«Мелітопольська п'ятірка. Що не так у справі українців, яких судять у Ростові – ВВС Україна

Переглядів: 676

19 липня 2023 20:38

«Мелітопольська пятірка. Що не так у справі українців, яких судять у Ростові – ВВС Україна фото

У Ростові-на-Дону судять "мелітопольську п'ятірку" - українців, яких фактично викрали в окупованому Мелітополі та звинуватили у створенні антиросійського терористичного підпілля.

Серед підсудних - контрактник ЗСУ, ветеран бойових дій та учасники тероборони. Вони наполягають, що не планували жодних акцій проти мирного населення та є військовополоненими.

Початок тут.

П'ятеро

Горлов - лише один з обвинувачених у так званій "Мелітопольській справі". Разом з ним на лаві підсудних ще четверо: Юрій Петров, Андрій Голубєв, Олександр Жуков та Володимир Зуєв.

 

45-річний Андрій Голубєв - відомий у Мелітополі інструктор з кунг-фу, який тренував дітей у школі бойових мистецтв.

За даними українських ЗМІ, у грудні 2020 року, коли через пандемію коронавірусу проводити тренування було неможливо, Голубєв пішов служити за контрактом до прикордонного загону в Кирилівці на узбережжі Азовського моря. Але там зрозумів, що військова служба не для нього, тож звільнився у грудні 2021 року.

"Він не військовий, у руках зброю майже не тримав, - каже ростовський адвокат Іван Бондаренко про українця Голубєва. - Оскільки він рік був прикордонником, згідно із законом після звільнення його записали до одного з батальйонів тероборони. По суті, це була "туса" - раз на рік їх з Мелітополя під Львів звозили, вони там спілкувалися, - така друга молодість".

Коли російські війська увійшли до Мелітополя, Голубєв вирішив залишитися. "Бо він і не воїн, і сім'ю кидати не хотів, і їхати не було куди - звичайні прості люди", - пояснює його адвокат. Мама Голубєва і зараз мешкає в Мелітополі, а дружина Ольга Голубєва з дев'ятирічним сином поїхали до Дніпра, на підконтрольну Україні територію.

Ольга розповіла, що Андрій завжди був патріотом України і не хотів миритися з окупацією Мелітополя, але сам змінити нічого не міг - у чоловіка були серйозні проблеми з кульшовими суглобами, він регулярно робив уколи. Ольга каже, що від початку окупації Андрій понад місяць не виходив з дому.

По нього прийшли вранці 6 квітня. Забрали телефон, паспорт, одягли кайданки і забрали, додавши, що якщо той співпрацюватиме, то повернеться додому. Голубєв не повернувся.

44-річний Володимир Зуєв жив у Мелітополі разом з хворим батьком і працював у компанії, що обслуговувала міські камери відеоспостереження. За ним прийшли рано-вранці 1 квітня. За словами брата Зуєва, озброєні люди казали, що знають, що Володимир "укроп" і "терорист", тому одразу почали обшук, щоб довести його "терористичну діяльність". Хворого батька Зуєва допитали, але відпустили. Більше з сином вони не побачаться - батько помер, поки той був ув'язнений.

За 54-річним Олександром Жуковим прийшли 7 квітня. Його дочка Євгенія пізніше розповідала, що батько був шокований, тому не відразу відреагував на вимогу росіян лягти "мордою у підлогу".

Під час затримання росіяни також обіцяли дочці, що Жуков повернеться додому, але він так і не повернувся.

62-річний Юрій Петров - найстарший з "мелітопольської п'ятірки". У Мелітополі він жив із дружиною і маленькими дітьми - його родина все ще в окупації. Петров - ветеран воєнних дій, але на момент затримання вже вийшов на пенсію.

Його затримали 8 квітня. За даними українського Центру журналістських розслідувань, Петров захоплювався історичною реконструкцією, тому в нього вдома могли зберігатися артефакти часів Другої світової війни, що привернуло увагу росіян. Адвокат Петрова Віра Гончарова каже, що не знає про таке захоплення підзахисного. Сам Петров розповідав їй, що захоплювався ремонтом мотоциклів.

Після затримання "мелітопольської п'ятірки" їхні родичі почали оббивати пороги комендатур та інших окупаційних органів влади, намагаючись хоч щось дізнатися про долю своїх близьких. Але найчастіше їм радили "йти звідси".

Благав не рятувати

Весь цей час росіяни проводили "слідчі дії". Наприклад, Ігоря Горлова кілька днів протримали у приміщенні міськради. Після чого відвезли назад до гаража, біля якого його затримали - це бачила і місцева мешканка, з якою говорила ВВС. У гаражі, за свідченнями самого Горлова у матеріалах справи, йому наказали замінувати "Таврію". Після цього й зняли на відео його "визнання".

Горлова повернули до підвалу, пристебнули до батареї наручниками.

18 квітня 2022 року український телеграм-канал "РІА Мелітополь" повідомив, що російські військові привезли до місцевої лікарні полоненого українського солдата.

"Хлопця катували й знущалися з нього так, що він спробував порізати собі вени й зачепив артерію. Його доправили до хірургії, і медики провели позапланову операцію. Ні на хвилину рашисти не залишали хлопця наодинці з хірургом. Лікарям довелося оперувати бійця під дулом автоматів", - писав канал.

Як писали автори допису, українець благав лікарів не рятувати його, розуміючи, що тортури продовжаться. Але лікарі провели операцію, після чого молоду людину відвезли у невідомому напрямку. Ім'я пацієнта лікарі тоді не знали.

Пацієнтом був Ігор Горлов. "Цю новину в якомусь з телеграм-каналів я чомусь запам'ятала, хоча читала тоді багато і все підряд, тисячі повідомлень, але вона якось відклалася, - розповіла ВВС адвокат Марія Ейсмонт. - І коли через п'ять місяців після цих подій я зустрілася з Ігорем, і він мені розповів, що з ним сталося, ця невеличка стаття раптом спливла з глибин пам'яті. Я її довго шукала, за різними ключовими словами, здається за словами "просив не рятувати", саме це особливо запам'яталося, - і знайшла, йому її показала, запитала: "Це ж про тебе?" Він подивився, каже: "Так, це був я".

На той момент жодних офіційних звинувачень Горлову та решті чотирьох затриманих не висували.

"Фактично вони близько місяця були без легальної підстави затримання. [Сиділи] в адміністративній будівлі, хтось у підвалі, хтось ні. Їм дуже складно описати цей будинок у Мелітополі, бо їх заводили туди і виводили звідти з мішками на голові", - каже адвокат Віра Гончарова.

Її підзахисний Юрій Петров постраждав менше за інших - до нього практично не застосовували фізичного впливу: "Люди, які його затримували, побачили, що він не дуже молодий чоловік, і він мав із собою серцеві ліки. Але він, як і всі, не їв і не пив у цьому підвалі", - розповідає Гончарова.

У підвалі Юрій Петров чув крики інших затриманих, з яких продовжували знущатися.

Андрій Голубєв сказав своєму адвокату, що з ним "спочатку поводилися жорстко".

При цьому з ними проводили слідчі та процесуальні дії, які потім стали "доказами" у справі.

"Наприклад, приводили до гаража, де була якась зброя, боєприпаси. Пропонували взяти їх у руки. Робили кілька дублів відеозйомки", – розповідає Гончарова.

ВВС направила запит до ФСБ Росії, яка розслідувала цю справу, з проханням прокоментувати, чи проводилася перевірка даних ЗМІ про жорстоке поводження з підсудними, і чекає на відповідь.

Після операції, яку переніс Ігор Горлов, усіх затриманих перевезли до анексованого Криму, де 20 квітня проти них нарешті висунули офіційні звинувачення й заарештували.

Поки затримані перебували у Сімферополі, їхні родини нічого не знали про їхню долю. Наприкінці квітня 2022 року надійшла звістка - Росія внесла Голубєва, Горлова, Жукова, Зуєва та Петрова до списку екстремістів.

Лише у серпні родичі "мелітопольської п'ятірки" дізналися, де їх близькі, - ті опинилися вже у московському СІЗО "Лефортово". Звідти мелітопольців пізніше перевели до Ростова-на-Дону, де розглядається їхня справа. Саме там усі справи про тероризм на півдні Росії та окупованих територіях розглядає Південний окружний військовий суд.

Горлова, Петрова і Голубєва захищають адвокати за згодою. Захист Жукова і Зуєва ведуть ростовські адвокати, призначені державою.

Далі буде.

 




Схожі новини: