Довакцинувати нещеплених: у Запорізькій області розпочалася catch-up кампанія з імунізації проти кору

Переглядів: 584

20 липня 2023 16:19

Довакцинувати нещеплених: у Запорізькій області розпочалася  catch-up кампанія з імунізації проти кору фото

Протягом липня-серпня у Запорізькій області від кору треба провакцинувати понад 2500 дітей до 18 років.

Про початок catch-up кампанії з імунізації проти кору розповіли генеральний директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко та завідувачка відділу імунопрофілактики Запорізького ОЦКПХ, обласна координаторка з вакцинації Запорізького регіону Марина Колерова.

Як нагадав Тарас Тищенко, вакцина КПК – це комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи. Саме її використовують для попередження вірусної інфекції, яка може вплинути на загальний стан здоров’я, або навіть мати летальні наслідки. 

- Кір — це вірусна інфекція, яка є однією з найбільш контагіозних. Якщо 10 людей, які не імунізовані і не хворіли, стикнуться з хворим на кір, то 9 захворіють. Із 1000 захворівших на кір 1 загине, 1 отримає енцефаліт, а ще кілька отримають ускладнення різного ступеню тяжкості, - зазначив Тарас Тищенко.

В Україні діє державна програма вакцинації від кору, діти можуть щепитися безоплатно. Про неї знають сімейні лікарі та медпрацівники установ освіти.

Їх першочергове завдання  – звернутися до батьків, нагадати про календар щеплень та зробити всі пропущені вакцини дітям. Тарас Тищенко зазначив, що у 2020-2021 роках були обмеження в учбовому процесі у зв’язку з пандемією коронавірусу, діти не мали доступу до дитсадків та шкіл, а вчителі не мали змоги спілкуватися з батьками особисто, щоб дізнатися їх погляди на вакцинування дитини проти кору.

- Тобто є прошарок дітей, які з різних причин не отримали вчасно першу чи другу дозу вакцини КПК. Хочу звернутися до батьків: вакцинуйте дітей! Не нехтуйте можливістю за державний кошт вакцинувати свою дитину.

І особливо хлопчиків, адже перенесений паротит може викликати в подальшому чоловіче безпліддя. А вакцина КПК — комплексна, вона містить компоненти, в т.ч. і від епідемічного паротиту, - розповів головний санітарний лікар Запорізької області. - У Запоріжжі та Запорізькому районі є достатня кількість вакцини КПК для вакцинації всіх, хто цього потребує. 

А завідувачка відділу імунопрофілактики Запорізького ОЦКПХ, обласна координаторка з вакцинації Запорізького регіону Марина Колерова підкреслила, що мета наздоганяючої catch-up кампанії  - протягом липня та серпня довакцинувати всіх дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК, щоб перед початком навчального року мінімізувати кількість невакцинованих і відтак зменшити ризики поширення хвороби. Вакцинації підлягають діти до 18 років.

Щеплення бажано зробити і дорослим, які його пропустили. Безоплатне щеплення для них передбачено у разі спалаху хвороби та після контакту з хворим на кір. У решті випадків вакцинуватися треба власним коштом.

Зробити щеплення після контакту з хворим треба протягом 72 годин, ефективність вакцини — 95%. Після чого її ефективність дорівнює практично 0.

Для цього треба звернутися до найближчого територіального центру медико-санітарної допомоги, отримати фахову консультацію сімейного лікаря, або лікаря-педіатра, оцінити імунний статус вашої дитини та, якщо це потрібно, зробити щеплення.

Відповідно до інформації закладів охорони здоров’я, щепленню підлягають понад 2500 дітей. Ускладнює процес імунізації постійна міграція, яка пов’язана з повномасштабним вторгненням.

- За віком перше щеплення проводиться у 12 місяців, друге  -  у 6 років. Але багато дітей не отримали друге щеплення вакциною КПК. Дітям, яких не було вакциновано вчасно, вводять дві дози з інтервалом мінімум в 1 місяць, - зазначила Марина Колерова. 

За її словами, в Україні вже спостерігається неблагополучна ситуація по захворюванню на кір. Так, зареєстровано 20 випадків цієї небезпечної інфекційної хвороби — переважно у західних областях. Але у зв’язку з великою міграцією населення  не виключено розповсюдження інфекції по всій країні. 

У 2017 та 2019 роках в Україні фіксувалисядуже великі спалахи захворюванності на кір, багато перехворіло і в Запорізькій області.  Марина Колерова підкреслила, що тоді був значний прошарок неімунізованих дітей. 

Фахівець також нагадала про те, що складні, віддалені наслідки захворювання на кір можуть проявитися через 5 чи 10 років  у вигляді панкреатиту, від якого хворий помирає. Хвороба б’є і по імунітету — стійке зниження може тривати до десяти років. І весь цей час людина вразлива до інших інфекційних хвороб. 

- Найбільш вразливі — діти до року, вони ще не вакцинуються за календарем щеплень. Їх захист — щоб інші діти в родині були щеплені вакциною КПК, - зазначила обласна координаторка з вакцинації Запорізького регіону.  

Запорізькою ОДА вже затверджений план заходів, передбачених кампанією. Зокрема, визначені мобільні бригади, які за необхідності будуть залучені для імунізації в місцях масового проживання внутрішньо переміщених осіб та за потреби будуть робити щеплення не лише дітям, а й дорослим.

- Вакцина є, а лікувальна мережа готова до прийому пацієнтів. Нагадаю, що звернення до сімейного лікаря дозволить отримати фахову консультацію стосовно стану здоров’я дитини та зробити щеплення, аби захистити її від небезпечної хвороби. Будьте здорові! – резюмував Тарас Тищенко. 

Вже можна вакцинуватися!




Схожі новини: