчий потенціал закладу – це команда яскравих особистостей, професіоналів високого рівня, які втілюють у життя найсміливіші задуми, створюючи креативні мистецькі проєкти, добре відомі в Україні та за кордоном.

Окрема славна сторінка в історії філармонії - це постійно діючі проєкти, які стали популярними: "Філармонія-дітям", "Мистецькі зустрічі у камерній залі", «Філармонія - online!", «Філармонійна оборона – в дії" та інші.

Велика цінність філармонії – визнані майстри сцени, які і сьогодні створюють неповторний культурний простір Запорізького краю!

Творчий потенціал складає майже 200 артистів з високим рівнем професійної кваліфікації, великим досвідом практичної роботи та вагомим авторитетом серед провідних діячів мистецтв України та зарубіжжя.

Запорізька обласна філармонія - єдина прифронтова концертна організація країни, яка продовжує гідно працювати в умовах війни та міцно тримає музичний фронт.

Зараз четверо працівників філармонії - талановитих митців змінили сцену на зброю захисників. В лавах Збройних сил України гідно боронять рідну землю Андрій Романов, Богдан Хижняк, Микита Коваль та Дмитро Тищенко.

Пишаємось захисниками і захисницями, молимось за них, віримо в непереможність і незламність героїв та щиро дякуємо за захист та можливість працювати!

Нині, під час рашистської навали, ми з честю доводимо, що є гідними нащадками славних воїнів-козаків, відважних та непереможних.

Ми міцно тримаємо музичний фронт, піднімаємо бойовий дух захисникам, займаємось волонтерською діяльністю, спрямованою на підтримку Збройних Сил України та тимчасово переміщених осіб і цим самим вселяємо віру у Перемогу!», - зазначили ведучі.

Творчі колективи і солісти з нагоди ювілею філармонії підготували для глядачів немало сюрпризів.

Справжньою «родзинкою» стало те, що академічний симфонічний оркестр вперше виступав під орудою трьох диригентів – заслуженого артиста України Василя Коваля та лауреатів міжнародних конкурсів Дмитра Мітніка і Олександра Горлова, кожен з яких має власний стиль керування музикантами.

Поціновувачі музики насолодилися майстерним виконанням «Урочистої увертюри» та «Карпатської рапсодії» Левка Колодуба і фінальною частиною «Симфонії №35» Вольфганга Амадея Моцарта.

Зі сльозами на очах всі слухали щемливу мелодію Джона Уільямса з кінофільму «Список Шиндлера» у виконанні оркестру і соліста Андрія Мамчура (скрипка), адже ця музика стала нині символом болю, втрат і страждань під час війни.

І це особливо підкреслювали кадри відеоряду з зображенням знищених рашистами будинків, бойових дій та нескорених українців — дорослих і дітей.

Улюбленці публіки – музиканти Диксиленду академічного симфонічного оркестру під керуванням Дмитра Мітніка зачарували виконанням відомої композиції Арнольда Шенбергера «Пошепки» та оригінальним аранжуванням української народної пісні «Ой, на горі два дубки».

Патріотичні пісні, які під час війни стали символом нескореності української нації, знайшли гарячий відгук у серцях всіх присутніх в залі. Любов до рідної землі, автентичний колорит та самобутність національного мистецтва знайшли відображення в кожній вокально-хореографічній композиції академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» під керуванням заслуженого артиста України Сергія Черногора. Пісні «Отамане, батьку наш», «Встань, козацька славо» та «Ой у лузі червона калина» додали ювілейному концерту бойового духу.

Створений у 1993 році, академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» став справжньою візитівкою славетного козацького краю. Ансамбль - лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів і фестивалів козацької пісні, Дипломант Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Вірського, лауреат премії імені Паторжинського Українського фонду культури, кавалер ордену "За заслуги перед Запорізьким краєм" ІІІ ступеню, переможець у двох номінаціях Ввсеукраїнського конкурсу творчих проектів «Код нації».

Вкотре полонили своєю майстерністю визнані артисти Андрій Мамчур, Галина Мамчур, Анатолій Калітенко, Володимир Величко, Олексій Шевченко (скрипка), Євген Сливко (віолончель), Геннадій Музикант (альт), Станіслав Шинкаренко (ударні), Дмитро Саверов (контрабас), концертмейстери Галина Зеленська, Ольга Семенець та Олена Бекетова (фортепіано).

Як завжди, своєю виконавською майстерністю вражали провідні талановиті солісти Юлія Якса, Вікторія Шестакова, Анастасія Литвин та Микола Квєтков.

Серед глядачів у залі знаходилися і почесні гості - голова Запорізької ОДА Іван Федоров, голова Запорізької обласної ради Олена Жук, перший заступник міського голови Запоріжжя Олександр Власюк, в. о. директора департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА, заслужений працівник культури України Владислав Мороко, голова обласної організації профспілки працівників культури України Олена Бойко.

Вони привітали колектив філармонії з ювілеєм, відзначивши вагомий внесок у розвиток сучасного мистецтва України, відродження народних традицій та збереження національної спадщини нагородами керівникам підрозділів та артистам. Так, Іван Федоров вручив керівнику Запорізької обласної філармонії, заслуженому працівнику культури України Ірині Конаревій відзнаку Президента України - «За оборону України».

Як сказано в указі глави держави, Ірина Конарева нагороджена «за активну громадську позицію, благодійну та гуманітарну діяльність, вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку волонтерського руху та всебічну підтримку військовослужбовців в умовах воєнного стану».

Присутні подивилися пізнавальний презентаційний фільм про історію, творчі формування та знакові мистецькі проєкти філармонії, адже впродовж десятиліть заклад є гордістю та творчим брендом Запорізької області.

Серед тих, хто стояв у витоків творчої діяльності закладу, писав його історію та віддавав своє серце мистецтву – народна артистка України Любов Малицька, заслужена артистка України Валентина Аністратова, заслужений працівник культури України Алла Ходакова, Зоя Чеканова, якій нещодавно виповнилося 100 років. Незважаючи на поважний вік, вони завітали на ювілей та отримали хвилю оплесків, захоплення та позитивних емоцій від публіки та молодших колег.

Ювілейний концерт «85 років натхнення» подарував феєрверк емоцій, неймовірні враження та мистецьку насолоду. Стоячи, вигуками «браво» та шквалом оплесків слухачі висловлювали своє захоплення та вдячність артистам.

Керівник закладу, заслужений працівник культури України Ірина Конарева зазначила, що єдина прифронтова філармонія сьогодні разом з незламними захисниками та земляками наближає нашу спільну Перемогу і щиросердно подякувала почесним гостям, партнерам, ветеранам та відданим слухачам за всіляку підтримку і визнання.

Ірина Едуардівна оголосила про те, що директор-розпорядник, заслужений працівник культури України Тетяна Тіліс удостоєна найвищої нагороди Запорізької обласної філармонії – Почесної премії мистецтв імені Анатолія Князєва і під гучні оплески глядачів вручила високу нагороду лауреатці.

Публіка ще довго не хотіла розходитися і оваціями дякувала артистам і усьому колективу філармонії за неймовірний концерт і позитивні емоції.

Завершився ювілейний концерт піснею «Настане час», яку разом виконували «Запорожці» і солісти філармонії.

Слово керівника

Ірина Конарева, в.о. генерального директора, заслужений працівник культури України:

"Запорізькій філармонії - 85!

Ювілейний вечір був сповнений позитивом та теплою родинною атмосферою, де царювала світла і щира любов до її Величності Музики і Високого Мистецтва! Артисти подарували глядачам вишукані композиції, що захопили своєю майстерністю та зворушили чарівними гармоніями, які надовго закарбувалися в памʼяті незабутніми спогадами!

Безмежно вдячна героїчному творчому колективу філармонії і всім працівникам, які гідно тримають мистецьку оборону в прифронтовому Запоріжжі, розвиваються та ні на мить не зупиняються, пишаюся вами!

Щира вдячність голові Запорізької обласної державної адміністрації Івану Федорову, голові Запорізької обласної ради Олені Жук, в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростиславу Карандєєву, керівникам міста Запоріжжя, департаментів культури облдержадміністрації та міської ради і обласної організації профспілки працівників культури за підтримку, високу оцінку творчої діяльності закладу та визнання ролі музичного мистецтва у найважчі часи сьогодення!

Дякую колегам, друзям, партнерам за довгі роки плідної співпраці, а глядачам  - за відданість і бурні овації! Безмежна вдячність захисникам за кожен день життя і можливість творити мистецтво. Ваша підтримка це колосальний стимул залишатися сильними та рухатися вперед! Вперед до Перемоги разом!!!"

Кого відзначили нагородами

Подякою Міністерства культури та інформаційної політики України удостоєно колектив Запорізької обласної філармонії і Сергія Черногора - керівника художнього-головного хормейстера академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» та заслуженого артиста України Ігоря Кучумова – артиста хору ансамблю.

Медаллю Запорізької ОДА «За розвиток Запорізького краю» нагороджено Юлію Кір’янову - артистку-вокалістку, провідного майстра сцени та Віталія Солом’янчука – артиста академічного симфонічного оркестру, заслуженого артиста України.

Подяку від голови Запорізької обласної державної адміністрації отримали Тетяна Антіпова – комерційний директор та Гліб Формальський – артист академічного симфонічного оркестру.

Орденом Запорізької обласної ради «За заслуги перед Запорізьким краєм» IІІ ступеня удостоєно колектив Запорізької обласної філармонії.

Директора-розпорядника академічного симфонічного оркестру Миколу Петюка нагороджено орденом Запорізької обласної ради «За заслуги перед Запорізьким краєм» IІ ступеня.

Почесною грамотою Запорізької обласної ради відзначено начальника художнього відділу Катерину Похиленко та артистів академічного симфонічного оркестру Олену Гилим і Тараса Пацернюка.

Медаллю виконавчого комітету Запорізької міської ради «За особистий внесок у розвиток міста Запоріжжя» нагороджено Олега Кравця - балетмейстера-постановника академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці».

Почесною грамотою виконавчого комітету Запорізької міської ради відзначено Сергія Новікова – артиста академічного симфонічного оркестру та Вячеслава Луценка - артиста хору академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці».

Почесною грамотою департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА відзначено артиста-вокаліста, провідного майстра сцени Миколу Квєткова та артистів академічного симфонічного оркестру Андрія Мамчура, Олександра Мілька, Марію Перкову та Станіслава Шинкаренка.

Почесну грамоту департаменту культури і туризму Запорізької міської ради вручили Олені Гурко та Євгену Луценку - артистам хору академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» і Олегу Ляшенку – артисту балету ансамблю.

Нагрудним знаком Федерації профспілок України «Профспілкова звитяга» нагороджено Світлану Івко - голову первинної профспілкової організації філармонії, члена президії Запорізької обласної організації працівників культури України.

Почесною грамотою Центрального комітету професійної спілки працівників культури України відзначено Галину Мамчур – артистку академічного симфонічного оркестру.

Грамотою Запорізької обласної організації професійної спілки працівників культури України нагороджено Вікторію Терещенко - артистку оркестру академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці».

За матеріалами Запорізької обласної філармонії

 




Схожі новини: