В День Соборності мелітопольці приєдналися до національного флешмоба (ФОТО)

Переглядів: 1072

22 січня 2021 10:21

В День Соборності  мелітопольці приєдналися до національного флешмоба  фото
Проголошення Акта злуки на Софійській площі в 1919 році - Фото МКМ

Мелітопольці стали частиною флешмоба до Дня Соборності. Подія відбувається в онлайні у зв'язку з карантинними заходами.

Сьогодні в Україні День Соборності. В цей день ми ще раз згадуємо важливу подію: проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

Мелітопольский музей нагадує, що у березнi 1917 року у Надднiпрянськiй Українi розпочалася нацiональна революцiя. Було обрано Центральну Раду, та її голову М. Грушевського, проголошено створення Української Народної Республiки (УНР).

Революційні події на Наддніпрянській Україні, проголошення української державності сприяли піднесенню національного руху в підавстрійській Галичині. 1 листопада 1918 року постала Західно-Українська Народна Республіка. Її лідери ініціювали переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською. Їх наслідком стало підписання 1 грудня 1918 року у Фастові “передвступного” договору між УНР і ЗУНР про злуку обох республік в одну велику державу. 3 січня 1919 року Українська Національна Рада ЗУНР у Станіславові (нині – Івано-Франківськ) ратифікувала цей договір і прийняла ухвалу про наступне об’єднання двох частин України в одну державу.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах “Універсалі соборності”, зокрема, відзначалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”. Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Мелітополь у цей момент був захоплений віськами Денікіна. Місцевих збирали для поповнення тих військ. Мелітопольці боролися з ними як могли - дезертували з армії. Хтось побіг до Махна, хтось ще кудись, хтось ховався вдома. Це показує, що підтримки старої російської влади тут не було, хоч Мелітополь і вважається багатонаціональним містом. Тобто підтримки імперської ідеї також не було. А була підтримка більшовицьких сил і сил проукраїнських. Але оця боротьба і постать Махна вплинули на деяку дезорганізацію народу. І народ не підтримав концепцію об*єднаної України. І всі наступні події виходять саме з відсутності цієї підтримки, - розповідав колись історик Сергей Белиминенко.

Зазвичай в Мелитополі відбувалися урочистості з приводу Дня Соборності. В мерії вітали волонтерів та військових, громадські активісти об'єднувалися в ланцюг. Але карантинні обмеження внесли корективи в сценарій святкування. Масові заходи офлайн заборонені. Проте це не завадило мелітопольцям об'єднатися.

Містяни беруть участь у он-лайн події "Ланцюг Соборності".  Це збудований з аватарок учасників ланцюг. Аватарки  одна за одною стали на карті від Києва до Сімферополя.

Ланцюг 5 разів символічно перетинає Дніпро: на мосту Патона, де традиційно будували живий ланцюг єдності кияни, біля Черкас, Кременчука, у Дніпрі та Запоріжжі.

Школи та дошкільні заклади міста также не лишилися осторонь. У класах та групах пройшли тематичні заняття, присвячені Дню Соборності, дітлахи створили сотні патріотичних  малюнків, а педагогічні колективи зробили світлини на згадку про свято, символічно взявшись за руки. Таким чином педагогічні колективи взяли участь у регіональному онлайн флешмобі «У єдності сила».



Имя:
Ваш комментарий:

Лиманский
22 січня 2021 г. (11:11)

Гусь свинье не товарищ. Как может рос (бело, велико, мало, ново...) собороваться с галицайским сало-отродием. Ан, нет. Насильно мил не будешь. 

Аноним
22 січня 2021 г. (11:15)

5 разів символічно перетинає Дніпро: на мосту Патона,

@@@@@

А мостик то построен советским коммунистом Патоном. Рагулятина, как то нарочно его не де-коммунизировала, тому що строить качественно галицаи не могут. 

Аноним
22 січня 2021 г. (12:21)

А из Симфера ланцюг можна побачыты? Чы крымяане такою хийнею не страдають?

Аноним
22 січня 2021 г. (13:18)

В коментах палає. То-то смотрю, аж на улице потеплело!

Аноним
22 січня 2021 г. (13:58)

В каментах стоит здоровый ржач. Рагули, ваши ланчюгы - это все, на что вы спосибни )) Сортир покраситьу жовто-блакитный, урну, собрать из говна и соломы трызуб и т.п. Вершина вкраинской научной мысли и мыстэцства

Аноним
22 січня 2021 г. (14:00)

Вы что, думаете, что подорвав опоры ЛЭП (что является террористиченским актом и подтверждает, что татары и укры есть ТЕРРОРИСТЫ) и перекрыв канал, вы ускорили возвращение крымчан? А вот хер вам по всей харе.

 

Крымчане у виска крутят при виде этого порнографического действа, под названием ланчюг

Аноним
22 січня 2021 г. (14:58)

Ай, горе то какое! Опора где-то упала! Одна?

Раскрою большую тайну. Даже две. В Крым шло несколько линий электропередачи. Последние отключения Крыма от сетей Херсона произошло году этак в 2016. За долги, :)) которые оплатили остальные жители Украины.

Аноним
22 січня 2021 г. (16:54)

Не ПИзди чмо свидомое

Аноним
23 січня 2021 г. (12:05)

Кого?

С.А.Лохматый
22 січня 2021 г. (19:17)

Шота питриотив нэбагато,булы да уси выйшлы?

Аноним
22 січня 2021 г. (22:27)

Ольховская, а где твоя заточка?! Господи, как же вы смешны, крестьянские дети!!! 

Аноним
22 січня 2021 г. (22:37)

Юля, расскажи, чем дом свой в Константиновке отапливаешь? Газом или дровами?! Если газом, то как тебе тарифы, если  дровами, тогда с какой посадки?! Вот что интересно людям, а не вот этот бред что ты пишешь!!! 


Схожі новини: