Не брали участі: у Запорізькій міській раді пропрезидентська фракція розкололася на дві частини

Переглядів: 186

20 травня 2024 18:00

Не брали участі: у Запорізькій міській раді пропрезидентська фракція розкололася на дві частини фото

Сьогодні відбулася позачергова сесія Запорізької міської ради, у черзі денній якої значилися понад 200 важливих для міста проєктів рішень.

Під час засідання депутати прийняли низку важливих питань для життєзабезпечення міста.

Зокрема, під час сесії більшістю голосів депутати підтримали зміни до програми «Повітряна армія Запоріжжя на 2024 рік». З метою підвищення обороноздатності міста Запоріжжя та Запорізької області з місцевого бюджету будуть передані кошти у сумі 50 мільйонів гривень Запорізькій обласній державній адміністрації.

Народні обранці, як повідомляє пресслужба Запорізької міської ради, також проголосували за прийняття у комунальну власність Запорізької міської територіальної громади близько 200 зелених насаджень – лип і верб кількох видів – від Громадської Спілки «Зелений центр Метінвест».

Так, в рамках реалізації екологічних проєктів, спрямованих на розвиток природоохоронної діяльності, збереження і захист довкілля, благоустрій та озеленення територій міста, підвищення рівня екологічної культури населення та формування відповідального ставлення молоді до навколишнього світу активісти організації висадили дерева, які передали у комунальну власність міста.

Депутати також підтримали проєкт рішення щодо створення координаційної ради з питань утвердження української національної та громадської ідентичності при Запорізькій міській раді задля створення сильного, свідомого громадського суспільства, здатного боронити власну країну.

- Основна робота координаційної ради при Запорізькій міській раді – ініціювати та координувати роботу представників різних громадянських інститутів з системою національно-патріотичного виховання та утвердження української національної та громадянської позиції в усіх сферах життя міста. До складу координаційної ради будуть залучені потужні спеціалісти з різних галузей: спорту, освіти, науки, культури, мистецтва, історії, а також активні громадські діячі, - зазначила секретар міської ради Регіна Харченко.

У ході сесії також було прийнято рішення щодо приєднання до міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги лікарень №6, №10 та пологового будинку №3. Міська лікарня № 1 приєднується до 7-ї лікарні, а лікарня №3 до лікарні №4.

Крім того, депутати перейменували понад 100 вулиць, які мали у своїх назвах причетність до росії чи срср, та присвоїли назву скверу по вул. Залізничній, 13-15 - «Локомотив».

- Це була перша у 2024 році повноцінна сесія. Ми прийняли понад 200 проєктів рішень, які дуже актуальні й важливі. Зокрема, питання виділення депутатського фонду. Ми заклали кошти у співфінансування на ті міжнародні проєкти, які в нас є з ЮНІСЕФ. До прикладу, в нас має будуватися міський молодіжний центр. «ЮНІСЕФ» вкладає понад 14 мільйонів гривень. Нам треба було закласти відповідно частину співфінансування, щоб цей проєкт почав реалізуватися вже цього року. Також було передано функцію замовника по одній зі шкіл, яка буде будуватися капітально з протирадіаційним укриттям за кошти держави, відповідно до грантів. Тобто сьогодні закрили всі питання щодо всіх запущених проєктів, які потребували продовження і реалізації, - цитує Регіну Харченко сайт міської ради.

Позачергова сесія підтвердила розкол у пропрезидентській фракції “Слуга народу”, який виник ще перед попереднім пленарним засіданням (воно проходило 24 квітня). Нагадаю, у той день на позачерговій сесії колишню очільницю фракції Регіну Харченко при підтримці голови Запорізької ОДА Івана Федорова обрали секретарем Запорізької міської ради, попередньо звільнивши з цієї посади Анатолія Куртєва.

Анатолій Валентинович намагався оскаржити рішення про своє звільнення в окружному адміністративному суді, але позов у нього не прийняли через, за офіційною версією, наявність помилок при оформленні.

"Сьогоднішню позачергову сесію міськради депутати фракції теж вважають неправочинною"

Позицію частини фракції “Слуга народу” у своєму телеграм-каналі виклав екссекретар міськради Анатолій Куртєв.

«Депутати міської фракції «СЛУГА НАРОДУ» вважають, що сесія Запорізької міськради, що відбулася 24 квітня, була проведена із законодавчими порушеннями. Неправочинність пленарного засідання від 24.04.2024, а також прийнятих на ньому рішень оскаржуватимуться у правовому полі.

Виходячи з цього, сьогоднішню позачергову сесію міськради депутати фракції теж вважають неправочинною і не будуть брати в ній участі.

Відповідні рішення були прийняті на загальних зборах фракції.

Також на зборах депутати виключили Регіну Харченко з фракції «СЛУГА НАРОДУ» у зв'язку з порушенням приписів Положення про депутатську фракцію «СЛУГА НАРОДУ» в Запорізькій міськраді, порушення законодавства України та Регламенту Запорізької міськради, а також недотримання програми Запорізької Обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

У разі проведення законної сесії депутатами фракції було вирішено висунути на посаду секретаря Запорізької міськради Інну Леонідівну Пенчук», - повідомив Анатолій Куртєв.

Демарш частини пропрезиденської фракції не вплинув на прийняття рішень — голосів решти народних обранців вистачало.

Анатолій Куртєв також розмістив текст звернення до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука “Про спробу політичного переволроту у м. Запоріжжя”. Його підписали також голова фракції Інна Пенчук, Ольга Гордієнко, Ірина Кулєш та Сергій Дергачов.

Тобто можна сміливо констатувати, що фракція розкололась практично наполовину. Так, на місцевих виборах від Політичної партії “Слуга народу” у Запорізьку міську раду зайшли 11 депутатів. На зборах фракції напередодні попереднього пленарного засідання були присутні, згідно оприлюднених Куртєвим даних, 10. Протокол зборів, на яких з фракції виключили Регіну Харченко, підписали 9 (не було підпису Романа Кір’янова). До речі, на сайті міської ради Регіна Харченко сьогодні значиться членом фракції “СН”.

Під зверненням до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука немає підписів Дмитра Гладкого, Романа Кір’янова, Кирила Нерянова, Владислава Погорєлого, Віталія Тишечка і, звісно, Регіни Харченко.

24 квітня звернення з аналогічною назвою було адресоване Президенту України Володимиру Зеленському.

Факт

Медиків до залу не пустили

Медики пологового будинку №9 з лютого не отримують зарплати. Сьогодні вони прийшли до будівлі міської ради з плакатами і хотіли потрапити на сесію, проте до зали їх не пустили. Про це повідомляє zprz.citi

Секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко прокоментувала ситуацію. За її словами, у невиплаті зарплати винно керівництво медичного закладу.

"Керівники медзакладів, які підписують контракт і беруть на себе зобов'язання платити людям зарплату. І вони мають таким чином налагодити відносини з Національною службою здоров'я, щоб в них завжди були гроші на зарплату. Щоб в них були заключені пакети, щоб було, за що купляти якісь там матеріали, медикаменти, забезпечувати харчування, адміністративно-господарську частину. Це їхня задача - забезпечити цей процес.

І є лікарні, які можуть заробляти, забезпечувати належну заробітну плату як медичному персоналу, так і лікарям, і навіть можуть ще робити ремонти і купляти обладнання. А є такі керівники, які не можуть забезпечити навіть виплату зарплати своїм працівникам. Тоді вони приходять до міської ради і кажуть: "Дайте нам гроші", - зазначила Регіна Харченко.

Про те, що медиків  пологового будинку №9 не пустили на сесію міськради повідомляє і телеграм-канал ЗАПОРІЖЖЯ. ІНФО, який розмістив відповідне відео.

"Медики, яким з лютого не виплачують заробітну плату, хотіли потрапити на сесію. Але пані Харченко розпорядилась, щоб близько 10 поліцейських вивели медичних працівників із приміщення міської ради", - повідомили наші читачі-лікарі

Прозорість, про яку нещодавно розповідала пані секретарка міськради, кудись зникла?", - задає риторичне запитання канал.




Схожі новини: