Вода як символ свята: у запорізькому храмі літургія вперше пройшла у нову дату

Переглядів: 336

6 січня 2024 16:25

Вода як символ свята: у запорізькому храмі літургія вперше пройшла у нову дату фото

Сьогодні, 6 січня, в незалежній Україні вперше відзначається  Хрещення Господнє, або Богоявлення, яке багато років відзначалося 19 січня.

Довгий час українські православні та греко-католики відзначали церковні свята за старим юліанським календарем, який відстає від сучасного на 13 днів. Однак ПЦУ та УГКЦ з 1 вересня перейшли на святкування за новим стилем. Тому церковний календар 2024 року зазнав змін. І сьогодні ми відзначаємо одне з 12 головних свят у церкві - двунадесяте. За своїм значенням воно прирівнюється до Великодня.

У Кафедральному соборі Святої Трійці святкова літургія вперше пройшла в нову дату. Їй передувало всенічне бдіння напередодні свята Богоявлення. Після закінчення служби єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій окропив прихожан освяченою водою.

Історія свята

Водохреща стало окремим святом з кінця IV століття. Воно пов'язане з важливою віхою в земному житті Ісуса Христа - цього дня Спаситель прийняв хрещення від пророка Іоанна Предтечі в річці Йордан. Під час занурення у воду на Христа зійшов Святий Дух у вигляді голуба, а голос із небес у цей момент проголосив, що Ісус - Син Господній і несе світові Його волю. Вважається, що це було явлення Святої Трійці: Бога - Отця, Бога - Сина і Бога - Святого Духа. Саме тому Хрещення Господнє називають також Богоявленням.

Але на цьому богоявленські чудеса не закінчилися: в історії сказано, що після того, як хрестили Христа, річка Йордан пішла назад і змінила свою течію. До речі, це знамення повторюється щороку.

Головним символом свята Водохреща є вода - вважається, що вся вода в ніч на Водохреща стає цілющою і чудодійною і залишається такою протягом доби. Воду на Богоявлення освячують двічі: ввечері напередодні свята Водохреща і в саме свято. Вода, освячена в Навечір'я і на Водохреща, має однакову благодать.

Про що говорять прикмети на 6 січня

За прикметами цього дня судять, яким буде врожай:

  • мороз цього дня - до багатого врожаю зернових;
  • туман і сніг пластівцями - також чекай гарного врожаю;
  • опівдні по небу пливуть сині хмари - буде багато пшениці.

У народному календарі 6 січня - свято, яке називають просто - Водохреще, Водохреща. Вважається, що люди, які охрестилися цього дня, перебувають під особливим Божим захистом, а ті, хто посватається, житимуть у шлюбі довго і щасливо. Сни в ніч на Водохреще вважаються віщими.

Що не можна робити 6 січня

У велике свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, лаятися, богохульствувати;
  • пліткувати, заздрити, бажати поганого;
  • давати і брати гроші в борг;
  • займатися важкою фізичною роботою, домашніми справами;
  • ворожити;
  • відмовляти в милостині нужденним.

Вважається, що цього дня не можна ставити на підлогу посуд зі святою водою, а також розбавляти святу воду. За народними повір'ями напередодні свята і в день Богоявлення не можна нічого виносити і давати з дому - наші пращури вважали, що можна винести удачу і здоров'я сім'ї.

Що можна робити 6 січня

Вранці на Водохреща належить за можливості побувати в храмі на святковій службі та помолитися. У молитвах до Ісуса Христа просять про здоров'я, мир, допомогу дітям, урожай.

Водохресний ранок заведено починати з ковтка освяченої води. Святою водою радять запастися у свято на весь рік, до наступного свята. Пити її слід натщесерце і з молитвою - вірять, що вона лікує серйозні хвороби, очищає душу й тіло.

Купання на Водохреща - невід'ємна частина святкування. Вважається, що обмивання в крижаній ополонці очищає від гріхів. Але це, швидше, народна, ніж церковна традиція, тому занурюватися в ополонку чи ні - особисте рішення кожного.

Офіційно

«Відповідно до рішення Ради оборони Запорізької області від 26.12.2023 № 175, з метою забезпечення безпеки людей під час проведення заходів, пов’язаних з відзначенням Водохреща, 6 січня на території області встановлено заборону на купання у відкритих водоймах.

Через потенційні загрози, які несуть дії військ країни-окупанта, на Водохреща на р. Дніпро та інших водних об'єктах не функціонуватимуть спеціальні локації для занурення. Правоохоронці та рятівники не нестимуть там чергування - у них є більш складні та важливі завдання.

Як і торік, вірянам доведеться відмовитись від обряду занурення, а церквам переглянути усталений формат заходів з освячення води.

Відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді, спровоковані порушенням обмежень режиму воєнного стану, лежатиме виключно на порушниках.

Закликаємо жителів Запорізької області у святкові дні поставитись відповідально до свого життя та безпеки своїх близьких», - повідомляв сайт Запорізької ОВА.

Але рятувальники все ж виставили пост на Центральному пляжі, біля якого люди, попри заборону, занурювались у води Дніпра.

Фото В’ячеслава Твердохліба

.




Схожі новини: