"Покажи себе в 21". Навіщо всі постять свої старі фото і хто це запустив

Переглядів: 269

8 лютого 2024 15:10

Покажи себе в 21. Навіщо всі постять свої старі фото і хто це запустив фото

Радіоведучий Андрій Великий, продюсерка Олена Мозгова і журналіст Віталій Портников у свої 21

Соцмережі заполонив новий тренд - покажи себе в 21. Тільки за перший тиждень в інстаграмі було понад 3,6 мільйона людей, які опублікували фото зі своїх архівів у пориві ностальгії за молодістю.

Українські користувачі теж підхопили флешмоб, але не без побоювання, що його запустили росіяни, любителі згадати СРСР чи компанії з навчання штучного інтелекту, який у такий спосіб нібито може натренуватися краще розпізнавати людські обличчя.

Були ще припущення, що це справа рук самого фейсбуку – соцмережі на днях виповнилося 20 років, але багато людей помилково вважали, що 21, і що дві ці події пов'язані.

Facebook - 20 років. Як він змінив нас, політику і культуру

Пенсіонери в "Однокласниках". Чому в Україні можуть посадити за лайки в соцмережах

Але виявилося, що усе почалося з працівника супермаркету Аризони, США. 43-річний Даміан Рафф опублікував фото себе в 21 - як він вперше п'є пиво разом з мамою в Мексиці.

21 – це особлива дата для американців. Починаючи з цього віку вони можуть купувати спиртне, що багато молодих людей сприймають як щось на кшталт свободи, початок дорослого життя.

 

Та сама фотографія, з якої все почалося

"Мало що змінилося, крім сивини, - каже Рафф в інтерв’ю New York Times, розмірковуючи про своє фото. - Я бачу цю людину і думаю: "Ти досі така ж дитина і нічого не розумієш".

Опублікувавши фото у сторіз, Рафф створив шаблон історії, якою можна поділитися - цю функцію Instagram запровадив у 2021 році. Дописи інших людей в рамках цього шаблону формувалися в єдину гілку, яка зрештою розрослася до понад мільйона.

"Кількість людей, які писали мені повідомлення і додавали мене в інстаграм з усього світу, була шаленою", - каже Рафф у тому ж інтерв’ю.

Але сторіз в інстаграмі можна бачити тільки добу, тому новіші фото вже не можна було приєднати до оригінальної фотографії Раффа, і його сліди загубилися.

У інстаграмі флешмоб почався ще 23 січня, і тільки недавно докотився до твіттера, а потім фейсбуку. Тисячі користувачів з України поділилися своїми фотографіями 21-річної давності.

Для представників покоління Х, які народилися з 1960 по 1980-ті, знайти такі фото було викликом. Тоді ще не було смартфонів, а фотоапарати були далеко не в кожного.

Людям, які народилися пізніше - легше. Їхня молодість прийшлася на часи, коли телефони ставали усе доступнішими, почалася мода на селфі.




Схожі новини: