Росія створить базу флоту в Абхазії. Як це пов'язано з Україною та ударами по Криму

Переглядів: 327

6 жовтня 2023 12:04

Росія створить базу флоту в Абхазії. Як це повязано з Україною та ударами по Криму фото

Росія підписала угоду про створення постійної військово-морської бази на чорноморському узбережжі самопроголошеної республіки Абхазія на території Грузії. Про це заявив абхазький "лідер", Тбілісі це поки що не коментує.

"Ми підписали угоду, і найближчим часом в Очамчирському районі буде пункт постійного базування військово-морського флоту РФ", - цитує слова "лідера" Абхазії Аслана Бжанії російська газета "Известия".

За словами Бжанії, це підвищить обороноздатність як Росії, так і Абхазії. Таку заяву він зробив наступного дня після зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним.

Грузинська влада поки не дала офіційних коментарів на цю тему.

Чорноморський флот Росії, який базується у Севастополі, анексованому Москвою разом із Кримом у 2014 році, неодноразово зазнавав атак українських сил після початку вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Росія визнала незалежність Абхазії та іншого грузинського регіону Південної Осетії, після серпневої війни 2008 року.

Захід звинуватив Росію в анексії Абхазії та Південної Осетії, а коли у 2009 році з'явилися розмови про російську базу в Очамчирі, у НАТО висловлювали стурбованість із цього приводу, зазначає агентство Reuters.

Три чорноморські держави є членами НАТО - Туреччина, Болгарія та Румунія. Більшість світу визнає Абхазію частиною Грузії. Крім Росії, тільки Венесуела Нікарагуа, Науру і Сирія визнали незалежність Абхазії.

На зустрічі з лідером самопроголошеної республіки у середу Путін нічого не сказав про військово-морську базу. Однак Бжанія заявив, що хоче брати участь в "інтеграційних процесах, ініційованих російською стороною".

Альтернатива Севастополю

Новина про російську базу в Очамчирі, де розташовувалась військово-морська база за часів СРСР, може вказувати на те, що Росія шукає альтернативу Севастополю, а також розширює свою військову присутність уздовж узбережжя Чорного моря у бік Туреччини, коментує Reuters.

Газета Wall Street Journal напередодні повідомляла, що Росія вивела більшу частину Чорноморського флоту зі своєї основної бази в анексованому Криму через українські атаки.

Видання посилалося на свої джерела та супутникові знімки, справжність яких була підтверджена військово-морськими експертами. Газета дійшла висновку про те, що Росія перевела потужні кораблі, у тому числі три ударні підводні човни та два фрегати, із Севастополя до інших портів Росії та Криму, які забезпечують кращий захист.

У перших числах жовтня російські провоєнні канали також опублікували супутникові знімки, які підтверджують релокацію великої частини кораблів ЧФ Росії із Севастополя до Феодосії та Новоросійська.

Про те, що ЧФ переміщує активність у Новоросійськ через загрози у Севастополі також написало міноборони Великої Британії. За його даними, завдання боротьби з морськими безпілотниками ЗСУ тепер покладене на морську авіацію.

Безпосередні військові наслідки цього кроку обмежені, оскільки кораблі, як і раніше, зможуть стріляти крилатими ракетами по цивільній інфраструктурі, як-от порти та електромережі, вважають експерти.

Удари України вже прорвали блокаду флоту українських портів, позбавивши Росію доступу до частин Чорного моря та відкривши для України новий коридор для надсилання економічно важливих партій зерна, констатувала Wall Street Journal.

У Кремлі відмовилися підтверджувати інформацію щодо планів будівництва постійного пункту базування російського флоту в Абхазії.

“Я не можу це коментувати. Питання, пов'язані з дислокацією наших підрозділів, наших кораблів, наших частин, перебувають у компетенції міністерства оборони", - сказав журналістам прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Удари по Севастополю

З почату повномасштабного вторгнення Україна неодноразово завдавала ударів по російському флоту у Севастополі.

Однією з найгучніших атак був ракетний удар по штабу Чорноморського флоту Росії 22 вересня.

Як повідомляло міноборони Росії, російські засоби ППО збили п'ять ракет над Севастополем.

Голова української розвідки Кирило Буданов повідомляв, що внаслідок цієї атаки, за даними ГУР, загинули щонайменше 9 осіб з керівного складу штабу ЧС РФ, поранення отримали 16, серед них - високопосадові російські генерали.

Перед цим ГУР твердив, що знищив і запасний штаб флоту за межами Севастополя.

 

 

 




Схожі новини: