Що відомо про удар по ринку в Донецьку, який забрав життя десятків людей

Переглядів: 317

22 січня 2024 19:00

Що відомо про удар по ринку в Донецьку, який забрав життя десятків людей фото

У неділю внаслідок вибухів на донецькому ринку "Меркурій", за заявами окупаційної влади, загинуло 27 і поранено щонайменше 25 людей.

Призначена Москвою влада стверджує, що по ринку завдали артилерійського удару, і звинувачує у цьому Україну.

Однак українська армія заявила, що не здійснювала цю атаку.

Ринок "Меркурій" розташований на південно-західній околиці Донецька, за десять з невеликим кілометрів від лінії фронту.

За словами лідера "ДНР" Дениса Пушиліна, по кварталу Донецька завдали комбінованого удару зі ствольної артилерії калібром 152 мм і 155 мм начебто з Курахівського та Красногорівського напрямків.

Стверджується, що серед загиблих двоє дітей, серед поранених також двоє дітей.

"Є і важкі, у багатьох проникаючі поранення в області життєво важливих органів, травматична ампутація кінцівок", – йдеться в повідомленні Пушиліна.

На фотографіях, опублікованих інформаційним агентством Reuters, видно зруйновані вітрини магазинів, а також тіла, що лежать на вулиці.

Як повідомляє AFP, місцева жителька на ім’я Тетяна розповіла місцевим ЗМІ, що почула над головою снаряд і сховалася під своїм прилавком.

"Я бачила дим, люди кричали, жінка плакала", - розповіла вона.

МЗС Росії назвало це "варварським терористичним актом проти мирного народу Росії" з боку українських військових, які, за їхніми словами, "застосували надану Заходом зброю".

Що кажуть українські військові

Українські військові заявили, що не стріляли по ринку у Донецьку.

"Відповідально заявляємо, що сили, які перебувають у підпорядкуванні ОСГВ "Таврія", у цьому випадку бойової роботи засобами ураження не вели", — йдеться в опублікованій увечері в неділю заяві оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія", що діє на східному фронті.

"Донецьк — це Україна!" - наголосили українські військові й додали, що Росії доведеться відповідати за відібрані життя українців.

Місто Донецьк і частини ширшого регіону на сході України вперше захопили підтримувані Росією сили в 2014 році, і відтоді територія частково контролюється Москвою.

Місто розташоване приблизно за 20 км від лінії фронту. У районах поблизу Донецька, включно з Мар'їнкою та Авдіївкою, в останній час точилися найзапекліші бої.

Минуло майже два роки відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, але за останні місяці вона досягла незначного прогресу.

У суботу вони заявили, що захопили село Крохмальне на північному сході України в Харківській області. Український військовий речник підтвердив, що їхні сили вивели з цього району, але вказав, що територія не має військового значення.

Днями раніше Москва також заявила про контроль над селищем Веселе в Донецьку. Київ цю заяву не підтвердив.




Схожі новини: