Вручила дрони і Подяки, відкрила центр і намалювала картину: у Запоріжжі побувала очільниця Мінветеранів

Переглядів: 343

25 січня 2024 23:36

Вручила дрони і Подяки, відкрила центр і намалювала картину:  у Запоріжжі побувала очільниця Мінветеранів фото

У рамках свого робочого візиту у Запоріжжя міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна відкрила Центр ветеранського розвитку. Стрічку вона перерізала разом з головою облдержадміністрації, начальником ЗОВА Юрієм Малашком.

- Ветеранський розвиток - це про людину та її потенціал. Захисники та захисниці, які повертаються із зон активних бойових дій мають отримати можливість адаптуватися до звичного життя та здобути цивільну професію. В Україні вже функціонує 13 таких центрів, де ветеранам надають не лише освітні послуги, а й необхідну психологічну, соціальну, юридичну та інші види підтримки. Тепер відкриваємо такий центр в Запоріжжі, - підкреслила Юлія Лапутіна.

Очільниця Мінвету подякувала Юрію Малашку за підтримку цього актуального у нинішній час проєкту. Посадовиця вручила Подяки міністерства військовослужбовцям, які захищають країну від ворожої навали, а троє військових отримали для своїх підрозділів дрони, які закуплені на кошти родини міністерки.

Голова обласної державної адміністрації, начальник ЗОВА Юрій Малашко у свою чергу також подякував очільниці Мінвету за впровадження проєкту у Запорізькій області.

Як зазначив очільник ОВА, повага та турбота про військовослужбовців через виважену ветеранську політику - пріоритетний напрямок діяльності обласної влади. Наступний етап роботи - створення ветеранського хабу, який стане майданчиком, де колишні військовослужбовці зможуть обмінюватися досвідом, знаходити однодумців, обговорювати наболіле.

“Один з важливих кроків - створення можливостей для отримання нашими військовими освіти та професійної підготовки. У 30 кілометрах від фронту особливо важливо допомагати нашим воїнам, ветеранам та їхнім родинам! Подолаємо будь-які труднощі разом! - наголосив Юрій Малашко.

Очільник обласної державної адміністрації також відзначив нагородами військовослужбовців, які щодня зі зброєю в руках боронять країну від ворога.

Запорізький Центр ветеранського розвитку - це кілька кабінетів, в яких працюють фахівці. Зокрема, психолог Ольга Моренко працює у “зеленій кімнаті", де для спілкування з ветеранами створені комфортні умови.

Є в центрі і спеціальний кабінет арттерапії, де ветерани чи члени їх сімей можуть психологічно перезавантажуватися за допомогою малювання картин.

Сьогодні такий сеанс арт-терапії провели для гостей - Юлії Лапутіної та заступника голови Запорізької ОДА Євгена Мироненка. Разом з ними до написання пейзажу з калиною долучилася проректорка вишу Елліна Позднякова-Кирбят’єва, яка, до речі, провела детальну презентацію Центру ветеранського розвитку.

Картина, намальована трьома самодіяльними художниками, до речі, вийшла гарна. Її потім, після відповідного оформлення, передадуть Юлії Лапутіній.

За сприяння Міністерства у справах ветеранів в Україні на базах провідних вишів вже, нагадаємо, відкрито 13 Центрів ветеранського розвитку. У них ветерани та члени їхніх сімей мають можливість розвивати свої професійні навички, проходити перекваліфікацію, а також тут готують помічників ветеранів.

За словами Юлії Лапутіної, до початку повномасштабного вторгнення в єдиному державному реєстрі ветеранів війни було близько 500 тисяч осіб. Зокрема, це учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни й члени родин загиблих.

"Після широкомасштабного вторгнення ветеранів війни буде набагато більше. Прогнозні оцінки - людей, дотичних до ветеранської політики, буде до чотирьох мільйонів.

Одним з елементів інтеграції ветерана в цивільне життя є отримання цивільної спеціальності, можливості працевлаштування, можливості бути конкурентоспроможним на ринку праці. Саме для того, щоб полегшити ветеранам можливість інтеграції в цивільне життя після служби, ми започаткували створення центрів ветеранського розвитку на базі вищих навчальних закладів", - зазначила очільниця Мінвету.

У запорізькому Центрі, як і в інших центрах ветеранського розвитку, будуть проводити навчання для помічників ветерана. Так, по країні їх планують підготувати до 15 000.

До речі, перед навчанням майбутні помічники ветеранів (Міністерству хотілося б, щоб це були демобілізовані військові або члени родин захисників) проходитимуть відбір, який включатиме і співбесіду з психологом.

Планується, що працюватимуть помічники ветеранів у громадах, яким міністерство перераховуватиме кошти на заробітну плату цих фахівців.

"Окрім цього тут будуть розроблені навчальні програми, на які зможуть подаватися ветерани. Бюджетна програма міністерства у справах ветеранів передбачає оплату послуг вищому навчальному закладу за навчання ветеранів. А для ветерана це буде безкоштовно. Тобто тут люди зможуть отримати цивільні спеціальності, яких потребує регіон", - зазначила Юлія Лапутіна.

Центри ветеранського розвитку будуть співпрацювати з центрами зайнятості, щоб надавати ветеранам можливість навчатися на затребуваних спеціальностях.

У бюджеті Мінветеранів на програму допомоги ветеранам передбачено більш ніж 3 млрд грн.

Фото автора і з сайту ЗОДА




Схожі новини: