«Поетичному травню» - 60: у Запоріжжі письменники зібрали аншлаг на галаконцерті фестивалю

Переглядів: 191

25 травня 2024 11:10

«Поетичному травню» - 60:  у Запоріжжі письменники зібрали аншлаг на галаконцерті фестивалю фото

У Запорізькому обласному академічному театрі юного глядача відбувся галаконцерт літературно-мистецького фестивалю “Поетичний травень”

Фестиваль у 1964 році започаткував відомий запорізький поет Петро Ребро. Тому логічно, що вечір українського красного слова розпочався з декламування однієї з найвідоміших його поезій - “Ні, ти не знаєш добре України, якщо на Запоріжжі не бував” у виконанні Назара Шрама з вільнянського театру-студії “Бемс”.  Цей вірш є неофіційним "гімном"  свята поезії.

- У далекому 1964 році саме Петро Павлович Ребро проголосив травень місяцем поезій на Запоріжжі і започаткував фестиваль “Поетичний травень”, - нагадала присутнім голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України, депутатка Запорізької обласної ради Ольга Стадніченко. 

Відтоді це свято стало щорічним, традиційним. Нині це найстаріший літературно-мистецький фестиваль не лише у Запорізькій області, а й в усій Україні.

“Поетичний травень” “розкачав” область настільки, що за два роки після його народження було відкрите Запорізьке обласне відділеннея Спілки письменників України, - розповіла Ольга Стадніченко. - Перші акорди поетичного свята прозвучали у селі Білоцерківка тоді Куйбишевського району (це мала батьківщина Петра Павловича). У ньому взяли участь відомі поети Петро Ребро, Василь Діденко, Олександр Стешенко, Володимир Чубенко та Микола Лиходід.  Сьогодні ми усвідомлюємо, що “Поетичний травень” - це свято не тільки митців, це вшанування стійкості українців на фронті, в тилу, в окупації та прифронтових містах.

Учасників та гостей свята з ювілеєм фестиваля привітала в.о. директора департамента культури і туризму Запорізької ОДА Альона Власова. Посадовиця нагородила Подяками департамента голову ЗОО НСПУ Ольгу Стадніченко і знаних запорізьких авторів - Пилипа Юрика, Ларису Коваль, Вікторію Сироватко, Віру Шмигу, Віру Коваль, Івана Кушніренка, Наталію Ігнатьєву, Тетяну Осіпову, Валентину Вісленко, Володимира Віхляєва, Олену Ольшанську, Валентина Северинюка, Оксану Бевзюк (вона ж — Оксана Чуприна)

Свято відбулося при вщерть заповненій шанувальниками запорізької літератури і українського письменства залі ТЮГу.

“Непросту місію несло це свято: треба було ознайомити присутніх із віхами розвитку «Поетичного травня», продемонструвати як він розвивався упродовж 60! років, показати спадкоємність поколінь запорізьких літераторів у цьому фестивалі, - написала на своїй фейсбук-сторінці після закінчення гала-концерту Ольга Стадніченко. - А головне - передати молодим, юним талантам Запорізького краю дух і настрій нашого свята поезії!

Саме тому до участі були запрошені юні читці з театру-студії «БЕМС» м. Вільнянськ, учні Запорізького Січового колегіуму, запорізької гімназії №20, актори Запорізького обласного академічного театру юного глядача, з вуст яких поезія наших запорізьких класиків зазвучала свіжо і по новому!

Навіть так званий «гімн» нашого фестивалю – вірш Петра Ребра «Ні, ти не знаєш добре України…» у виконанні юного читця Назара Шрама прозвучав ніби від самого автора, бо написаний ним у досить молодому віці.

Драйву й експресії додали концерту танці під керівництвом Лариси Неверової, пісні від ансамблю танцю і музики «Чумацький шлях» та Сергія Бабенка, Сергія Пивоварова, від авторів-виконавців Анастасії Ящук, Валентина Терлецького, Валентини Вісленко.

Прозвучали як вітання з далеких світів пісні Анатолія Сердюка, вірші Любові Геньби, Вікторії Забави, Ольги Ліщук. У виконанні акторів прозвучали вірші запорізьких поетів Петра Ребра, Миколи Лиходіда, Олександра Стешенка, Анатолія Рекубрацького, Олександра Шостака, Геннадія Літневського, Григорія Лютого, Олександра Абліцова, Віктора Чабаненка, Марини Брацило, Юрія Єршова, Олександра Медка, Миколи Білокопитова.

Шанувальники поезії змогли насолодитися поезією у власному виконанні Лариси Коваль, Вікторії Сироватко, Пилипа Юрика, Володимира Віхляєва, Віри Шмиги, Віри Коваль, Олени Красносельської, Тетяни Осені, Валентина Северинюка, Олени Ольшанської, Івана Кушніренка, Наталії Ігнатьєвої, Оксани Бевзюк.

Саме на святі поезії ми вирішили оголосити про початок нового десятого ювілейного Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії й авторської пісні «Хортицькі дзвони» ім. Марини Брацило!

Сценарій ювілейного галаконцерту мав умістити всю його величну історію і героїчне сьогодення, оскільки вже втретє він проводиться під час повномасштабного вторгнення. Тому він був складним, багатогранним і яскравим, як і сама діяльність письменницької організації.

Письменники виступають перед вояками, у шпиталях, військових частинах, видають свої твори і передають їх передову для підтримки патріотичного духу.

Ми вдячні всім творчим силам, які долучилися до нашого свята і підтримали нас. Саме дякуючи всім вам, свято вдалося яскравим і барвистим. Дякуємо всім учасникам і шанувальникам! Ви підняли нам настрій!

Фото Бориса Дворного




Схожі новини: