Нові робочі місця і ваучери на навчання: у Запорізькому обласному центрі зайнятості розповіли про досягнення у 2023 році

Переглядів: 407

21 грудня 2023 22:45

Нові робочі місця і ваучери на навчання: у Запорізькому обласному центрі зайнятості розповіли про досягнення у 2023 році фото

З початку року у Запорізькій області завдяки отриманим грантам на започаткування і розвиток бізнесу вдалося створити понад 200 нових робочих місць.

І цей показник директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік вважає найголовнішим.

- Це показник, яким ми пишаємось, бо сьогодні створення нових робочих місць — це саме те, чого потребує наша країна, - зазначила Ірина Олександрівна на пресконференції «Підтримка тих, хто захищає: проєкти служби зайнятості для військових, ветеранів та їхніх сімей». - Це — наповнення бюджету, це гроші на підтримку армії!

Окрім медійників, на пресконференцію, яку у центрі провели сьогодні, в 33-річницю створення Державної служби зайнятості, також запросили друзів ОЦЗ — підприємців, які скористалися програмами Державної служби зайнятості і, зокрема, грантовими, та партнерів, з якими центр співпрацює.

- Служба зайнятості – сервісна структура, яка здатна миттєво реагувати на зміни, що відбуваються в країні. Так, на вимогу часу працює багато програм для підтримки бізнесу і працюючих, - зазначила ОЦЗ Ірина Дуднік. - Ми бачимо значний попит на наші програми, зокрема це - надання грантів/мікрогрантів для учасників бойових дій, підприємців та бажаючих започаткувати власний бізнес, фінансова підтримка роботодавців при працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб, допомога по частковому безробіттю, організація суспільно-корисних робіт тощо.

Ірина Дуднік підкреслила, що у цьому році значно помінялось законодавство, тому порівнювати цифри з аналогічним періодом минулого року, як це традиційно робиться, буде некоректно.

- Так, з початку дії проєкту єРобота прийнято 195 рішень про отримання гранту, в т.ч. для ветеранів. Це важливі заохочення до розвитку підприємств та ведення прозорого бізнесу, а головне - створення нових робочих місць, за грантовими програмами їх вже створено 207.

Для підтримання конкурентоспроможності окремих категорій громадян видано ваучери на перепідготовку, підвищення кваліфікації для 846 осіб. З них отримали ваучер на навчання 457 громадян з числа внутрішньо переміщених, - повідомила Ірина Дуднік.

Переселенці, до речі, беруть участь у різних програмах — не тільки у ваучерній, а й у грантових, вони також були задіяні у суспільно корисних роботах. На обліку у службі зайнятості з початку року знаходилось понад 3000 ВПО, з них 691 переселенець працевлаштований.

- Ми їм допомогли і вони допомогли нам, ми їм дуже вдячні, - констатувала директорка Запорізького ОЦЗ.

До речі, при працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб держава надає роботодавцям фінансову підтримку. Так, за інформацією Ірини Олександрівни, роботодавцям у рамках цієї державної програми було спрямовано 9 млн 385,8 тис.грн.

Усього впродовж січня-листопада 23,9 тис. громадян отримували послуги Запорізької обласної служби зайнятості, з них — 19,8 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. За сприяння служби зайнятості роботу знайшли 3219 осіб.

- З одного боку, небагато, з іншого — ця цифра достойна, враховуючи, що ми працюємо на 25% неокупованої території Запорізької області, - зазначила Ірина Дуднік. - І ми пишаємося тим, що нам вдалося зробити!

Не можна не відмітити, що у службі зайнятості Запорізької області працюють справжні патріоти, які допомагають наближати нашу перемогу. До Дня Незалежності Україні тут провели збір коштів, які передали Благодійній організації “Благодійний фонд “Волонтерський центр “Паляниця”, який очолює Олександр Бережний.

Як розповів сьогодні Олександр, зібрані кошти дозволили підтримати школу операторів БПЛА, що є важливим напрямком в діяльності “Паляниці”, бо у школі вчать військовослужбовців керувати дронами. Олександр Бережний подякував колективу Запорізького ОЦЗ за надану фінансову допомогу.

Своїми досягненнями на пресконференції поділилися учасник бойових дій, підприємець Олег Кас’ян, який отримав грант у розмірі 1 млн грн на розширення власного бізнесу та відкрив перший у Запоріжжі капсульний отель, ветеранка війни Юлія Семигайлова, яка отримала грант у розмірі 250 тис. грн на відкриття цеху з виробництва комбікормів для власної птахоферми, керівник підприємства “ТТХ” Юрій Русанов, отримавший мікрогрант для пошиття військового спорядження, представник Запорізького осередку “Добробат” Ярослав Ковальов, заступниця начальника Благовіщенської сільської військової адміністрації Людмила Сірко, яка разом з чоловіком відкрила у Запоріжжі “Їдальню українського смаку”, власниця кав’ярні “Airflow” Юлія Лікаркіна і перший проректор ТГАТУ Олександр Ломейко (їх цікаві історії ми опублікуємо на сайті).

Учасники заходу обговорили подальші плани з метою створення робочих місць, потрібних повоєнній Україні.

Цифри і факти

  • Чотири центри зайнятості у Запоріжжі та Запорізькому районіпрацювали увесь цей рік «з відкритими дверима». В обласному центрі зайнятості працюють працівники з усіх окупованих територій Запорізької області
  • На допомогу по частковому безробіттю було спрямовано 15 млн 014, 2 тис.грн, на організацію суспільно корисних робіт – 12 млн 182,1 тис.грн.
  • У громадських та інших  роботах тимчасового характеру  взяли участь 97 безробітних. Здійснено 1824 направлення безробітних для участі у суспільно корисних роботах в умовах воєнного стану. Сьогодні заробітна плата для них складає 10500 грн. Після того, як безробітні працювали на підприємстві у рамках виконання суспільно корисних робіт,  частина з них була працевлаштована на тому підприємстві на постійній основі.

Фото Запорізького ОЦЗ

 

 




Схожі новини: