Масований удар Росії на "західний Великдень": ракети з Ту-95 атакували на Львів, Стрий і Івано-Франківськ

Переглядів: 202

31 березня 2024 08:31

Масований удар Росії на західний Великдень: ракети з Ту-95 атакували на Львів, Стрий і Івано-Франківськ фото

Зранку 31 березня на Великдень за Григоріанським календарем Росія атакувала Україну крилатими ракетами з бомбардувальників Ту-95 із Саратовської області (близько 1,6 тис км до України). Також усю святкову ніч Росія завдавала ударів по всіх регіонах України "шахедами", які долітали до центральних та західних областей.

Ракети залетіли у повітряний простір України близько 5 години ранку. Вони пролетіли повз північ Київщини, де працювала ППО, і попрямували на захід.

Швидко вони досягнули Житомирщини, Рівненщини та Тернопільщини, а мер Львова Андрій Садовий повідомив про загрозу для міста.

Також Повітряні сили повідомляли про рух ракет до Луцька та загрозу для Івано-Франківська.

Близько 5.50 ранку ракети вже пролетіли над Львовом кількома хвилями.

Згодом Повітряні сили та влада області повідомила, що ракети пролетіли Львів та вдарили по Стрию.

Це місто було об'єктом російських ударів протягом кількох останніх атака. Туди Росія навіть била двома "кинджалами".

Влада повідомляла, що Росія б'є по газових підприємствах та підземних сховищах.

Також моніторингові канали писали про небезпеку для Бурштина на Франківщині, але Повітряні сили про це не вказували й писали про загрозу обласному центру.

Як і у попередні дні атак, польські повітряні сили повідомили, що підняли по тривозі свою бойову авіацію, адже ракети були близько до кордону двох країн.

Цієї ночі просто під час російської атаки Україна перейшла на літній час і перевела стрілки годинника на годину вперед.

31 березня більшість західних країн відзначають Великдень за Григоріанським календарем. Православні та греко-католики України продовжують відзначати Великдень за старим стилем - цього року це 5 травня. Проте значна частина мешканців заходу України відзначає це найважливіше християнське свято 31 березня.

Великдень 2024. Чому Україна перейшла на новий церковний календар, але "Паска" аж у травні

Російські удари по греблях та гідроелектростанціях України - це зміна стратегії

Масована атака Росії. "Кинджали" вдарили по Стрию біля Львова і по ГЕС на заході і в центрі України

Автор фото, Телеграм Ігор Клименко

Підпис до фото,

Рятувальники борються з вогнем на Черкащині, 29 березня

21 березня Росія після місячної перерви здійснили перший весняний масований удар, який прийшовся на Київ. У столиці та області поранення отримали 17 людей, але ракети збили.

Військові відзвітували про 31 збиту ракету. За даними ЗСУ, російські військові використали 29 крилатих ракет Х-101/Х-555, запущених з 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

Крім того, згідно зі зведенням Повітряних сил ЗСУ, було ще дві балістичні ракети — "Іскандер-М" та "Кинджал". Більшість ракет маневрували по багатьох регіонах країни і зрештою направились до столиці.

У Києві та області були руйнування житлових будинків, дитячих садків та промислових об'єктів.

Масований удар росіян по українській енергетиці. Чому саме зараз

Автор фото, Лаченков

Підпис до фото,

Удар по ДніпроГЕС

22 березня Росія здійснила наймасштабнішу атаку на енергетику України за весь час війни. Були влучання і пошкодження об’єктів генерації по всій країні. Під удар потрапила легендарна ДніпроГЕС у Запоріжжі, а Харків залишився повністю без світла.

Відновлення електропостачання після цього триває досі.

Аварійні відключення світла почались у семи областях півдня та сходу країни. У Хмельницькому загинули троє людей, а в Запоріжжі - двоє.

Тоді Росія атакувала Україну понад 60 "шахедами" і майже 90 ракетами різних типів. у тому числі аеробалістичними "кинджалами".

У результаті протиповітряного бою були знищені 92 повітряні цілі, кажуть в ПС: 55 "шахедів", 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 2 керовані авіаційні ракети Х-59. Більшість ракет збити не вдалося, адже вони били по регіонах, в яких немає можливості збивати балістичні ракети і не така потужна система ППО, як у Києві.

Ракети також понищили енергетичні об'єкти на Львівщині та Бурштинську ТЕЦ на Франківщині.

24 березня Росія завдала ще одного комбінованого ракетного удару по Україні.

Частина ракет вдарила по Києву, інші долетіли до Львівщини і вдарили там по енергетичних об'єктах. Одна ракета навіть залітала на 39 секунд до Польщі.

При цьому більшість ракет вдарили по газових об'єктах біля Стрия. Туди ж в 9 ранку того дня вдарили дві ракети "Кинджал". Про жертви під час тієї атаки влада не повідомляла.

За даними Повітряних сил ЗСУ, загалом 24 березня росіяни атакували 29 крилатими ракетами Х-101/Х-555 та 28 ударними дронамии типу Shahed, українські військові знищили 18 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 25 ударних "шахеди". Два ранкові "кинджали" збити не вдалось.

25 березня зранку Росія атакувала Київ ракетами "Циркон", обидві збили, проте у Києві були руйнування академії мистецтв. Обійшлось без жертв.

29 березня Росія знову завдала масованого удару по Україні крилатими ракетами, "шахедами" та "кинджалами".

Тоді пошкодили енергетичні об'єкти у низці областей центру та заходу України. Проблеми зі світлом почались в шести областях.

Серед іншого Росія атакувала Канівську та Дністровську ГЕС. Влада про жертви не повідомляла, але були поранені.

Під час масованої атаки 29 березня, яка тривала всю ніч, росіяни випустили 99 ракет різних видів і дронів по об’єктах енергетики України, повідомили Повітряні сили. 58 "шахедів" і 26 ракет вдалося збити.

Перед цим Росія завдавала масованих комбінованих ракетних ударів всю зиму, проте зробила паузу в масованих обстрілах з 15 лютого, продовжуючи точкові криваві удари по різних містах сходу та півдня України.




Схожі новини: