Буде сухо, маловітряно: до Великодня у Запоріжжі триватимуть комфортні погодні умови

Переглядів: 143

1 травня 2024 17:35

Буде сухо, маловітряно: до Великодня у Запоріжжі триватимуть комфортні погодні умови фото

Квітень став одним із найтепліших за увесь період спостережень.

«Аномально тепла, з численними температурними рекордами та відсутніми опадами, погода в першій половині місяця сприяла ранньому встановленню надзвичайного 5 класу пожежної небезпеки, - зазначає завідувачка сектору метеорологічних прогнозів Запорізького обласного центру з гідрометеорології Інна Лазарок. - У другій половині місяця у нашому регіоні панували південні циклони, які з грозовими дощами повернули температурний фон до квітневих значень.

Квітень вразив не тільки надзвичайною температурою, сполоху навів пил із Сахари, який проявив себе «брудним» жовтим дощем".

Травень, за інформацією Інни Лазарок,  розпочнеться сонячною, теплою, літньою погодою, яку подарує нам антициклон.

Такі комфортні погодні умови триватимуть увесь тиждень до Великодня. Буде сухо, маловітряно, температура повітря вночі 9-14°, вдень 20-25° тепла.

У неділю, 5 травня, в Світле Христове Воскресіння, без опадів, вдень повітря прогріється до 25° тепла.

Попередження про високу пожежну безпеку на 2-4 травня

(за даними Українського гідрометеорологічного центру)

2-4 травня на території Запорізького району очікується висока пожежна небезпека (4 клас).

Погодні умови сприятимуть підвищеній ймовірності виникнення та розповсюдження пожеж в екосистемах при наявності джерел займання (відкритого вогню).

Погодні підсумки квітня по Запоріжжю

  • Квітень відзначився надзвичайно теплою погодою.
  • Середня місячна температура повітря по місту Запоріжжя була на 5,1° вище за норму і дорівнювала 15,8° тепла.
  • В найтепліші дні середня добова температура перевищувала багаторічні значення на 7-10°, вдень повітря прогрівалось до 23-28° тепла.
  • В найхолодніші ночі мінімальна температура повітря знижувалась до 3-8° тепла, а середня добова температура у ці дні була в межах норми.
  • 10, 11, 16, 17 квітня були встановлені нові добові температурні рекорди для міста Запоріжжя. Вдень повітря прогрівалось до 26-28° тепла, що перевищило абсолютні добові температурні максимуми для цих днів на 1-2°.
  • Максимальна швидкість вітру досягала 18 м/с.
  • За місяць випало 24 мм опадів, що відповідає 59% кліматичної норми.
  • Ввечері 15 квітня при проходженні через місто холодного атмосферного фронту виникли небезпечні метеорологічні явища І рівня небезпечності: гроза, шквал 18 м/с. Кількість опадів за більш ніж годину склала 7 мм, що відповідає 50% від декадної норми.
  • 24 квітня при проходженні через місто теплого атмосферного фронту було зафіксовано випадання кольорового дощу. Краплі дощу були непрозорими, візуально мали жовтуватий відтінок. Причиною такого вигляду дощу став пил із Сахари, який з південно-західними повітряними масами 24 квітня досяг території України.
  • Суха, дуже тепла погода сприяла різкому зростанню показника пожежної небезпеки до високого та надзвичайного класу вже у першій половині місяця. Надзвичайний 5 клас пожежної небезпеки відмічався у період 09-22 квітня.

Агрометеорологічні умови квітня 2024 року 

  •  Інтенсивне наростання тепла сприяло прискореному розвитку ростових процесів.
  • Незважаючи на недостатнє зволоження ґрунту, на спостережній ділянці з озимою пшеницею майже на 2 тижні раніше звичайного розпочався ріст соломини.
  • У озимого ріпаку протягом квітня відмічено декілька нових фаз: ріст стебла, поява суцвіть та цвітіння. Цвітіння та формування плодів у черешні та абрикосу почалося на 10 днів раніше звичайних строків.
  • Для проведення польових робіт погодні умови протягом квітня були сприятливими. До середини місяця тривала сівба ранніх зернових та зернобобових культур, у третій декаді квітня розпочалася сівба соняшника.



Схожі новини: