Кадри, майно і земля: які повноваження перейдуть від Запорізької обласної ради до ОВА

Переглядів: 232

21 березня 2024 23:58

Кадри, майно і земля: які повноваження перейдуть від Запорізької обласної ради до ОВА фото

Повноваження Запорізької обласної ради передані Запорізькій обласній військовій адміністрації. Таке рішення ухвалила Верховна Рада за поданням Президента України Володимира Зеленського.

Що означає для обласної влади прийняття цього рішення, прокоментував журналістам голова Запорізької обласної ради Іван Федоров.

 - Воно не означає розпуску обласної ради. Воно означає тимчасову передачу її повноважень обласній військовій адміністрації на період воєнного стану та на 30 днів по його завершенню, - зазначив Федоров. - За поданням Президента України приблизно рік тому було направлено подання до Верховної Ради щодо передачі частини повноважень Запорізької облради голові ЗОВА.

Три тижні тому це питання було розглянуто профільним комітетом з нацбезпеки. Одностайно було підтримано і отже було підготовлено та внесено до ВР. Сьогодні 236 нардепів підтримали рішення і найближчим часом будуть передані повноваження до начальника ОВА.

Я хочу чітко пояснити, що було раніше, а що буде передано наразі. Перш за все, 2/3 повноважень обласної ради, зокрема, бюджетні, відійшли обласній військовій адміністрації ще на початку війни. Сьогоднішнім рішенням Верховна Рада передала Запорізькій обласній військовій адміністрації решту компетенцій, серед них – майнові, земельні та кадрові.

Це важливо, бо ми не маємо права зупиняти процеси в прифронтовій області, а навпаки максимально прискорено маємо вирішувати проблеми.

Що стосується обласної ради, чому вона не функціонувала? Як міський голова (Мелітополя. - Авт.) навесні 2022 року я неодноразово звертався до депутатів з проханням зібратися аби вирішити нагальні питання. Для мене на той час нагальним питанням було, щоб мандат забрали у колаборантів, які вже тоді були явними колаборантами, вирішити кадрові питання людей, які пішли на співпрацю з колаборантами, але на той час питання не було вирішено і депутати не зібралися.

5 разів голова Олена Жук скликала засідання сесій облради, але недостатня кількість депутатів приходила до зали аби вирішувати питання Запорізької області. Сьогодні у якихось депутатів є поважні причини, вони не можуть бути присутніми, хтось поїхав, а хтось просто не бачить сенсу виконувати повноваження.

Велика кількість депутатів склали повноваження. 11 депутатів чекають на свою чергу зайти в облраду, є депутати, які вступили до лав ЗСУ, вони не можуть бути присутніми на засіданнях, є ті, хто знаходяться за кордоном. Весь цей спектр питань не дозволяє функціонувати обласній раді.

З завтрашнього дня ми з Оленою Жук будемо вивчати питання функціонування апарату облради і з наступного тижня, коли ми офіційно зареєструємо нового підписанта в облраді, ми зможемо розпорядженнями начальника ОВА оформлювати документи, які раніше були рішеннями облради. Це точно додаткова відповідальність, це точно додаткове навантаження, але це точно сьогодні потрібно для області.

Хочу наголосити, що ті чутки, які ми багато чули про розпуск облради, це неправда. Лише на воєнний час передані повноваження начальнику ОВА. Одразу після закінчення воєнного стану через 30 днів облрада зможе функціонувавати знову.

Іван Федоров також розповів, що через не функціонування обласної ради не можна розпочати жодного будівництва на обласному об'єкті.

- Бо власник має надати згоду на початок будівництва. Власником є колегіальний орган - обласна рада. Тож без дозволу де-юре ми не можемо розпочати жодного будівницва - укриттів, підземних шкіл, реконструкції відділень в лікарнях, закладів.

Олена Юріївна Жук буде залишатись головою облради. Не дивлячись на те, що частина повноважень буде у мене, ми точно зможемо налагодити плідну співпрацю.

Апаратом обласної ради будуть готуватись проекти розпорядження і ми будемо приймати рішення. Скорочення в апараті точно будуть. Але це скажемо наприкінці наступного тижня, після того як проведемо інвентаризацію, зрозуміємо, чим вони будуть займатись.

Два роки вони виконували роботу в частині забезпечення життєдіяльності 150 комунальних установ і закладів. З обласного бюджету весь апарат облради фінансувався протягом двох років. Думаю, що нам вдасться скоротити наші витрати на фінансування після інвентаризації. Якась кількість працівників буде відправлена в простій, якась скорочена.

- Яка подальша доля заступників голови облради Людмили Любім, яка обиралася від забороненої нині партії “Опозиційний блок” і Владислава Куценка, якого суд відпустив під заставу?

- Любім і Куценко сьогодні заступники. Чи будуть кадрові рішення? Точно будуть. Найближчими днями будемо приймати кадрові рішення по всім заступникам в рамках чинного законодавства і в синхронізації з силовими структурами.

Чи є повноваження? Є повноваження відправити в простій, зробити неповний робочий день, визначити нову структуру обов'язків. Ми будемо максимально обережними і виваженими. Кадровий блок питань один з найскладніших.




Схожі новини: