Киевские журналисты поссорили целый поселок

Переглядів: 2105

11 серпня 2021 13:10

Киевские журналисты поссорили целый поселок фото
Фото-скрин "Громадське"

Материал, вышедший в СМИ, стал причиной скандала на целую громаду.

Журналисты "Громадского" побывали в Нововасильевке в общине молокан. Сюжет и текст, которые вышли после этого, поссорили целое село.

В материалах  "Чи чекають на Путіна етнічні росіяни в Україні?" и "«Наша ікона — 9 мая». Чому жителі російського селища в Україні хочуть, але не можуть залишатися поза політикою" молоканам, которые переехали в приазовские степи в 1820-1830 задают вопросы, относительно комментария президента РФ по поводу закона о коренных народах. Также в материале неоднократно речь идет об этническом самоопределении молокан.

Вот цитаты:

«Може бути кокошник, а може бути хустина», — нововасилівка Тетяна знімає головний убір — барвистий, розшитий золотими нитками, з напівкруглим щитком над чолом. Жінка демонструє, як легко картонний щиток вигинається в другий бік — російський кокошник можна зав’язати як українську хустку. Такий собі трансформер. 

Бо й справді: як із якого боку глянути. Спитаєш, ким передусім себе відчуває, не вагатиметься ні миті: «Я — молоканка!»

Одна з її коліжанок на це ж питання відповість: «Мы — русские, но живем в Украине». 

Інша скаже: «Ми українці». 

«У нас тут намішано», — додасть третя. 

І все це правда"

И вот еще цитата

І від неї, і від молоканок будемо багато чути про толерантність, мир і любов цього дня. Але проскакуватимуть і слова «хохол», «циган». Ольга модерує наше спілкування з молоканською спільнотою й застерігає від дражливих тем. Перед входом до музею між іншим зауважує: війну краще не чіпати. З 2014 року молоканські співачки взялися волонтерити: пекли пиріжки, збирали продукти.

 

И еще одна:

Піднесений поетичний голос видає в ній колишню вчительку. Чому навчала? Відповідає спершу пошепки, ніби йдеться про щось заборонене: «Російську». А тоді щось собі передумує, набирає повітря в легені й каже голосно: «Я учительница русского языка».

Также журналистка акцентирует внимание на том, что в музее есть экспозиция, посвященная 9 мая, но нет экспозиции о голодоморе и сталинских репрессиях.

"Молокани більше люблять успіх й ті аспекти історії, що свідчать про їхню унікальність та доблесті. Можливо, тому у їхньому музеї є стенд, присвячений перемозі «Великої Вітчизняної» і немає про Голодомор чи інші сталінські репресії, які торкнулися регіону та й молоканських сімей зокрема. Не згадує про них Тетяна й у своїй екскурсії", - сказано в материале.

 

Вот видеосюжет полностью

 

Именно эти сюжеты разделили нововасильевцев. Да так, что отреагировала даже местная власть. Глава ОТГ опубликовал  на странице громады в соцсети официальное обращение к жителям населенных пунктов "щодо провокаційних дій журналістів телеканалу «Громадське».

 

Процитируем его:

Шановні мешканці населених пунктів Нововасилівської селищної ради!

Нещодавно на території громади стався інцидент, який збурив громадськість своєю зухвалістю. А саме – троє журналістів з Київа прибули на територію Нововасилівки з провокативним відео, на якому Президент недружньої держави коментує закон про корінні народи нашої держави. Їх метою було –дізнатися реакцію на цей закон і на відео від представників релігійної громади молокан, що вже майже 200 років переселилися з Росії та заснували Нововасилівку.

В нашій державі існує свобода слова, тому представники ЗМІ мають право збирати матеріал та використовувати його на свій розсуд. Це їм гарантує Конституція та Закон «Про друковані засоби массової інформації (пресу) в Україні». Але саме цей закон суворо обмежує використовувати будь які факти, коментарі тощо для розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

...

Керівництво Нововасилівської громади вважає, що є підстави правоохронним органам звернути увагу на діяльність тих журналістів, через непрофесійні дії яких в нашій дружній багатонаціональній громаді у деяких громадян з’явились агресивні настрої на ґрунті національної різниці.

Цікаво також буде дізнатися – чому журналісти взялися знайомити з «творчістю» того , який не поважає нас УКРАЇНЦІВ, людей, що мешкають на прикордонній території? І заради цього долають сотні кілометрів… Хай про це їх питають правоохоронці та служба безпеки держави.

Я закликаю всіх мешканців громади – заспокойтесь та не піддавайтесь на провокацію! Ми завжди жили разом дружно – всі без винятку!

Згадайте - ми разом плакали, коли ховали Миколу Кучеркова, який загинув на Сході України, захищаючи нашу державу… Багато наших хлопців і зараз на передовій.

Ось де патріотизм мешканців нашої громади!

Згадайте – ми разом вболівали за нашу футбольну команду, яка виграла престижний турнір і тим самим своєю перемогою хлопці укріпили позитивний імідж Нововасилівської громади.

Ось де наша слава!

Згадайте – своїх друзів, родичів, кумів, односельців! Серед них є представники різних народів. А скільки було свят, пісень на всіх мовах…

В єдності наша сила!

А поки що у нас багато роботи по налагодженні життя нашої громади, по розбудові нашої держави – України!

Тому нікому не дозволимо нас пересварити!".

 

Мы попросили комментарии и в редакции "Громадського". Опубликуем их, как только получим.

 

 




Схожі новини: