Зачинена краса: свій ювілей відзначає Запорізький ботанічний сад, який заклали на місці звалища

Переглядів: 423

29 жовтня 2023 22:55

Зачинена краса: свій ювілей відзначає Запорізький ботанічний сад, який заклали на місці звалища фото

Сьогодні, 29 жовтня, Запорізький міський дитячий ботанічний сад відзначає ювілей — 65 років тому на його території висадили перші дерева.

Взагалі-то, в історії цього позашкільного закладу освіти є ще одна пам’ятна дата — 27 березня 1958 року, коли було підписане розпорядження міськвиконкому про виділення земельної ділянки у Шевченківському районі для створення ботсаду. Так що день народження тут можуть святкувати двічі на рік!

- 65 років для ботанічного саду — це не дуже багато, - зазначила директорка ПНЗ «Дитячий парк «Запорізький міський ботанічний сад» Тамара Єрьоміна, яка 25 років очолює позашкільний навчальний заклад. - Але для Запоріжжя те, що у місті створений такий чудовий ботанічний сад, має дуже велике значення. Тому що Запоріжжя — індустріадльне місто і наші дерева дуже потрібні меешканцям, оскільки є зеленими “легенями”. Тому що на території 12 га висаджено понад 15000 рослин (біля 4000 таксонів - видів і сортів). Лише в парку висаджено понад 12000, решта ростуть в теплицях.

За словами Тамари Іванівни, Запорізький дитячий ботанічний сад є гордістю Запорізького краю, оскільки він — єдиний не тільки в Україні, а й у світі.

- Сьогодні у ботанічних садах роблять локації для дітей. Але локація — це тільки локація: тут висаджують рослини, встановлюють качелі-каруселі. Щоб дитина могла провести час, поки батьки гулятимуть у ботанічному саду.

А у нас повноцінний дитячий ботанічний сад. Діти висаджували перші рослини, і усі ці роки вихованці гуртків висаджували рослини на території парку і в теплицях, доглядали їх. Ми, дорослі, весь час при дітях і наше головне завдання — привчити дітей любити природу.

Мета працівників ботсаду — сформувати екологічну культуру особистості, усвідомлення єдності людини і природи, ставлення до природи як історико-культурної, соціальної цінності.

Ми також навчаємо дітей нести моральну відповідальність за збереження довкілля рідного краю. А діти вдома розповідають та навчають своїх батьків, спілкуються з ним на цю тему. І це дуже добре. Крок за кроком ми приєднуємо до себе людей, які поважають природу.

Природа ж - це наша мати. І її треба доглядати, любити, берегти, відновлювати. Адже урбанізація — це для людини гарно. А для природи — не дуже.

Коли відвідувачі заходять на територію нашого ботанічного саду, вони відмічають, що тут дихається легше, ніж у місті. І це не дивно: у нас такий великий і прекрасний парк з рослинами, багато з яких унікальні. Багато людей кажуть: “У вас як в Криму”. Так, у нас багато рослин з Криму, висаджено чимало вічнозелених рослин.

Зараз важко уявити, але у 1958 році на цьому місці було звалище сміття. Але історія створення цього чудового куточка природи у промисловому місті дійсно унікальна. Дитячий ботанічний сад з’явився завдяки наполегливості фронтовика Володимира Балюти, який став першим директором закладу.

- Володимир Андрійович розповідав, що від час війни в бою отримав контузію. Отямився — поруч велика вирва, жодної людини, голубе небо і ромашка, яка від вітру чіпляла його за обличчя, над ним. Він подивився на неї і сказав, що скільки буде жити, вирощуватиме квіти.

Приїхав після війни в Запоріжжя і став оббивати пороги чиновників, щоб виділили лаптик землі для створення дитячого ботсаду. Володимир Андрійович був вчитель і він хотів, щоб вивчаючи ботаніку чи біологію, учні мали б змогу поєднувати теорію з практикою. Щоб приходили після уроків у ботсад — висаджували рослини, доглядали за ними.

Ходив по інстанціям, його відправляли. А потім так їх дістав, що чиновники вирішили виділити місце, де знаходилося звалище сміття — щоб Володимир Андрійович від них відстав. Ніхто не думав, що у вчителя вистачить сил і ентузіазму - без техніки, без грошей - розчистити звалище і зробити диво-сад. А він зміг!

Володимир Андрійович понаписував листи директорам ботанічних садів усього Радянського Союзу. Дерева привозили машинами, у поїздах, насіння пересилали поштою. І 29 жовтня 1958 року на території парку висадили перші дерева, кущі і квіти. З того часу майже щороку кількість дерев і кущів, у тому числі унікальних, збільшувалася.

У нас налагоджені зв’язки з ботанічними садами не тільки України, а й розташованими за кордоном. Дуже допомагає технічний прогрес: побачивши на сторінці ботанічного саду рослину, яку б мені хотілося мати в нашій колекції, я надсилаю колегам своє прохання. Ми відправляємо свій ділектус — це рослини, якими можемо поділитися, а вони присилають свій. І все це безкоштовно!

Наш ботанічний сад — це дійсно диво. Він дивував, дивує і, я впевнена, буде дивувати же дуже довго, - розповіла Тамара Єрьоміна, яка закохана у свою роботу і у ботанічний сад.

Ботанічний сад вважається одним із найбільших позашкільних навчальних закладів в Україні. Там вирощують унікальні рослини, проводять екскурсії, а також працюють різноманітні гуртки, де безкоштовно займаються сотні дітей.

Багато років поспіль запорізький ботанічний сад був улюбленим місцем для відпочинку городян. Причому, чудово погуляти там можна було будь-якої пори року.

З весни до пізньої осені радують різнобарв’ям квіти на відкритій території, взимку і ранньої весни можна було отримати позитивні емоції в теплицях. На території ботсаду їх кілька. Дивує всіх гостей та мешканців міста оранжерея «Кактусарій». Подобається запорожцям гуляти теплицею «Лимонарій», в якій ростуть лимони-велетні вагою 700-800 грам, мандарини, апельсини, кінкан, грейпфрут, а також карамболь, інжир та хурма.

Одним із улюблених місць ботанічного саду, особливо для дітей, є оранжерея «Зимовий сад», де зростають екзотичні рослини. У 2018 році тут закінчили реконструкцію - зміцнили фундамент, засклили все приміщення та звели величезний скляний купол. Висота теплиці за його рахунок збільшилась на 2 метри.

Окраса ботсаду - нова унікальна величезна оранжерея з басейном, у якій висаджені рідкісні екзотичні рослини. Запоріжці ще її не бачили — останні три роки заклад практично весь час зачинений для відвідувачів: спочатку через епідемію коронавірусу, а з 24 лютого 2022 року — через повномасштабне вторгнення рф.

З міркувань безпеки таке рішення є абсолютно логічним, адже 16 березня поруч з новою оранжереєю, збудованою зі скла та металевих конструкцій, впала ворожа ракета. Дякувати Богу, вона не розірвалася, але у працівників, які були свідками прильоту, стан був близький до шоку.

Під час воєнного стану у ботсаду відкрили невеличкий тимчасовий зоохостел для домашніх улюбленців. Тут залишали тварин ті, хто виїжджав і не міг взяти їх з собою. Тих, кого вже не заберуть, працівники ботсаду пропонували (й пропонують) на "усиновлення". Багатьох чотирилапих вдалося прилаштувати у добрі руки. Безкоштовно, звичайно, для нових господарів.

Є також і фіто-хостел для рослин, їх також залишили люди, які покинули рідну домівку.

...Можна тільки уявити, яким би масштабним могло бути святкування 65-річчя запорізької “родзинки” - дитячого ботанічного саду, якби на нашу землю не приперлися кляті сусіди. Але колектив ботанічного саду, як і усі притомні українці, живе з вірою в нашу перемогу.

- Кожен на своєму місці робить все для перемоги. Ми робимо все, щоб зберегти колекції, поповнити їх новими рослинами. Ми чекаємо на перемогу! І завжди кажемо, що перемогу будемо відзначати тільки у ботанічнму саду. Тому що хочемо радувати воїнів, які нас захищали, дали змогу працювати, відпочивати, красою, яка є у нашому ботанічному саду, - зазначила Тамара Єрьоміна.

Цікаві факти про Запорізький міський дитячий ботсад

  •  Заклад позашкільної освіти «Дитячий парк «Запорізький міський ботанічний сад» Запорізької міської ради – єдиний в Україні дитячий парк і профільний заклад позашкільної освіти. У закладі організовано роботу 16 гуртків, 41 груп, у яких займаються понад 600 вихованців.
  •  З 1972 року ботанічний сад є «Парком – пам’яткою садово-паркового мистецтва» та увійшов до складу природно-заповідного фонду України.
  •  У 2019 році на території дендрологічного парку ботанічного саду висаджено 707 вічнозелених рослин, серед яких: самшити, туї західні «Смарагд», сосни гірські «Мугус Мугус» та «Гном» а також такі рідкісні та незвичні рослини як ялівець «Хорстман», ялина «Інверса», псевдосуги на штамбі формовані під кулю, сосни сортів «Watereri» і «Glauca» формовані під бонсай (нівакі). Завдяки реалізації зазначеного заходу значно збільшено колекцію вічнозелених рослин ботанічного саду, озеленена та прикрашена територія центрального входу в дендропарк і територія прилегла до майданчика для діток з інвалідністю, зросла туристична привабливість ботанічного саду.
  • З перших днів повномасштабної війни кожен працівник закладу намагається зробити все від нього залежне задля безперебійної роботи ботанічного саду, збереження унікального рослинного фонду. Всі працюють відповідально, попри труднощі воєнного часу.
  •  Напружена ситуація в нашій країні вимагає рішучих дій від дорослих, та не залишила байдужими дитячі серця вихованців ботанічного саду, які активно підтримують наших захисників і захисниць, створюючи для них вітальні листівочки до свят, талісмани – обереги, виготовляли та передали волонтерам власноруч створені окопні свічки.
  •  Найціннішим подарунком для колективу став Державний прапор з підписами бійців батальйону, де служить працівник ботсаду, який добровільно пішов захищати країну. Цей прапор. У ботсаді вважають його своїм оберегом.
  •  У 2022-2023 роках ЗПО «ДП «ЗМБС»» взяв участь у Міжнародному грантовому проєкті Botanic Gardens Conservation International — це Міжнародна рада ботанічних садів з охорони рослин, яка об'єднує ботанічні сади та залучає партнерів до забезпечення різноманітності рослин для добробуту людей та планети.



Схожі новини: