Як готувати закарпатську паску: цей рецепт великодньої випічки стане в вашій родині справжнім хітом
6 квітня 2024 15:25
Час на прочитання2 хв
Інгредієнти
- тепле молоко 225 мл
- борошно 480 г
- цукор 60 г
- сухі дріжджі (або живі дріжджі) 10 г (30 г)
- яйце 1 шт.
- жовток яйця 2 шт.
- сметана 50 г
- сіль 10 г
- розтоплене вершкове масло 45 г
- кунжут, гарбузове насіння тощо
для прикрашання
Спочатку готується опара:
Береться 100 мл теплого молока та 70 г борошна, додаються сухі (або живі) дріжджі та перемішується. Додається 30 г цукру і ще раз ретельно перемішується. Накривається чистим рушником і залишається на 15 хвилин у теплому місці, щоб опара підійшла.
Тепер можна зайнятися приготуванням тіста:
Борошно, що залишилося, просіюється через сито, додається сіль і все ретельно перемішується.
До окремої миски вибивається 1 яйце та ще один жовток, всипається 30 г цукру і все ретельно перемішується вінчиком.
До миски з борошном вливається яєчна суміш і опара. Додається 125 мл теплого молока і сметана. Знову все перемішується.
Потім у два етапи додається розтоплене вершкове масло. Спочатку тісто замішується лопаткою, а потім руками, поки воно не припинить прилипати до рук. Після цього тісто накривається харчовою плівкою, щоб воно підійшло, знову замішується і знову підходить (так тричі).
Тісто ділиться на кілька пасок, з кожної частини формується куля, яка викладається до форми. Залишається, щоб підійшло в формі, та змащується жовтком.
Духовка розігрівається до 180 градусів. Паски потрібно випікати 30-50 хвилин залежно від потужності духовки та розміру випічки.
Після випікання паски залишаються у формі, щоб вони "відпочили", а тоді виймаються.
Прикрасити можна за бажанням.