Іван Федоров: Ніхто не розраховував, що о 16 годині останній військовий покине Мелітополь. А силові структури — ще раніше

Переглядів: 433

8 лютого 2024 17:45

Іван Федоров: Ніхто не розраховував, що о 16 годині останній військовий покине Мелітополь. А силові структури — ще раніше фото

Одне з найсерйозніших звинувачень, яке час від часу звучить на адресу Івана Федорова у соцмережах — що він здав Мелітополь ворогу.

І хоча зрозуміло, що міський голова, у якого немає у підпорядкуванні військових підрозділів, нічого не мог протиставити ворогу, який колонами заходив у місто буквально через пару днів після вторгнення, все ж такі закиди звучать на його адресу.

Після призначення Івана Федорова головою Запорізької обласної державної адміністрації противники мелітопольського мера, звісно, активізувалися.

І головне звинувачення трансформувалося в більш глобальне - мовляв, здав Мелітополь, здасть і Запоріжжя. На думку тих, хто підтримує цей закид, Івана Федорова Президент і  призначив саме з такою метою  - здати Запоріжжя ворогу.

Нагадаємо, Мелітопольський міський голова Іван Федоров був призначений головою Запорізької ОДА 2 лютого. 6 лютого стало відомо, що мер написав заяву на відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану і виконання повноважень голови ЗОДА. Тобто, формально він залишається очільником Мелітополя.

Цей крок  можна зрозуміти: з 2019 року Іван Федоров вже п'ятий (!) голова облдержадміністрації, указ про призначення якого підписував Володимир Зеленський. Посада міського голови, якого обирають раз на 5 років, у цьому плані більш стабільна.

На першій пресконференції Івана Федорова у новому статусі (до речі, вона розпочалася о 18.00 і тривала близько години) авторка цих рядків, яка представляє сайт “Місцеві вісті”, попросила Івана Сергійовича відповісти на звинувачення у здачі Мелітополя і гіпотетичній здачі Запоріжжя.

"Якщо сьогодні повернутися у 24 лютого 2022 року і спитати, щось зробили б ми з командою щось інакше - в мене абсолютно точна відповідь “так”. Тому що на той момент ніхто не очікував, що ворогу знадобиться лише 8 годин, щоб дібратися від Криму до Мелітополя. Ніхто не розраховував, що у нас виникнуть складнощі з підривом мостів в Чонгарі та до Мелітополя ще з трьома мостами.

Ніхто не розраховував, що о 16 годині останній військовий покине місто Мелітополь. А силові структури - ще трохи раніше. То ж на той момент ми були недосвідчені.

Але я хочу зазначити: ми з командою не те, що не покинули Мелітополь - ми залишилися з нашими мешканцями для того, щоб з тими, хто нам довірив, бути рівно стільки, наскільки в нас була така можливість. І допомагати чим ми могли рівно стільки, скільки могли.

Що стосується Запоріжжя, то, думаю, сьогодні більш досвідченої команди, яка чітко розуміє, що треба робити в критичних ситуаціях, складно знайти.

Сьогодні зовсім змінився підхід. Сьогодні ми розуміємо, де знаходяться які сили оборони та захисту нашої держави, сьогодні ми говоримо про будівництво надпотужних фортифікаційних споруд, про додаткові елементи захисту. Сьогодні суспільство значно більше підготовлено, і керівний склад - як військовий, так і держави, і муніципальний - значно більше підготовлений.

Я впевнений, що основна задача Верховного головнокомандувача, керівництва наших військових це не те що не здати Запоріжжя - про це навіть не йдеться. А зробити все можливе, щоб ми звільнили нашу тимчасово окуповану територію.

А знайти більш мотивовану людину, яка хоче звільнити тимчасово окуповану територію, буде достатньо складно", - підкреслив Іван Федоров.




Схожі новини: