Попросив не допустити руйнування: запорізький депутат звернувся до народних депутатів

Переглядів: 186

19 березня 2024 10:00

Попросив не допустити руйнування: запорізький депутат звернувся до народних депутатів фото

Депутат Запорізької обласної ради Аскад Ашурбеков звернувся до народних депутатів Верховної Ради України з проханням "не допустити фактичне руйнування найвищого представницького органу регіону".

Відповідне відеозвернення директор Агенції регіонального розвитку Запорізької області Аскад Ашурбеков розмістив 18 березня на Facebook-сторінці.

«Шановні народні депутати! Шановні друзі та колеги по місцевому самоврядуванню!

Звертаюсь до вас від імені групи депутатів Запорізької обласної ради з проханням не допустити фактичне руйнування найвищого представницького органу регіону.

Просимо в середу, 20 березня, не голосувати за Постанову про передачу Запорізькій обласній військовій адміністрації повноважень Запорізької обласної ради!

Від вашої позиції буде залежати чи буде держава стояти на принципах баланса влади та розвитку місцевого самоврядування», - написав депутат облради.

"Ці два роки обласна рада в щоденному режимі продовжує координацію роботи більше сотні комунальних підприємств. У тому числі стратегічних. В галузі медицини та критичної інфраструктури, виконує необхідні кадрові призначення. Також працюють більшість депутатських комісій, а депутати вирішують питання мешканців регіону", — йдеться у відеозверненні

Ашурбеков підкреслив, що в місті Запоріжжі нині проживає понад 200 тисяч переселенців.

"Єдина фактична проблема — це відсутність сесійних засідань й багато в чому це відбувається по суб'єктивним незрозумілим причинам, адже більшість депутатів ради фізично знаходяться в Запоріжжі та Україні. Керівництво обласної ради отримує заробітну плату, бере участь у спільних заходах із Запорізькою військовою адміністрацією. Але чомусь два органи влади неспроможні погодити позицію щодо відновлення повноцінної діяльності вищого представницького органу в регіоні".

Також посадовець наголосив, що йому незрозуміла мета подібного проєкту Постанови, адже це, на його думку, надасть змогу очільнику Запорізької обласної військової адміністрації здійснювати повноваження передбаченні частиною третьою ст. 10 та частиною третьою ст. 15. закону України “Про правовий режим воєнного часу”.

"Чи доцільно нехтувати інститутом влади заради повноважень однієї людини? Навіщо згрупувати повноваження місцевого самоврядування? Чи воно того варте? Чи не простіше обласній адміністрації ініціювати сесію, подавши на розгляд необхідні проекти-рішень, а не втягувати главу держави та Верховну Раду України в містечкові історії з невідомими наслідками", — йдеться у відеозверненні.

Ашурбеков звернувся до неародних депутатів з проханням не допустити руйнування роботи Запорізької обласної ради, а навпаки своєю увагою та авторитетом допомогти забезпечити повноцінне функціонування.

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни депутати обласної ради збиралися лише один раз - у березні 2022 року. У минулому році 5 пленарних засідань не відбулося через неявку народних обранців.

На порядку денному сесій були лише кадрові питання щодо керівників комунальних установ. Спочатку — стосовно поновлення Володимира Шинкаренка на посаді директора КНП "Запорізька обласна інфекційна клінічна лікарня". Підстава — рішення суду.

Трохи згодом стало відомо, що суд виграв і Валерій Стойчев, тому до порядку денного десятої позачергової сесії внесли зміни і в ньому з’явилося ще одне кадрове питання - про поновлення Валерія Стойчева на посаді в.о. директора КЗ "Василівський історико-архітектурний музей-заповідник "Садиба Попова", за рішенням суду.

Щоразу у сесійній залі реєструвалися приблизно 20 депутатів, рекорд був 22 .

Процес передачі повноважень Запорізької обласної ради Запорізькій ОВА почався ще в минулому році. 17 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт від Президента України, яким Володимир Зеленський хотів розшити повноваження голови Запорізької обласної військової адміністрації. Очільнику Запорізької ОВА планувалося надати повноваження відправити у відставку обласну раду. Але депутати Верховної Ради цей законопроєкт не підтримали.

У листопаді минулого року очільник ОВА Юрій Малашко розповів, що вже подано клопотання до Верховної Ради щодо розширення повноважень обласної військової адміністрації “в тих законних рамках, які є, коли обласна рада не збирається”.

Як інформував журналістів начальник ОВА, він звернувся у відповідний комітет ВР, який мав внести на розгляд народних депутатів проєкт рішення “щодо розширення повноважень ОВА і призупинення дій обласної ради”.

Вже і голова Запорізької ОДА помінявся, а процес передачі повноважень на тривалий час застопорився - як то кажуть, ні тпру ні ну.

4 березня 2024 року в публічному просторі з“явилася інформація, що Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав й передав на розгляд депутатів проект Постанови № 9118, ініційований президентом України ще 17 березня 2023 року.

У разі схвалення цієї Постанови до закінчення війни повноваження облради перейдуть до обласної військової адміністрації на чолі з Іваном Федоровим.

На брифінгу голова ОДА Іван Федоров прокоментував необхідність прийняття рішення Верховною Радою і дав оцінку роботи обласної ради:

- Сьогодні величезна кількість, сотні питань, які підвішені. Є депутати, які різні: хтось колаборант засуджений, хтось поїхав з родиною з країни, хтось знаходиться на території інших міст в нашій державі, хтось знаходиться на території Запоріжжя, готовий виконувати свою роботу, хтось знаходиться на лінії фронту, захищаючи нашу державу.

Але якщо ми зберемо все це разом, то сьогодні ми маємо визнати, що за два роки обласна рада не прийняла жодного рішення, яке було б на користь громаді Запорізької області.

Надання обласній військовій адміністрації повноважень обласної ради зробить роботу ОВА не легшою чи складнішою, а ефективною.

Сьогодні є від центрального керівництва нашої держави подання до Верховної Ради. Це перший факт. Сьогодні є голосування оборонного комітету Верховної Ради на підтримку цієї постанови. Хочу наголосити, що це голосування було одностайним, всіх представників політичних партій в оборонному комітету. Всі 18 народних депутатів підтримали цю постанову і проголосували з то, що вона потрапить у порядок денний Верховної Ради. Я не про політику, я про фронтову Запорізьку область, про ефективність роботи всіх її органів влади.

Зокрема мова йде про обласні установи без керівників, або директорів, у яких закінчилися контракти, або вони виїхали з ТОТ і їм немає де розміститися. І це лише частина проблем, не вирішених обласною радою за роки повномасштабної війни.

Також наведу приклад. Сьогодні продовжується реформа медичних закладів. І, наприклад, підрозділи патанатомії, які сьогодні фінансуються з обласного бюджету, ми маємо передати на центральний бюджет.

Чи зацікавлені всі ми, щоб якась частина наших комунальних установ фінансувалась за рахунок органів центральної влади? Звичайно, зацікавлені, тому що ми зможемо більше направити на розвиток як наших мешканців, так і наших територій. Але ми не можемо цього зробити, тому що обласна рада не приймає такі рішення. А потрібно щонайменше чотири рішення обласної ради, чотири сесії, а за останні два роки – жодного.




Схожі новини: