"Навіщо вони зробили це з нами?": Історія 15 депортованих до Росії дітей - ВВС

Переглядів: 555

31 липня 2023 16:52

Навіщо вони зробили це з нами?: Історія 15 депортованих до Росії дітей - ВВС фото

15 липня 2022 року російські військові посадили у машини 15 школярів з Новопетрівки та вивезли. Так почалася довга та вимушена їхня мандрівка завдовжки у кілька тисяч кілометрів. Через Дніпро і Азовське море, на човнах, автобусом і потягом дітей вивезли до Росії.

Ця історія про те, як п'ятнадцять з них змогли звідти втекти.

Початок тут.

Друге викрадення. 10 хвилин на збори

"Я розумів, що їх не залишать у спокої і рано чи пізно заберуть", - згадує Володимир Сагайдак, директор центру в Степанівці.

19 жовтня до будинку під'їхали авто. З нього вийшла білява жінка, яка представилася "Євгенією з управління освіти Херсона". Вона наказала дітям виїжджати.

"Ми говорили, що нас не треба нікуди везти. Що нам тут добре, але нас ніхто не слухав", - розповідає Наталія Луцик.

Євгенія дала Наталії телефон. У ньому різкий чоловічий голос сказав: "На збори - 10 хвилин. Якщо буде спротив, приїдуть військові і розмова піде інакше".

Чоловік назвався "заступником міністра молодіжної політики, сім'ї і спорту Херсонського регіону", але імені не назвав.

Збиралися поспіхом, згадує Наталія, речі поскладали у пакети для сміття та у наволочки для подушок. Поки діти збиралися, Євгенія обійшла всі кімнати центру, щоб перевірити, чи нікого не сховали.

Так з наволочками і сміттєвими пакетами в руках діти поїхали.

Наталія згадує той момент: "Ніхто не знав, куди нас везуть і що з нами буде. У Степанівці всі плакали, Євгенія з водієм посміхалася. У машині я зрозуміла, що їду у шльопанцях чоловіка".

Переправа через Дніпро

Наприкінці жовтня 2022 українські війська наближалися до окупованого Херсона. Російська адміністрація оголосила про евакуацію з міста, яка по суті була примусовим виселенням.

Росіяни і ті, хто їх підтримували, тікали на лівий берег всіма можливими способами. Іноді на човнах, які забирали у місцевих мешканців.

Під вечір Наталію, Валерія та 15 дітей висадили на березі Дніпра поблизу Херсона.

Євгенія далі не їхала. На березі стояв чоловік у джинсах з пляшкою пива в руках, який заявив, що буде супроводжувати їх під час переправи. З ним були озброєні люди. Всім наказали сісти у човни.

Дніпро в цьому місці дуже широкий. Пливти довелося довго. Середина жовтня, вечір, було холодно, згадують переправу діти.

"Хвилі були великі. А човни - старі й іржаві. Ми весь час боялися, що перевернемось", - розповідає 15-річна Ліда, одна з вихованок Наталії.

Далі їх всіх автобусом перевезли у Джанкой, вузлову залізничну станцію на півночі Криму.

"У Криму людей зі зброєю поруч вже не було. Якби ж там у Джанкої я могла загубитися. Але з 15а дітьми без жодних контактів тікати нам було нікуди", - говорить Наталія.

З Криму їх потягом через Кримський міст примусово відправили до Росії.

"Я так не хотіла їхати, якби я могла, я б вистрибнула з того потяга. Ми хотіли додому", - говорить про дорогу до Росії Даша.

Наталія попросила у провідниці телефон і відправила рідним смс: "Живі. Везуть у Росію".

Скількох дітей викрали?

Точна кількість дітей, вивезених під час вторгнення з України до Росії, невідома.

За даними порталу Діти війни, який спеціально створили для пошуку, таких щонайменше 19 тисяч. Це діти, щодо яких відомі точні дані - ім'я, прізвище, обставини депортації.

"Насправді викраденими можуть бути сотні тисяч дітей, адже велика частина України досі окупована і що відбувається там, ми не знаємо", - зазначила в інтерв'ю ВВС Дарія Герасимчук, радниця і уповноважена президента України з прав дитини.

В окупованій Херсонщині не було жодного міста та села, звідки росіяни не забирали дітей, говорить ВВС Олександр Самойленко, голова Херсонської облради.

Їх забирали з дитячих закладів і з родин, обіцяючи відпочинок у санаторіях, під час фільтрації при виїзді з окупованих територій, говорить Самойленко.

Російські чиновники самі підтверджують, що тисячі українських дітей опинились у РФ. Вони називають це евакуацією і порятунком. Бо на Донбасі зараз немає безпечних місць, говорила в ООН уповноважена президента РФ з питань дитини Марія Львова-Бєлова.

Станом на квітень 2023 року, вона озвучила цифру у 730 тисяч дітей, яких росіяни "врятували з-під обстрілів" і розмістили у різних регіонах Росії.

На думку Самойленка з Херсонської облради, росіяни не могли організувати настільки масову депортацію дітей самі, без допомоги місцевих колаборантів. На росіян у багатьох окупованих містах і селах, за даними Самойленка, працювало і зараз працює чимало чиновників різних рівнів.

"80% роботи з вивезення дітей було зроблено колаборантами. Їхня роль - величезна. Росіянам же хтось передавав списки дітей, адреси інтернатів", - говорить голова Херсонської облради.

Кримінальний кодекс України дає таке визначення колаборантів: це ті, хто заперечує збройну агресію проти України, закликає підтримувати державу-агресора, добровільно обіймає посади в окупаційній владі, співпрацює з нею, організовує незаконні референдуми.

Хто за цим стоїть?

Ще в березні 2023-го Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію дітей з України до Росії.

Але хто організовував ці вивезення на місцях?

Серед численних фото та відео людей з Херсона, які ми показали Наталії Луцик, вона упізнала людину, яка змусила її та дітей виїхати до Росії.

Жінка, яка приїхала виганяти їх зі Степанівки, за словами Наталі, це Євгенія Чернишова.

По фото та відео Чернишову також упізнав директор реабілітаційного центру у Степанівці Володимир Сагайдак.

40-річна Євгенія Чернишова до вторгнення працювала в управлінні фітосанітарної безпеки. Цей підрозділ займається проблемами розмноження шкідників, хворобами рослин та бур`янами. Під час російської окупації Херсона Чернишову призначили "ректоркою" Херсонського аграрного університету.

Вона агітувала на псевдореферендумі про приєднання Херсонщини до РФ, разом з місцевими студентами знімалась у пропагандиському відео до дня народження Путіна. За даними сайту "Єдина Росія", є членом цієї партії і висувала свою кандидатуру на попередньому голосуванні.

Її, як прихильницю Росії, цитує у своїх соцмережах проросійська адміністрація Херсона.

Генпрокуратура України підозрює Чернишову у пособництві державі-агресору. Проти неї відкрили кримінальну справу.

Про свою участь у вивезенні дітей до Росії неодноразово говорили самі представники російської окупаційної адміністрації Херсона. Нині покійний Кирило Стремоусов, так званий заступник губернатора Херсонщини, призначений росіянами, розповідав, що 21 жовтня 2022 року з Херсона до Росії вивезли майже 50 дітей. У цей же час 15 дітей зі Степанівки переправляли до РФ.

У соцмережах так званого "Міністерства молодіжної політики, сім'ї та спорту Херсонської області" та в "Адміністрації Херсонської області" є заклики до батьків "вивезти дітей з України" і численні повідомлення про успішну "евакуацію тисяч юних херсонців" до різних регіонів Росії.

ВВС звернулась до так званої "Адміністрації Херсонської області" за коментарем щодо депортації 15 дітей з Новопетрівки і участі у цьому Євгенії Чернишової. На момент публікації відповідь ми не отримали. Телефон Чернишової не відповідає.

Іван і Каха - викрадачі дітей

Спираючись на дані OSINT-карт та свідчень жителів Новопетрівки, ми можемо говорити про те, що наприкінці весни та на початку літа в регіоні перебувала 205 окрема мотострілецька бригада Сухопутних військ Росії, представники якої неодноразово приїздили до школи.

На це вказують і фото, опубліковані у фейсбуку миколаївським виданням СНІГ - журналісти розмістили фотографії російських солдатів, яких бачили у Снігурівському районі.

За допомогою програми з розпізнавання облич, ми встановили, що щонайменше шестеро з тих, кого бачили у Новопетрівці, належать до 205-ї бригади армії РФ. У кількох із них номер військової частини був вказаний на сторінках у соціальних мережах. Імена інших збігалися з іменами у списку тих, кого ГУР вважає воєнними злочинцями. Вони також з 205-ї бригади.

Крім того, Миколаївська обласна прокуратура опублікувала фото шевронів та погонів, які залишили російські війська у Новопетрівці. Вони мають розпізнавальні знаки 205 ОМСБР.

Ми також знаємо, що у вивезенні дітей брали участь бійці Росгвардії - саме на їхньому каналі у телеграмі вийшло відео з "евакуацією" з Новопетрівки до Степанівки.

З російських військових, які приходили до школи, відомі позивні трьох - Алмаз, Іван та Каха, - останній іноді також представлявся Ніколаєм. Іван та Каха безпосередньо брали участь у насильницькому вивезенні дітей.

У Генпрокуратурі України ВВС розповіли, що розслідують це викрадення, але не надали ніяких деталей.

Марія Львова-Бєлова заявляє, що, за бажанням, українські діти можуть спокійно їхати додому. За офіційними даними України, повернутися вдалося лише 380 дітям з понад 19 тисяч викрадених.

Діти з Новопетрівки теж не могли виїхати з Росії просто так. Організація їхньої втечі потребувала багатьох зусиль і тривалих приготувань. Це була справжня спецоперація з чітким сценарієм, спеціально оформленими документами і секретними зустрічами.

Частина учасників операції навіть не знали, що допомагають тікати українським дітям.

ВВС свідомо не оприлюднює подробиць втечі з Росії Наталі та дітей під її опікою, аби не зашкодити їхній безпеці та безпеці інших українських дітей, які опинилися у схожій ситуації.

У санаторії все ще можуть перебувати діти з України, які потребують допомоги з виїздом.

Далі буде.




Схожі новини: