Сміливий крок: у Запоріжжі працює унікальний центр, працівників якого надихають пацієнти

Переглядів: 448

13 січня 2024 23:00

Сміливий крок: у Запоріжжі працює унікальний центр, працівників якого надихають пацієнти фото

До 10 пацієнтів центру протезування “Сміливий крок” вже отримали безкоштовно протези нижніх кінцівок, ще близько 20 готуються пройти процес протезування.

Такі перші результати роботи унікального центру, який у Запоріжжі відкрили 22 вересня минулого року.

Ідея відкрити центр протезування кінцівок в прифронтовому Запоріжжі належить співвласникам Клініки Святого Миколая, співзасновникам БФ “Благодійна організація КСМ” – Костянтину Милиці і Миколі Бєлому.

Він розташований на території Клініки святого Миколая у Дніпровському районі. Клініка надала під центр протезування одне зі своїх приміщень, закупила лабораторні меблі і тренувальні поверхні для навчання користування протезом.

- Ідея створення центру виникла, можна сказати, спонтанно, у лютому минулого року, - розповідає керівниця проєкту “Сміливий крок” Наталія Рудич. - Зараз багато військових з ампутаціями, є такі люди і серед цивільних, які втратили кінцівки через хвороби чи внаслідок ДТП, а центру протезування не було.

Центр відкривали на грантові кошти, я подавала заявку на грант у посольство Словаччини. Грантові кошти — 52000 євро - отримали в кінці травня, а в червні оплатили першу партію обладнання.

Було закуплено спеціальне обладнання для майстерні від німецького виробника: установки для шліфування куксоприймачів, робочі місця для глибокої витяжки з інтегрованим насосом, робоче місце для робіт з ламінування, шарошечно-полірувальний станок.

До розбудови центру долучилися благодійні та громадські організації, які допомогли доукомплектувати центр необхідним обладнанням з Європи, забезпечили пацієнтів центру партією протезних лайнерів та ортезів.

У вересні центр відкрився і ми почали повноцінно працювати. До цього приходили на консультацію люди, які користуються протезами кінцівок тривалий час, центр також видавав безоплатно ортези вимушено переміщеним особам за відповідними документами.

До відкриття центру наші фахівці пройшли навчання у Німеччині, Словаччині, США. Ми отримали усі сертифікати, які потрібні для протезування верхніх і нижніх кінцівок.

Центр, за словами Наталії,  обслуговує ветеранів війни, цивільних, у тому числі дітей, зі всієї України.

Одна з перших пацієнток — 6-річна дівчинка, у якої ніжка була недорозвинена з народження. Протезували її у серпні, бо дитина  йшла в школу. На сьогодні вона - наймолодша пацієнтка “Сміливого кроку”. Як розповіла комунікаційниця Ганна Таланова, дівчинку не треба було вчити ходити на протезі, вона вміла ходити на ньому.

На світлині, яка розміщена у холі, можна побачити мешканку Полог Ларису, яка також протезувалася тут. Лариса втратила обидві кінцівки під час евакуації з рідного міста. Їхня машина наїхала на міну. Чоловік загинув, Лариса отримала множинні поранення.

Одна її кінцівка відразу була дуже посічена, іншу лікарі намагалися врятувати, але з часом все одно її довелося ампутувати.

- Ми надихаємося нашими пацієнтами — ветеранами, цивільними, які, не зважаючи на ампутації, не втрачають жаги до життя, - зазначила Ганна Таланова.

...Святая святих “Сміливого кроку” - протезний цех, де виготовляються і складаються протези. Головний протезист Олексій Яценко і раніше працював протезистом, але вже як фахівець центру стажувався в США і Словаччині. Олексій у буквальному розумінні ставить пацієнтів на ноги. Він здійснює першу примірку протеза, бачить, як людина робить перший крок, у разі необхідності робить підгонку.

- Навчаємо людину ходьбі, - зазначає протезист. - Коли людина більш-менш звикла, хвилин 20-30 пробула з протезом, починаємо займатися створенням нового контакту між головою, розумом, і новою кінцівкою.

Зі мною людина стає на протез. Якщо все добре — нічого не давить, навчаємось ходити. У нас є сходи, вчимося по ним ходити. Після того, як людина звикла до нової кінцівки, відправляємо на реабілітацію. Там люди проходять тренування, звикають до протезу. Їх навчають, як поводитися з ним у житті - наприклад, надягати з ним штани, зав’язувати шнурки. Це вже інший рівень користування протезом.

Олексій розповів про етапи виготовлення протезу. Процес виготовлення починається зі зняття “мірок” - тобто протезист за допомогою гіпсового бинта робить відтиск кукси. Фахівець також показав деякі комплектуючі і навіть продемонстрував процес запікання гіпсового позитиву у спеціальній шафі.

За словами фахівця, процес виготовлення протезу займає 3-4 дні. Він витримує навантаження до 100 кг і може прослужити до трьох років.

До речі, як зазначають у центрі, зараз зустрічається досить багато людей з ампутаціями верхніх кінцівок, чого вони навіть не очікували. Так, на 10 ампутованих нижніх кінцівок приходиться 5 верхніх.

Девіз центру протезування “Сміливий крок”: “Твоя опора - в твоєму місті”, її запропонували власники.

- Він класно передає ідею, місію, - зазначає  Ганна Таланова. - Бажано, щоб людина була ближче до нас, ми - ближче до неї. Протезист - це як дантист, він повинен бути поряд. Навіщо витрачати час на поїздки за кордон, якщо можна пройти протезування у Запоріжжі? Причому, безоплатно, за державні кошти.

Унікальність нашого центру - в тому, що він знаходиться найближче до лінії фронту. І в тому, що звертатися можуть мешканці не тільки Запорізької області, а й інших областей. Нас знаходять у соціальних мережах і телефонують.

Його унікальність також і в тому, що ми надаємо великий комплекс послуг. Проводимо не тільки протезування, а й допротезну реабілітацію, первинну реабілітацію після протезування, якщо потрібно, направляємо до лікарів Клініки Святого Миколая. Вони можуть допомогти в лікуванні супутніх захворювань, які супроводжують людину з ампутацією.

Займаємось також соціалізацією наших пацієнтів, надаючи їм можливість рухатися вперед, відчувати повноту життя, тому що і на протезі воно продовжується.

Цифри і факти

  • “Сміливий крок” – перший центр протезування повного циклу в Запоріжжі, який повертає повноцінне життя, мобільність і самостійність особам з ампутаціями будь-якого віку і гендеру безоплатно, за державною програмою.
  • У серпні 2023 року свій протез отримала 6-річна дівчинка з Запорізької області.
  • В центрі протезувалися 17 осіб. Переважна більшість  – ветерани, що мають ампутації нижніх кінцівок (вище та нижче коліна), частина  – цивільні.
  • 6 осіб мають ампутації верхніх кінцівок (кисть, передпліччя, вичленення плеча).
  • Крім протезування та реабілітації, у центрі  надають послуги для ВПО. Якщо переселенці мають супутні захворювання або перенесли травми, при пред’явленні відповідних документів вони можуть отримати ортези - на попереково-крижовий відділ хребта та на колінний суглоб.

Фото автора та з фейсбук-сторінки центру "Сміливий крок"

 

 




Схожі новини: