"Сушки як залітають, їх не чути": на Запорізькому напрямку Герой України збив 7 літаків і крилату ракету

Переглядів: 282

31 січня 2024 23:45

Сушки як залітають, їх не чути:  на Запорізькому  напрямку  Герой України збив 7 літаків і крилату ракету фото

На рахунку Романа Гломби з позивним «Бандит» 7 збитих літаків та одна крилата ракета.

Всі свої цілі він збивав з 18-кілограмового старого переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла». Її ефективність оцінюють на рівні 30-45%, і тільки у тому випадку, якщо переносний комплекс тримає в руках досвідчений оператор з сотнями пострілів.  Йдеться в сюжеті «Армія TV».

Роман родом з Івано-Франківської області. Хлопець служив на Запорізькому напрямку. Свій перший російський Су-25 збив у районі села Мала Токмачка.

«Сушки як залітають, їх не чути. Їх вже чути, коли вони йдуть на розвороти. Усі ховалися по бліндажах, але я розумію, що я ППО-шник. Чому мені ховатися, я маю це знищити, це моя ціль. Я просто виконав свою роботу на відмінно», - розповідає нацгвардієць.

Роман Гломба – Герой України в 19 років

Роман розповідає, що робити все треба максимально швидко  — з моменту активації блоку «живлення» є лише 30 секунд на постріл. Впродовж цих секунд оператор має захопити ціль і вистрілити.

Третій штурмовик противника Роман збив, коли його привезли на іншу позицію, щоб він міг помитися.

«Добре, що я взяв з собою «трубу». Теж кажуть —  авіація залітає! Я бігом на хату. З неї  я відпрацював. І теж, кажуть, є підтвердження, що збитий», - ділиться спогадами Роман.

Наступний Су-25 противника «Бандит», збив будучи в капцях. Захисник згадує, що в той день був дощ, погода не для польотів. Тож він вирішив відпочити в бліндажі й попити каву.

«І якраз по рації повідомляють, що авіація з трьох. Я бігом з бліндажа вилітаю у тапочках і одних трусах. Просто біжу до «труби». Взяв її, навів і зразу випустив ракету», - згадує Гломба.

Роман каже, що коли збивав ворожу авіацію взагалі не думав про власну безпеку. Думки про те, що може прилетіти у відповідь, вимикав й довго йому «фартило». Проте одного разу щастя все ж таки підвело.

«Добряче гепнуло. Я одразу встав і почав бігти до пацанів. Метрів 200 біг, а потім дивлюсь у мене бочина повністю розірвана, рука теж. Кров йде фонтаном», - неохоче розповідає Роман.

Через шоковий стан біль відчув вже на операційному столі, коли лікарі виймали осколки. Лише після операції хлопець наважився подзвонити рідним. Зізнається - добре що це зробив, бо без допомоги близьких та рідних було б важко.

Роман з нареченою Марією

Роман зміг виборсатися з моральної ями та відновитися після поранення. Тепер «Запорізький месник» живе цивільним життям. Звикає до життя без «Ігли» на плечі та зізнається - готовий знову взяти до рук свою «трубу».

Нагадаємо,  у минулому році 19-річному «Запорізькому меснику» Президент України Володимир Зеленський  присвоїв звання Героя України і вручив орден «Золота Зірка».

  • Стрільця-зенітника, солдата строкової служби з Івано-Франківської області, зобразили на поштовій марці, присвяченій бійцям «Гвардії наступу».
  • У центрі Києва відкрили мурал, присвячений «Запорізькому меснику».



Схожі новини: