Як вибирати та носити парфуми, щоб не дратувати інших

Переглядів: 559

24 вересня 2023 10:30

Як вибирати та носити парфуми, щоб не дратувати інших фото

Пояснюємо, як наносити та оновлювати парфуми, щоб це було доречно і згідно з етикетом

Ймовірно, хоч раз у житті у вас був випадок, коли поруч стояла людина з дуже агресивними парфумами. Здавалось, що цей аромат забирає повітря і не дає дихати, заполонивши весь простір навколо. Можливо, у меншій кількості вони б давали приємний аромат, але власник/ця очевидно настільки звик до парфумів, що, здається, помилився з дозуванням.

Щоб не припуститись подібної помилки, слід врахувати не тільки свої вподобання, але й доречність парфумів в кожному окремому випадку. Тобто дотриматись парфумерного етикету.

Як вибрати свій аромат, носити та правильно його оновлювати, LIGA.Life пояснив Богдан Зубченко – парфумер, парфумерний критик, митець, засновник першого українського парфумерного бренду BZ Parfums Bohdan Zubchenko since 1993 та Музею української парфумерії.

Одеколон, туалетна вода та парфуми: у чому різниця

"Усе це парфумерні продукти. Однак їхня концентрація та властивості – різні. Відтак кожен займає своє місце в парфумерному гардеробі людини", – стверджує експерт.

Одеколон – один з перших парфумерних продуктів, винайдений в Європі. 

Слово походить від трьох французьких: "eau" – вода, "de" – з, "Cologne" – французька назва міста Кельн. 

На початку XIX століття, коли Наполеон завойовував Європу, йому дуже сподобалась легка освіжна цитрусова вода. Створив і продавав її італієць Йоганн Марія Фаріна у місті Кельн. Звідси й назва – "вода з Кельна", або "одеколон" – освіжний продукт, у якому домінують ноти цитрусових та їхніх квітів, наприклад лимона, апельсина, неролі тощо", – пояснює Богдан. 

За стандартами концентрації, одеколон має найменшу. Запашної частини у його складі – 1,5-3%, максимум – 5% (потрійний одеколон).

Туалетна вода – більш сучасний парфумерний продукт. 

"Має вищу концентрацію запашної частини – приблизно 10-15%. Відтак туалетна вода більш концентрована за одеколон. Відповідно, дає яскравіший ефект. Відчуття шлейфу парфумери називають "дифузією", – стверджує експерт. 

Парфумована вода зʼявилась ще пізніше, у 1980-х роках.

За словами Богдана, спочатку розробили концентрацію Parfum De Toilette (денні парфуми). Згодом вони не прижились, і за аналогією до туалетної води зробили Eau De Parfum (парфумовану воду). Вони мають вищу концентрацію за своїх попередників – 15-25%. 

Парфуми – те, що ми звикли називати "духами".

Найбільш стійкий продукт з насиченим довготривалим ароматом. Концентрація може сягати понад 25%. Відтак кількох крапель продукту достатньо, щоб пахнути тривалий час.

У парфумерному гардеробі всі ці концентрації займають своє місце, стверджує Богдан. Одеколон освіжає, бадьорить, пахне яскраво, свіжо і недовго. Ідеальний вибір для ранку, занять спортом, ділової зустрічі.

Туалетна вода може пахнути протягом дня, пасує до різних ситуацій, часто робить акцент на свіжих елементах.

"Парфумована вода більш екстравагантна – це більше про середні та нижні ноти: квіти, смоли, ваніль тощо. А парфуми – найбільш концентрована, вечірня, ошатна версія парфумерної композиції", – підсумовує парфумер.

"Гра за нотами": з чого складаються парфумерні продукти

Парфумери використовують різні компоненти – і натуральні, і синтетичні. З середини XIX століття зʼявились перші штучні матеріали. Переваги їхнього використання:

  • дозволили замінити дорогоцінні та рідкісні матеріали на дешевші, водночас радикально не змінюючи якість аромату;
  • замінили інгредієнти, для отримання яких раніше доводилось вбивати деяких тварин;
  • відтворили у парфумерній композиції ті аромати, які виробники не могли отримати за класичними технологіями. Наприклад, аромати лілій, конвалій, бузку, півонії, порічки або персику. Більшість запашних рослин не дають парфумерної сировини,

Незалежно від того, чи це натуральний, чи штучний матеріал, кожен інгредієнт займає своє місце у парфумерної композиції, а саме:

Верхні ноти. Яскравий, дифузійний, але не стійкий запах. Наприклад, натуральна олія бергамоту або штучний компонент, який відображає аромат морського бризу. Одразу після нанесення вони добре відчутні, але згодом тануть.

Середні ноти – серце композиції. Складаються з ароматів квітів, прянощів, фруктів, ягід та деревини. Вони стійкіші за верхні аромати, але слабші за базові.

Нижні ноти, або база композиції. Коли два попередні рівні зникають, то на шкірі, волоссі та одязі залишаються найбільш стійкі – базові. Наприклад, аромати дубового моху, сандала, кориці, ванілі, мускусу, амбри. Вони завершують композицію, залишаючи остаточне враження від неї, додає парфумер. 

"Коли в нас є певний розвиток та акценти, то композиція стає цікавою. Вона живе з людиною протягом дня, ночі або кількох днів. Відтак парфуми стають "живими", багатошаровими. Називаю це драматургією парфумерної композиції", – пояснює Богдан.

Однак є й сучасний варіант композиції – лінійна. У 1990-2000-х роках  зʼявились аромати, які просто починаються і так само просто закінчуються. Вони не змінюють ноти протягом розкриття на шкірі, волоссі чи одязі людини. 

За словами парфумера, такі аромати можна порівняти з музикою в стилі лаунж: "Ми її не слухаємо, але вона створює настрій та атмосферу. У парфумах з лінійними композиціями, наприклад, легко працювати. Вони подобаються прихильникам мінімалістичного стилю".

Як вибрати парфумерний продукт

За словами експерта, є декілька критеріїв, на які слід спиратися:

Ваш стиль та настрій. Аромат має розкривати вас. Адже ми купуємо парфуми для отримання особистої насолоди.

Місце роботи. Для людей, які працюють вдома та офісі, вибір може відрізнятися. Наприклад, у США та деяких Скандинавських країнах під час прийняття на роботу інколи підписують контракт, де забороняють використання парфумів. Оскільки вони можуть збивати з робочого ритму колег. Відтак, наприклад, звабливі аромати не підходять для офісу, як і занадто інвазійні (агресивні).

Пора року. Наприклад, влітку слід обирати легші та більш освіжальні аромати. Однак якщо це літо нетропічне, сухе та спекотне, то пасуватимуть східні запахи. У їхньому складі багато смол та прянощів, які повноцінно розкриваються під дією високих температур. Але такі парфуми більш доречні не на робочому місці, а на вечірніх заходах.

"Аромати не мають геніталій та не послуговуються стереотипами щодо віку. Уявімо, що ви прийшли в ботанічний сад. Весна, квітне бузок. Та чи ранжуєте ви аромати навколо себе за статтю? Ні, про це зазвичай навіть не задумуються. Те саме відбувається з парфумами – у лимона, жасмину, троянди, кориці та амбри немає статі", – стверджує парфумер. 

Розподіл парфумерії на чоловічу та жіночу зʼявився після Другої світової війни і є суто маркетинговим винаходом. Так простіше продати парфуми, тому що у людини зʼявляється візуальний образ: цей ніжний рожевий флакон з квіткою – точно жіночий, а цей синій з рубленими формами – чоловічий. 

"Однак такі образи можуть бути очевидними для нашої культури. Натомість в арабських країнах чоловіки носять аромати з жасмином та трояндами", – додає Богдан.

Щодо віку, то тут все набагато простіше: аромат не залежить від цифри у паспорті людини. Адже вибираючи парфуми, ми спираємось на вподобання, нюховий досвід та емоції, які вони викликають, а не на те, скільки нам років.

Опинившись в парфумерному магазині, дотримуйтесь кількох порад, щоб вибрати дійсно свій аромат:

У таких закладах одночасно можуть тестувати безліч ароматів. Так виникає "сірий шум" – змішування запахів навколо. Щоб очистити свої рецептори, тримайте під рукою прохолодну негазовану воду. Натомість кавові зерна, навпаки, навантажують нюх та стимулюють до швидких продажів, стверджує експерт.

Кожен має свої нюхові можливості: одна людина за сеанс може спробувати 50 ароматів, а інша втомлюється від 3-4. Тож якщо відчуваєте, що на сьогодні достатньо, а ви ще не знайшли свої парфуми, краще повернутися в магазин в інший день.

Наносіть аромат спочатку на блоттер (паперову смужку), а потім собі на запʼястки. Не поспішайте купувати, поносіть його на вулиці, в кімнаті, вдома чи в офісі.

Сподобався запах – поверніться в магазин, щоб повноцінно "вдягнути" парфуми, як це робите зазвичай. Але ще не купуйте! Проживіть в парфумах день та ніч.

Точно сподобалися – повертайтесь за купівлею.

"Аромат парфумів на блоттері – це можливість відчути загальну композицію такою, як її задумав парфумер для широкого загалу. Однак після нанесення на шкіру відбудеться індивідуальне розкриття. Адже у кожного свій кислотно-лужний баланс шкіри, гормонів, генетика та раціон харчування. Відтак один і той самий аромат може мати індивідуальне звучання", – розповідає парфумер.

Парфумерний етикет. Як носити парфуми

Ви будете здивовані, але правил нанесення парфумів не існує, каже Богдан. Це відбувається інтуїтивно: комусь подобається розкриття на шкірі, а іншим – лише на волоссі чи одязі.

"Робіть так, як красивіше та приємніше вам", – радить експерт.

Однак й не забувайте про парфумерний етикет – доречності парфумів. Він будується на повазі до інших. Відтак перш ніж використати аромат, подумайте: куди збираєтесь, скільки людей там буде, можливо, ви навіть знаєте, що серед них будуть алергіки. Це слід врахувати.

Наприклад, на клубну вечірку підійдуть яскраві, ефектні та екстравагантні аромати. На ділову зустріч – цікавий аромат, який вас виражає, але не занадто інвазійний та яскравий. А в театр, як і будь-яке інше місце, де будете тривалий час серед інших людей, – вишуканий, складний, але й не занадто агресивний.

Оновлення парфумів протягом дня також залежить від відчуття такту та доречності.

Наприклад, туалетну воду, нанесену зранку, можна оновити ввечері.

"Врахуйте запахову адаптацію – звикання до ароматів. Це індивідуальний чинник. Ви можете не відчувати парфумів, бо звикли до них. Здається, що вже можна оновити. Однак всім навколо аромат досі відчутний. Між цими факторами слід узгоджувати нанесення", – пояснює Богдан. 

Це можна порівняти з відвідуванням рок-концерту. Рано чи пізно ви звикаєте до голосної музики й кричите друзям, щоб сказати їм щось. Виходите після концерту та продовжуєте кричати, бо звикли до голосного фону. Приблизно те саме відбувається з ароматами: до голосних, інвазійних (агресивних) ароматів інколи швидше звикають. Так можна прорахуватися з нанесенням парфумів.

"Щоб не потрапити в таку халепу, слід розуміти на етапі тестування, з чим маєте справу. Якщо перед купівлею зрозуміли, що аромат надстійкий і пахне навіть після прання, то нічого не зміниться. Ви можете просто звикнути, – пояснює парфумер і додає: – Наносячи та оновлюючи парфуми, думайте не тільки про своє задоволення, яке є важливим, але й про оточення. Поки ви відчуваєте красиву парфумерну композицію, нехай й інші насолоджуються естетикою аромату".

 

 

 

 

 




Схожі новини: