І знову не зібралися: Запорізька обласна рада вп’яте не змогла провести позачергову сесію

Переглядів: 385

26 листопада 2023 23:15

І знову не зібралися: Запорізька обласна рада вп’яте не змогла провести позачергову сесію фото

Голова Запорізької обласної ради Олена Жук з липня 2023 видала вже 5 розпоряджень про скликання десятої позачергової сесії Запорізької обласної ради. Жодне пленарне засідання  не відбулося.

Але переважна більшість народних обранців з різних причин ігнорує ці розпорядження і в сесійну залу не приходить. Через відсутність кворуму сесія щоразу не може розпочати свою роботу. Засідання не відбулися 4 липня, 21 липня, 1 вересня, 19 жовтня і 23 листопада. Щоразу приходило трохи більше або менше 20 депутатів.

На порядку денному сесій були лише кадрові питання щодо керівників комунальних установ. Спочатку — стосовно поновлення Володимира Шинкаренка на посаді директора КНП "Запорізька обласна інфекційна клінічна лікарня". Підстава — рішення суду.

Трохи згодом стало відомо, що суд виграв і Валерій Стойчев, тому до порядку денного десятої позачергової сесії внесли зміни і в ньому з’явилося ще одне кадрове питання - про поновлення Валерія Стойчева на посаді в.о. директора КЗ "Василівський історико-архітектурний музей-заповідник "Садиба Попова", за рішенням суду.

23 листопада спроба провести засідання, як і попередні чотири, виявилася невдалою. Сесія не змогла розпочати роботу через недостатню кількість присутніх депутатів і, відповідно, відсутність кворуму. На засіданні зареєструвалися 22 депутати. Голова обласної ради Олена Жук оголосила, що сесія не може ухвалювати жодних рішень.

- Враховуючи те, що питання про поновлення керівників комунальних установ та закладів можуть прийматися виключено на сесії обласної ради, рішення щодо означених керівників залишається відкритим, - прокоментувала ситуацію Олена Жук.

Вона також підкреслила, що ми щодня дякуємо нашим захисникам, Збройним силам України за можливість жити та працювати.

- Нагадаю, що в лавах ЗСУ несуть службу і депутати Запорізької обласної ради. Низка депутатів з об’єктивних причин не змогла взяти участь у сесії, тому відсутність кворуму має свої причини. Та згідно з законодавством, за рішенням суду ми маємо виносити ці два кадрові питання на розгляд сесії, ми це робимо, - цитує голову обласної ради відділ комунікацій ЗОР.

На традиційному брифінгу голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко прокоментував ситуацію щодо роботи Запорізької обласної ради, яка з початку повномасштабного вторгнення проводила засідання лише один раз, у березні 2022 року, дистанційно.

Нагадаємо, 17 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт від Президента України, яким Володимир Зеленський хотів розшити повноваження голови Запорізької обласної військової адміністрації. Очільнику Запорізької ОВА планувалося надати повноваження відправити у відставку обласну раду. Але депутати Верховної Ради цей законопроєкт не підтримали.

Юрій Малашко розповів, що вже подано клопотання до Верховної Ради щодо розширення повноважень обласної військової адміністрації “ в тих законних рамках, які є, коли обласна рада не збирається”. За словами начальника ОВА, він звернувся у відповідний комітет ВР, який мав внести на розгляд народних депутатів проєкт рішення “щодо розширення повноважень ОВА і призупинення дій обласної ради”.

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Майстра та з сайту ЗОВА




Схожі новини: