У Мелітополі вести бізнес без російського паспорта неможливо

Переглядів: 458

3 серпня 2023 09:03

У Мелітополі вести бізнес без російського паспорта неможливо фото
Шантаж, примус, погрози - так окупани змушують отримувати паспорти

Якщо на початку окупації отримати паспорти змушували у Мелітополі на комунальних підприємствах та бюджетних установах, то зараз папірець змушені оформлювати навіть дрібні фермери та підприємці. Без цього працювати на ТОТ стає неможливим та небезпечним. 

Першими паспорти з "куркою" ще влітку-восени 2022 року, за даними Центру журналістських розслідувань, отримували наймані працівники так званих бюджетних та комунальних підприємств. Потім окупанти змусили стати громадянами РФ співробітників великих промислових підприємств, які були "націоналізовані" та переданні в управління росіян чи місцевих колаборантів.

Тепер, за інформацією місцевих мешканців, змушують отримувати паспорти вже навіть працівників невеликих приватних підприємств. 

«Пояснили на роботі, що якщо ми не отримаємо паспорт, то роботодавцям дуже великі податки за нас треба платити, тож дали два місяці, щоб за цей час ми оформили документи», – розповідає мешканець Мелітопольського району.

Вести будь-який бізнес на ТОТ без паспорту вже неможливо. Індивідуальних підприємців змушують реєструватися в російському «Едином государственном реестре юридических лиц». Зробити це можна виключно якщо підприємець отримав паспорт РФ. Примушують реєструватися, а значить і до паспортизуватися, також і аграріїв. Цього року взялися і за дрібних фермерів. Окупаційна влада не дає можливості навіть вивезти з поля зібраний урожай тим, хто не зареєстрований в російському реєстрі юридичних осіб. 

За повідомленням окупаційного "замєстітєля глави правітєльства по АПК" Світлани Шевченко, наразі оформлено за російською юрисдикцією вже 70 відсотків аграрїїв. 

І окупаційна влада продовжує маніпуляції і тиск, щоб паспортизувати ще більше фермерів, заявляючи, що «в першу чергу реєстрація в російському правовому полі необхідна самим аграріям для захисту їхніх прав та щоб вони могли отримувати держпідтримку».




Схожі новини: