Навіть безнікотинові електронні сигарети можуть пошкодити легеневу тканину

Переглядів: 278

25 січня 2024 12:55

Навіть безнікотинові електронні сигарети можуть пошкодити легеневу тканину фото

Безнікотинова рідина для електронних сигарет викликає аналогічні прооксидантні та прозапальні ефекти на ендотеліальні клітини мікросудин людини

Дослідники з Anglia Ruskin University у Великій Британії виявили, що рідина для електронних сигарет без нікотину може викликати окислювальний стрес, запалення та руйнування кровоносних судин у легенях. Відповідне дослідження опублікували в Microvascular Research.

У дослідженні науковці оцінили вплив рідини для вейпа з різними концентраціями нікотину (0 мг, 10 мг і 20 мг) на клітини лабораторної моделі легенів людини. Примітно, що навіть рідина для вейпа без нікотину призвела до окислювального стресу та запалення в легенях.

"Наші результати вказують на те, що безнікотинова рідина для електронних сигарет викликає аналогічні прооксидантні та прозапальні ефекти на ендотеліальні клітини мікросудин людини", — зазначив автор дослідження Хавові Чичгер.

Порівнюючи продукти без нікотину з електронними сигаретами того самого бренду, які містили нікотин, дослідники виявили, що відсутність речовини, яка викликає звикання, не обов’язково робить вейпи набагато кращими для легеневої тканини.

"Рідина для вейпа без нікотину має той самий хімічний склад, що й рідина, яка містить нікотин, за винятком відсутності нікотину", — зазначив Чичгер.

У безнікотинових електронних сигаретах команда науковців виявила незвичайну кількість білка під назвою ARF6, який відповідав за пошкодження легеневої тканини. Раніше цей білок не пов’язували з курінням або легеневими травмами, проте відомо, що він бере участь у забезпеченні правильної роботи кровоносних судин організму.

"Вейпінг є серйозною проблемою для здоров’я, враховуючи зростання кількості курців, особливо серед підлітків, і дослідження його впливу на здоров’я все ще є на ранній стадії", — каже Чичгер.

Десятки країн наразі заборонили електронні сигарети з нікотином, однак дослідники підкреслюють важливу потребу в подальших дослідженнях, щоб зрозуміти потенційний зв’язок між вживанням безнікотинових електронних сигарет і травмами легенів в майбутньому.

Джерело: Ліга




Схожі новини: