Традиція не порушена: у Запоріжжі керівниця муніципального телеканалу попрощалася з колективом

Переглядів: 170

21 травня 2024 22:40

Традиція не порушена: у Запоріжжі керівниця муніципального телеканалу попрощалася з колективом фото

З муніципального каналу МТМ звільнилася керівниця  Ірина Полієктова

Для муніципального телевізійного каналу вже давно стало традицією — як тільки міняється міський голова, зі своєї посади йде керівник «МТМ». За останні 10 з хвостиком років змінилося три керівника.

Наприклад, Людмила Маринюк, яку призначив Олександр Сін, покинула крісло начальниці коли вибори виграв Володимир Буряк.

Людмила Вікторівна внесла величезний вклад в розвиток телеканалу. І першим кроком до масштабного оновлення стало переселення колективу з напівпідвального приміщення у Жовтневому районі на перший поверх Орджонікідзевської райадміністрації. Людмила Маринюк створила пресцентр, який був площадкою для брифінгів не тільки представників міської влади, а а й керівників обласних структур та правоохоронних органів. Під час виборів на «МТМ» проходив марафон — з журналістами могли спілкуватися кандидати в депутати від різних політичних сил.

Володимир Буряк призначив керівником журналіста ТВ-5 Дмитра Веліканова. Дмитро став не тільки очільником МТМ, а й політичним соратником січького голови. Так, на останніх виборах Веліканов пройшов у Запорізьку районну раду від “Партії Володимира Буряка “Єднання”. Згодом Дмитро мандат депутата райради змінив на мандат депутата Запорізької міської ради.

Після відставки Володимира Буряка в 2021 році Дмитро Веліканов вимушений був піти. Його місце 3 листопада зайняла Ірина Полієктова, яку в журналістських кругах ніхто не знав. Наказ про її призначення підписував секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Цікаво, що саме при ньому у Ірини розпочалася “війна” з начальником управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євгеном Коваленком. Наївно було б думати, що Анатолій Валентинович не мав стосунку до цієї ситуації.

Проти строптивої керівниці була застосована «важка артилерія» - правоохоронна структура. У січні 2024 року Управління стратегічних розслідувань у Запорізькій області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції передало до Орджонікідзевського районного суду матеріали про притягнення Ірини Полієктової до адміністративної відповідальності.

Керівницю телеканалу звинуватили в тому, що вона влаштувала свою доньку на посаду фахівця з інформаційного забезпечення, а згодом встановила їй надбавки до посадового окладу, не повідомивши про конфлікт інтересів Запорізьку міську раду. До речі, Ірина Полієктова влаштувала доньку ще на початку 2022 року, а протоколи до суду поступили аж в 2024 році! Тобто, ця обставина була використана як останній аргумент для звільнення непоступливої керівниці.

Згідно з судовим рішенням, Полієктову визнали винною за двома адмінпротоколами щодо підписання наказу про працевлаштування доньки в умовах реального конфлікту інтересів та неповідомлення про нього. Оскільки наказ був підписаний 31 січня 2022 року і з того дня минуло понад два роки, суд закрив провадження за цим фактом.

За іншими матеріалами справу закрили через відсутність події і складу адміністративних правопорушень, оскільки, як встановив суд, накази про надбавки готували та підписували інші працівники МТМ, що дає можливість уникнути конфлікту інтересів.

Про протистояння з керівником профільного управління міськради Ірина Полієктова інформувала Національну спілку журналістів, вона також подала заяву в правоохоронні органи про тиск на телеканал з боку Євгена Коваленка.

15 квітня колектив телеканалу приймав у себе в гостях секретаря міськради Анатолія Куртєва, який прийшов привітати телевізійників з днем народження МТМ.

“Потужна команда професіоналів телеканалу «МТМ», який вже багато років тримає інформаційний простір, відзначає 27 річницю створення.

Кожен день наші телевізійники роблять все можливе, аби запоріжці були в курсі найважливіших подій, які відбуваються в місті. А в надскладних умовах війни їхня енергія, творчість та самовіддана робота є вагомим внеском у боротьбу нашого народу за свою волю та незалежність.

Бажаємо команді «МТМ» успіхів, цікавих проєктів та ще більшого зростання вдячної аудиторії. Разом йдемо до української Перемоги!”, - таке повідомлення з’явилося після відвідин у телегроам-каналі очільника Запоріжжя.

А Ірина Полієктова у той же день оприлюднила розпорядження міського голови про проведення службової перевірки її роботи та відсторонення з посади директорки комунального підприємства на 2 місяці.

Через три дні, 18 квітня, вона зробила такий запис на фейсбук-сторінці: “Сьогодні телеканал "МТМ" отримав витяг з єдиного реєстру досудових розслідувань. Нарешті початок досудового розслідування стосовно тиску на телеканал та втручання в редакційну політику телеканалу зі сторони "Управління внутрішньої політики, преси та інформації ЗМР".

Це важливо, оскільки свобода преси та незалежність ЗМІ є основними принципами демократичного суспільства. Досудове розслідування буде з'ясовувати всі випадки тиску та втручання у редакційну політику телеканалу. Маю надію, що тиск на співробітників телеканалу завершено. Журналісти ВАЖЛИВІ. Разом МТМ сила”.

...Коли у міській раді відбулася зміна секретаря міської ради, можна було припустити, що зі звільненням Анатолія Куртєва протистояння з керівником профільного управління міськради завершиться і Ірина Полієктова продовжить роботу начальником муніципального телеканалу, який під її керівництвом встиг, дійсно, зробити багато. Тим більш, що після зникнення з ефіру телеканалів ТВ-5 і Алекс МТМ залишився єдиним місцевим каналом.

Нова в.о. міського голови Регіна Харченко завітала на телеканал 17 квітня. “У Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства зустрілася з працівниками телеканалу МТМ!

Класні люди, які залишилися у Запоріжжі. Фахові, професійні. З прагненням бути в курсі подій, робити контент для громади. І з бажанням поглиблювати співпрацю з міськрадою. Ми теж хочемо підтримувати муніципальний канал, щоб відвищувати його показники, сприяти розвитку. Зберегти людей на робочих місцях - це на першому місці.

Дякую за сюжети, формати, класні програми. Завжди на звʼязку. Зі святом!” - повідомила Регіна Владиславівна у своєму телеграм-каналі.

А Ірина Полієктова на фейсбук-сторінці написала новий пост, у якому повідомила, що покидає телеканал. Ну, тобто, багаторічна традиція на муніципальному каналі не порушена: новий очільник у міській раді — новий керівник телеканалу МТМ. Складається враження, що секретарі міської ради приходили на телеканал саме з метою засмутити його керівницю.

“І кожен фініш - це, по суті, старт” (Ліна Костенко). Моя робота на телеканалі “МТМ”, як начальниці телеканалу, завершується.

За два з половиною роки виконання своїх обов'язків на цій посаді - я дійсно маю чим пишатися!

Попри те, що початок повномасштабного вторгнення для мене та телеканалу став найбільшим викликом за весь час його існування, водночас він був для нас дуже показовим.

Ми не тільки гідно вистояли в інформаційному просторі, а й створили безліч цікавих проектів, за які неодноразово були нагороджені відзнаками та грамотами.

Пишаюся тим, що серія документальних фільмів про видатних спортсменів нашого краю “Запорізька сила” офіційно затверджена Департаментом освіти і науки Запорізької Облдержадміністрації в навчальному процесі. А в грудні 2023 року «Запорізька сила» перемогла у всеукраїнському конкурсі спортивних журналістів, який проводив Національний Олімпійський комітет, і була визнана найкращим регіональним спортивним проектом року.

За результатами Національного конкурсу «Благодійна Україна - 2022: благодійність на захисті України» телеканал МТМ став переможцем та отримав почесне 2 місце в номінації “Медіа та Доброчинність”! Нагорода була отримана за проекти патріотичного спрямування - “На межі” та “Ангели перемоги”. Наразі вони вже доступні для закордонного глядача та транслюються з англійськими субтитрами.

Як начальниця телеканалу, я отримала багато відзнак та нагород, зокрема нагороджена медаллю “За розвиток Запорізького краю”, медаллю “Хрест Свободи”, Почесними грамотами від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, від Секретаріату Національної спілки журналістів України та інші відзнаки від органів державної влади, місцевого самоуправління, громадських організацій.

За час мого керівництва було реалізовано такі важливі й соціально корисні телевізійні проекти: “Служити і захищати” (спільно з ГУНП в Запорізькій області), “Світ безпеки” (спільно з ДСНС в Запорізькій області), “Нащадки Байди” (спільно з патріотичним молодіжним рухом “Байда”), “Обрані діяти” (спільно з Запорізькою міською радою) та інші.

Також стартував телепроект «Рух назустріч», який колектив телеканалу МТМ робить за сприяння Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Державного інформаційного агентства "Ре-Інформ". Відзначу, що вперше в історії телеканалу був виграний тендер на виробництво телепроекту і ця серія програм виготовляється за умовами контракту з Мінреінтеграції.

У 2022 році, незважаючи на важкий час, чистий фінансовий результат КП “МТМ” відносно 2021 року був позитивним, а 2023 року збільшився у 8,5 разів.

Я щиро дякую, команді телеканалу МТМ за можливість бути частиною вашого колективу. Ваша робота в непростих умовах ще раз демонструє незламність нашого народу, готовність до нових викликів та абсолютну віру в Перемогу.

Дякую, що за будь-яких обставин колектив МТМ продовжує працювати, інформувати запоріжців, докладати максимальних зусиль до створення медійного простору міста».

Фото з фейсбук-сторінки Ірини Полієктової




Схожі новини: