Так можно ли мелитопольским детям в рестораны ночью

Переглядів: 1684

13 січня 2020 14:31

Так можно ли мелитопольским детям в рестораны ночью фото

Служба по делам детей Мелитопольского городского совета официально прокомментировала запрет на ночные прогулки детей.

Отметим, что в минувшие выходные мелитопольские СМИ со ссылкой на службу по делам детей вдруг опубликовали материалы об особенностях пребывания детей в развлекательных учреждениях. Вроде запрета на пребывание ребенка возрастом до 16 лет в баре после 22 часов и т.д. Родителям за это, мол, грозит админответственность.

Отметим, что законы, регулирующие эту сферу, были изменены еще в 2013 и 2018 годах.

Сегодня Служба по делам детей Мелитопольского горсовета впервые дала официальный комментарий по этому поводу:

Служба у справах дітей Мелітопольської міської ради Запорізької області нагадує мешканцям міста Мелітополя про особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.

У 2013 році внесено зміни у ряд нормативно–правових актів, якими регламентовано перебування дітей  у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування.

Відповідно до ст.  20-1 Закону України «Про охорону дитинства» - діти віком до 16 років з двадцять другої до шостої години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження осіб, зазначених у частині першій цієї статті.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право у період з двадцять другої до шостої години вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

Отже, дітям  віком до 16 років не заборонено перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, але  в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність. Власник закладу має право вимагати документи, що підтверджують вік дитини, крім того, зобов’язаний  вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з 22:00 до 06:00 год. дітей до 16 років без супроводження вищезазначених осіб.

За порушення законодавства передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності.

Стаття 180-1. Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування

Порушення встановленого законом порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Стосовно притягнення батьків до адміністративної відповідальності, то відповідно до ст. 184 КУпАП підставою для складання працівниками поліції протоколу є  ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

 Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини визначено  у ст.  150 Сімейного кодексу України:

1. Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

3. Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

4. Батьки зобов'язані поважати дитину.

5. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.

6. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.

7. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

  Отже, законом встановлено особливості перебування дітей лише у закладах.

Водночас, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 № 800 «Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю»  обставинами, які можна розцінювати як загрозу життю та здоров’ю дитини,  є залишення дитини віком до семи років або дитини у безпорадному стані (хворої, з обмеженням життєдіяльності тощо) в приміщенні, громадському або іншому місці без нагляду осіб, які досягли 14 років;

залишення дитини віком до десяти років більше ніж на півгодини на вулиці без відповідного для природно-кліматичних умов одягу або без дотримання відповідного для віку температурного режиму;

залишення дитини під наглядом осіб з наявними ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння, перебування під дією психоактивних речовин, вираженого психічного розладу.

За таких обставин батьки можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за ст. 166 Кримінального кодексу України та порушено питання щодо позбавлення батьків батьківських прав або відібрання дітей від батьків у судовому порядку без позбавлення їх батьківських прав."

 



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: