У Запоріжжі зловмисник за 4-7 тисяч доларів організовував виїзд чоловіків за кордон

Переглядів: 412

19 жовтня 2023 14:55

У Запоріжжі зловмисник за 4-7 тисяч доларів організовував виїзд чоловіків за кордон фото

За грошову винагороду фігурант пропонував клієнтам реєстрацію в інформаційній системі «Шлях» від імені волонтерських організацій або виготовлення фіктивних документів про непридатність до військової служби. 

Служба безпеки України припинила діяльність чергового каналу нелегального виїзду за кордон українських громадян призовного віку. На організації злочинної діяльності викрито мешканця Запоріжжя – члена одного з добровольчих формувань територіальної громади. Чоловік пропонував військовозобов’язаним уникнути мобілізації на підставі підроблених документів аби незаконно перетнути кордон. Про це повідомляє прессцентр УСБУ в Запорізькій області.

«Ділок» налагодив протиправний бізнес для чоловіків призовного віку, котрі вирішили уникнути мобілізації. За гроші він обіцяв їм допомогти перетнути державний кордон України. Клієнтів зловмисник підшукував через свої особисті зв’язки. Також в одному із месенджерів, він розміщував оголошення про сприяння у виїзді за кордон.

Вартість таких «послуг» становила від 4 до 7 тис. дол.

Для своїх «клієнтів», зловмисник виготовляв підроблені документи, що нібито засвідчували їх непридатність до військової служби. Також він оформлював документи від фіктивної громадської організації, що замовники є волонтерами. Потім їх персональні дані вносились до електронної системи «Шлях», що давало підстави для виїзду за межі України.

Під час проведення обшуку у помешканні фігуранта правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, банківські картки та інші докази протиправної діяльності.

Як уточнює відділ комунікації поліції Запорізької області, оплата послуг могла здійснюватися готівковою, на банківські рахунки чи криптогаманець. Крім того, клієнтам пропонувалися «знижки» за позитивний відгук або рекомендацію каналу знайомим.

Встановлено, що фігурант встиг підготувати фіктивні документи для перетину держкордону двом чоловікам, 1987 та 1993 років народження. За свої послуги він отримав на криптогаманець 8500 доларів США.

Крім того, під час досудового розслідування поліцейські провели низку санкціонованих обшуків за силової підтримки спецпризначенців КОРД ГУНП в Запорізькій області. Під час слідчих дій правоохоронці зібрали докази причетності чоловіка до протиправної діяльності.

Зловмисника затримано на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Йому повідомлено про підозру в скоєнні двох кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. На цей час за рішенням суду підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Досудове розслідування триває.




Схожі новини: