Після ракетних обстрілів: фахівці фіксують поступове покращення показників якості води Дніпра

Переглядів: 231

25 березня 2024 17:10

Після ракетних обстрілів: фахівці фіксують поступове покращення показників якості води Дніпра фото

Оперативна інформація щодо ситуації на річці Дніпро внаслідок терористичних дій рф на Дніпровській ГЕС

За дорученням міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, Держводагентство та Держекоінспекція здійснюють постійний моніторинг до повної стабілізації ситуації та усунення наслідків. Проби відбираються у місці пошкодження Дніпровської ГЕС та у найбільш доступних місцях річки Дніпро на відстані один, півтора та два кілометри нижче греблі.

За результатами досліджень, проведених лабораторіями Держводагентства та Держекоінспекції, станом на 24 березня фіксуються поступове покращення показників якості води р.Дніпро.

За результатами аналізу виявлено:

  • перевищення вмісту нафтопродуктів у двох місцях відбору, а саме на правому березі на відстані 1,4 км від Дніпровської ГЕС – у 4,2 рази; та на відстані 2,5 км від Дніпровської ГЕС – у 2,9 рази;
  • на відстані 4,4 км від Дніпровської ГЕС - перевищення нафтопродуктів не фіксуються;
  • підвищення значення водневого показника (рН) від 8,63 до 8,75 од. рН, при нормі 6,5-8,5. Такі значення свідчать про жорсткість води та не несуть ризиків для населення. Це може впливати на якісні властивості води, такі як смак, та провокувати появу осаду.

З нижнього б’єфу річки Дніпро забір води для питного водопостачання здійснюється лише однією територіальною громадою – Біленьківська. В районі питного водозабору с. Біленьке нижче по течії за 30 км від Дніпровської ГЕС відібрано проби води. Станом на 24 березня там фіксувалося перевищення концентрації нафтопродуктів у 2,12 рази.

Нагадаємо, 22 березня ворог завдав по Дніпровській ГЕС масованого удару — зафіксовано 8 прильотів ракет. Пошкоджень та руйнації зазнали ГЕС-1, ГЕС-2 і гребля. Стався витік нафтопродуктів у Дніпро.

В тему

У Запоріжжі проведено виїзну координаційну нараду

Заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко та голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров провели координаційну нараду із представниками Держекоінспекції, Держводагентства, Дніпровської ГЕС, ДСНС та Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Серед питань порядку денного - оперативна інформація щодо локалізації наслідків обстрілу Дніпровської ГЕС та поточна ситуація, а також аналіз можливих подальших екологічних наслідків. За інформацією Укргідроенерго, загрози прориву греблі немає, витік нафтопродуктів не фіксується. Ситуація на греблі контрольована.

За даними Держекоінспекції, відповідно до лабораторних досліджень станом на сьогодні спостерігається зменшення концентрації нафтопродуктів у воді. Так, у відібраній воді:

  • на відстані 1,1 км від ГЕС цей показник вже становить 0,894 мг/дм куб при нормі в 0,3 мг/дм куб.
  • у с. Біленьке в районі насосної станції - 0,638 мг/дм куб.

Дослідження проб на хімічні показники тривають.

З нижнього б’єфу річки Дніпро забір води для питного водопостачання здійснюється лише однією територіальною громадою – Біленьківською. Наразі водозабір тут призупинено. Держекоінспекція та Держводагенство здійснюють постійний моніторинг. Решта водозаборів нижче за течією річки Дніпро після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС не використовуються.

Станом на 24 березня, за даними Держекоінспекції, орієнтовна шкода водним ресурсам склала 159 308 грн. Триває обрахунок збитків, завданих засміченням ґрунтів та внаслідок викидів шкідливих речовин у атмосферне повітря. Всі розрахунки та матеріали будуть надані Міндовкіллю та правоохоронним органам.

Для контролю ситуації моніторинг якості води р. Дніпро здійснюватиметься Держекоінспекцією та Держводагентством постійно - до ліквідації усіх наслідків російського обстрілу.

Джерело: Державна екологічна інспекція Південного округу (Запорізька і Херсонська області)




Схожі новини: