Небезпечний товстолоб: у Запорізькій області зареєстрували випадок ботулізму

Переглядів: 959

10 липня 2023 18:56

Небезпечний товстолоб: у Запорізькій області зареєстрували випадок ботулізму фото

59-річна мешканка села Приморське потрапила у лікарню після того, як покуштувала копченого товстолоба.

У стані середньої важкості захворіла госпіталізована у відділення інтенсивної терапії КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня», де їй був введений гептавалентний протиботулінічний антитоксин. Про випадок захворювання ботулізмом повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

- При епідеміологічному розслідуванні випадку ботулізму фахівцями ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» встановлено, що фактором, який сприяє захворюванню, є копчений патраний товстолоб, виготовлений самостійно в домашніх умовах. 

При лабораторному дослідженні біологічного матеріалу, відібраного у постраждалої, в промивних водах виділено ботулотоксин типу «Е».

Завдяки своєчасно введеному протиботулінічного антитоксину та наданню кваліфікованої медичної допомоги стан постраждалої на теперішній час задовільний, - говориться в повідомленні.

ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадує, що ботулізм – це харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруту (токсин) ботулінічних мікробів. А також, що ботулізм є тяжкою, потенційно смертельною хворобою.

Збудники ботулізму широко поширені в природі, виявлені у ґрунті, у гною, на фруктах та овочах, у рибі, у фуражі, в екскрементах теплокровних тварин.

Ботулотоксин виявляється у широкому ряді харчових продуктів, включаючи низькокислотні консервовані овочі, такі як зелена квасоля, шпинат, гриби та буряк; у рибі (консервованій, солоній та копченій); у м’ясних продуктах, таких як шинка та сало, копчення. Іноді ботулотоксин виявляються у продуктах промислового приготування, якщо при його виготовленні порушується технологія приготування.

Консервовані або ферментовані в домашніх умовах харчові продукти є одним з основних джерел ботулізму, і при їх приготуванні необхідно дотримуватись особливих запобіжних заходів. Крім того, велику небезпеку щодо ботулізму становить також заражена риба. Токсиноутворення в рибі може відбуватися як до засолення у разі зберігання її без охолодження або заморожування, так і в перші дні засолення, поки концентрація солі в товщі м’язів ще недостатня.

Харчові продукти стають причиною ботулізму внаслідок потрапляння до них збудника ботулізму, слабкої термічної обробки або поганого висушування, недостатньої кількості солі, кислот та інших консервантів, створення анаеробних умов та тривалого зберігання у теплі.




Схожі новини: