Позбавили мандата: засуджений гауляйтер Запорізької області депутатом облради перестав бути автоматично

Переглядів: 530

25 вересня 2023 17:10

Позбавили мандата:  засуджений гауляйтер Запорізької області депутатом облради перестав бути автоматично фото

Головний зрадник Запорізької області євген балицький вже не значиться у списку депутатів Запорізької обласної ради. Запорізького гауляйтера депутатського мандата позбавили за рішенням Комунарського районного суду Запоріжжя.

Він обвинувачувався за двома статтями Кримінального кодексу України - ч. 5 статті 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) та ч. 2 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого. Як повідомляла пресслужба Комунарського районного суду Запоріжжя, винуватість обвинуваченого визнано судом доведеною на підставі сукупності досліджених судом доказів.

Суд призначив обвинуваченому максимальне покарання за сукупністю вказаних злочинів - позбавлення волі на строк 15 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна. Також суд стягнув з обвинуваченого на користь держави судові витрати, пов’язані з проведенням експертизи.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту фактичного затримання.

Як уточнювала СБУ, колишній народний депутат від забороненої партії «Опозиційний блок» на початку повномасштабного вторгнення росії одним з перших публічно підтримав ворога. Після цього росіяни призначили його гауляйтером на захопленій території південного регіону.

«Щоб змусити працівників місцевого самоврядування визнати «повноваження» колаборанта, рашисти погрожували людям репресіями та фізичною розправою. Незгодних ув’язнювали до російських катівень, де потерпілих піддавали жорстоким тортурам», інформувала СБУ.

Після призначення на «посаду» балицький приступив до виконання російських вказівок щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні. Також колаборант займався організацією місцевого псевдореферендуму щодо «приєднання» Запорізької області до Російської Федерації. Під час його керівництва «виборчкоми» фальсифікували результати «голосування» на користь країни-окупанта.

«Після фейкового плебісциту Балицький звернувся до президента РФ з проханням «визнати» регіон як новий суб’єкт Російської Федерації. Потім, 30 вересня 2022 року, на «урочистому» заході у Кремлі він підписав незаконний «договір про входження» Запорізької області до складу Росії», — інформувала СБУ.

На момент винесення вироку державний зрадник продовжував залишатися депутатом Запорізької обласної ради, до якої потрапив по списку «Опозиційного блоку». Нагадаю, він навіть претендував на посаду заступника голови, але інформація про можливість йог обрання обрання викликала шквал обурення в суспільстві і від цього задуму відмовилися.

Активісти та інші небайдужі громадяни з початку збройної агресії рф неодноразово піднімали питання, чому зрадник, який працює на окупантів, не позбавлений мандата депутата Запорізької обласної ради. Після рішення суду роз’яснення публікувалися на сайті Запорізької обласної ради.

Відповідь на це питання дала після вироку суду і голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

"Комунарський районний суд нарешті розглянув справу стосовно зрадника євгена балицького, який перейшов на бік ворога та відкрито і публічно закликає до повалення державної влади України. 29 червня 2023 року йому заочно оголошено вирок: позбавлення волі строком на 15 років.

Згідно з чинним законодавством України, вирок суду є підставою для позбавлення колаборанта депутатського мандата без рішення обласної ради. Це передбачено Законом України «Про статус депутатів місцевих рад». Подібний механізм вже був застосований відносно іншого державного зрадника, ексдепутата миколи пастушенка, якого позбавлено повноважень депутата обласної ради в березні 2023 року.

Зауважимо, що вирок суду відносно балицького набуває сили через 30 днів після оголошення вироку, це вказано у постанові суду. Це процедурне питання, протягом 30 днів засуджений має право подати апеляційну скаргу.

Особистим розпорядженням голови обласної ради Олени Жук балицького було відсторонено від участі в роботі обласної ради ще на початку повномасштабного вторгнення. Балицький – державний зрадник, він обов’язково буде позбавлений депутатських повноважень - у законний спосіб, - написала на своїй фейсбук-сторінці Олена Жук.

Через місяць після винесення вироку, який дається на подачу апеляції на рішення суду першої інстанції, балицького позбавили депутатських повноважень.

«Відповідно до Закону «Про статус депутата місцевої ради», якщо набирає сили рішення суду про визнання депутата винним у вчиненні кримінального злочину, то з цього моменту він автоматично втрачає депутатські повноваження, - роз"яснює заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Куценко. - Без голосування радою та навіть без голосування виборчою комісією. Підставою є набуття законної сили рішення суду. На даний момент балицький не є депутатом Запорізької обласної ради, не має жодних депутатських повноважень. І це не треба підтверджувати додатковими документами.

Якщо депутат просить позбавити його депутатського мандата за власним бажанням — тоді потрібно голосування депутатів. Але у випадку смерті чи рішення суду — повноваження припиняються автоматично.

Нагадаю, 25 вересня депутати т.зв. “Запорожского законодательного собрания” обрали балицького губернатором Запорізької області. Він прокоментував, що “это большая честь и большое доверие”. Сподіваємося, що Сили оборони не дадуть зраднику попрацювати довго на цій посаді.




Схожі новини: