Знову під ударом: ворог вдарив трьома ракетами по селищу, де в свято сталася трагедія

Переглядів: 402

15 листопада 2023 16:10

Знову під ударом: ворог вдарив трьома ракетами по селищу,  де в свято сталася трагедія фото

Ворог підступно двічі атакував ракетами мирний населений пункт Запорізького району.

Сьогодні, 15 листопада, в період часу з 09:50 до 10:18 військові армії рф нанесли три ракетних удари по цивільній інфраструктурі. Як повідомляє відділ комунікацій Запорізької області, внаслідок перших двох влучань поранення отримали четверо місцевих жителів, сталося займання житлового будинку.

"Коли ж на місце події прибули поліцейські та рятувальники, військові країни-терориста здійснили повторний обстріл. Загинули двоє співробітників ДСНС, ще троє їхніх колег отримали поранення різного ступеня тяжкості. 

Вибуховою хвилею та уламками російських ракет пошкоджений об’єкт цивільної інфраструктури, приватні будинки та господарські споруди місцевого населення.Наразі на місці події працюють правоохоронці та рятувальники.

За фактом скоєння рф чергового воєнного злочину слідчі поліції та УСБУ відкрили кримінальне провадження. Правова кваліфікація – ч. 1, ч. 2 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України", - говориться у повідомленні.

А Комишуваська селищна рада уточнила, що  російські війська нанесли кілька ракетних ударів по селищу Зарічне.

"Пошкоджено багатоквартирні та приватні житлові будинки, зруйновано місцеву гімназію. Комишуваська селищна рада спільно з Гуманітарною організацією "Проліска" розпочала видачу власникам пошкодженого житла  будівельних матеріалів для аварійно-відновлювальних робіт.

Внаслідок обстрілу поранення різного ступеню тяжкості дістали четверо мирних мешканців та троє працівників ДСНС, які прибули на місце події для ліквідації загоряння. Поранені отримують медичну допомогу. На жаль, двоє працівників ДСНС загинули. Приносимо щирі співчуття рідним і  близьким загиблих рятівників", - зазначається в публікації Комишуваської селищної ради.


 

В результаті повторного ворожого обстрілу загинули Віталій Накаряков та Сергій Дорогокупля.

Нагадаємо, 3 листопада, у День ракетних військ і артилерії, у селищі сталася трагедія. Під час святкового шикування бійців 128 гірсько-штурмової Закарпатської бригади ворог завдав ракетного удару по селищу. За офіційними даними бригади, на місці прильоту загинули 19 військових. Поранення отримали кілька десятків військових і мешканців селища.

Не встигли зарічненці оговтатися та позакривати будматеріалами пошкоджені вікна та дахи, як ворог завдав нових руйнувань.

До речі, через тиждень після прильоту у Зарічному  побував очільник ЗОВА Юрій Малашко, який подивився на зруйновані та пошкоджені приміщення та поспілкувавсяз їх власниками.

Наступного дня на традиційному брифінгу начальник обласної військової адміністрації звинуватив місцеву владу у бездіяльності - мовляв, люди майже нічого не отримали для відновлення пошкодженого житла. 

"З важким серцем відвідав Зарічне Запорізького району - місця прильотів ракет. Чесно - шокований бездіяльністю місцевого керівництва. Громади. Району. За цілий тиждень після підступної атаки ворога десятки будинків жителів села не відновлені, не накриті від дощів. Спеціальна комісія досі не провела обстеження пошкодженого житла!

Цілий тиждень чиновники відмовчувалися, роблячи вигляд, що все гаразд, і не задіяли резервний фонд обласної адміністрації. Все, що змогли надати людям чиновники - це кілька балок та плівку… Соромно!

Жителі Зарічного отримають все перше необхідне з резервного фонду області. Терміново. В повному обсязі. Проконтролюю", - зазначив посадовець.

Ввечері у телеграм-каналі селищної ради був викладений детальний звіт з додаванням світлин, який свідчив про те, що багато мешканців  селища отримали матеріали для відновлення своїх домівок.  

У повідомленні також перераховувалися організації, які надали допомогу і до яких місцева влада звернулась за допомогою.

 Юрій Малащко не залишив цей звіт поза своєю увагою, - відповів на ньогоповідомленням у телегрпм-каналі.

"На 10 добу після ракетного удару по Зарічному наслідки атаки нарешті ліквідовано

Найбільше постраждали конструкції будинків, вікна та покрівлі. Матеріали для відновлення виділила благодійна організація. Набори для проведення аварійно-відновлювальних робіт включали тарпаулін, дерев’яні рейки, поліетиленову плівку, OSB-плити тощо.

Завдяки цьому, місцеві жителі зможуть захистити свої домівки від несприятливих погодних умов.

Питання до органів місцевого самоврядування: чому лише після мого візиту мешканці пошкоджених будинків отримали передбачену для них допомогу?", - запитав очільник ЗОВА.

А 13 листопада провів спеціальну нараду, присвячену питанням створення матеріального резерву.

"Створення та накопичення в належних розмірах матеріальних резервів - завдання, яке вже другий рік стоїть перед керівниками громад

Однак, аналізуючи кількість звернень, що надходять до облдержадміністрації з проханням надати пальне, будівельні матеріали чи генератори, можу зробити висновок, що не всі території мають достатньо ресурсів для миттєвого реагування на запити населення.

Наразі регіон співпрацює з понад 30-ма міжнародними партнерами, і частину потреб громадян можна закрити саме завдяки їхній підтримці.

З огляду на це постає питання – чому й досі не створено запас матеріалів в необхідних обсягах?

Органи місцевого самоврядування повинні посилити роботу в цьому напрямі. Резерв має бути обов’язково, особливо це стосується громад на лінії вогню", - зазначив Юрій Малашко.

 




Схожі новини: