Военнослужащая из Мелитополя рассказала о дискриминации на войне

Переглядів: 2352

28 лютого 2018 09:57

Военнослужащая из Мелитополя рассказала о дискриминации на войне фото
Военнослужащая из Мелитополя рассказала о дискриминации на войне
О гендерной дискриминации в рядах ВСУ рассказала военнослужащая из Мелитополя.

Журналисты "Цензор.Нет" подготовили материал о дискриминации женщин на передовой. Среди героинь материала и наша землячка Екатерина Драпьята.

"У мене на передовій дівчат не буде". Чому дискримінаційні внутрішні розпорядження у ЗСУ бувають важливішими за закон?

Беззаперечне право воювати українські снайперки, кулеметниці та розвідниці, які раніше були оформлені у ЗСУ начальниками лазень, зв’язківцями або діловодами, отримали ще у 2016 році – у момент офіційного розширення списку доступних для жінок армійських посад. На жаль, час засвідчив, що законодавчі покращення не завжди можуть гарантувати жінкам можливість боронити свою землю – через надмірну "турботу" та особисті упередження окремих військових.

У ТИЛ "НА ПІДСИЛЕННЯ"

Катерину Драп’яту побратими краще знають за її позивним, що нагадує не тільки про найзвичніший для неї у останні роки колір одягу, але і про вік дівчини. У 2014 році, коли в Україні тільки-но почалася війна, Зеленій було лише двадцять. Це Катерину не зупинило. Спочатку дівчина пішла добровольцем у "Правий сектор". А вже за рік, восени 2015-го, підписала контракт зі Збройними Силами України. Разом із побратимами-добровольцями вона прийшла до лав 93 ОМБр. Одразу після підписання контракту, навіть без "учебки" - адже людей неабияк бракувало, а Катерина мала досвід та сама рвалася на фронт – Зелена потрапила в одну з найгарячіших точок Донбасу, на шахту "Бутівка". На шахті Зелена пробула більше ніж півроку. Коли 93 ОМБр вийшла з зони АТО на ротацію, дівчина отримала відзнаку Міністерства оборони України – "Знак пошани".

У мене на передовій дівчат не буде. Чому дискримінаційні внутрішні розпорядження у ЗСУ бувають важливішими за закон.

Згодом, після відпочинку та навчань, бригада знову вирушила на фронт. Жінки-військові у цей момент вже святкували перемогу: адже Міністерство оборони нарешті офіційно розширило список посад, які дозволено було займати жінкам. На саму Зелену це не мало особливо вплинути. За згодою командира роти Зелена виконувала також і бойові завдання, однак завжди була у першу чергу парамедиком. Ще з моменту підписання контракту дівчина займала посаду санінструктора роти, і на передовій і на цій посаді була на своєму місці… аж поки батальйон не очолив новий командир.

"Мене несподівано перевели на другу лінію – "на підсилення" у батальйонний медпункт. На підсилення – з нуля у тил! – обурюється Зелена. – Це було дуже "логічно". Адже я була єдиним у нашому підрозділі санінструктором. Єдиним медиком на величезній території, яку на той момент утримувала наша рота. І в мене була просто істерика. Я планувала втечу назад на позиції і думала, що в мене дах поїде. Постійно уявляла собі: а якщо там буде серйозний обстріл? Що тоді? Пацани просто помирати будуть?..."

У мене на передовій дівчат не буде. Чому дискримінаційні внутрішні розпорядження у ЗСУ бувають важливішими за закон 02

Всі спроби "відпроситися" назад завершувалися нічим. У відповідь Зелена чула тільки посилання на усне розпорядження командира 2 батальйону 93 ОМБр Володимира Сіленка. "Комбат сказав, що "у нього" на передовій дівчат не буде", - пояснює Катерина.

"Мені навіть розповідали, що я взагалі не маю права бути на першій лінії, бо нібито вийшов закон про те, що жінкам там перебувати заборонено, - згадує вона. - Жодного подібного закону, певна річ, не існувало. Мої знайомі дівчата у підрозділах у цей самий час і залишалися медиками на передових позиціях, і воювали, вже офіційно займаючи бойові посади… Але не у нашому батальйоні. У нашому попереду залишилися тільки пацани".

Можливості повернутися туди, де вона була дійсно потрібна, Катерині так і не дали. Зрештою, дівчина просто звільнилася з лав Збройних сил України.
"
Подібні історії – про те, як вже навіть маючи бойовий досвід та пробувши на фронті тривалий час, через упередження однієї-єдиної людини з командування жінка може "вилетіти" у тил – є, напевно, майже у кожній військовій частині.

Фото Цензор.Нет.


Имя:
Ваш комментарий:

Anonim
28 лютого 2018 г. (10:34)
А чего она лицо прячет? Боится благодарностей от своих земляков?
Гость
28 лютого 2018 г. (20:53)
Знаешь Чмо, если не такие девочки и настоящие парни которые на передовой, ты уже давно схоронил бы своих близких, так как это сделали те кто как и ты ждал и дождался "русскую весну" по ту сторону линии фронта.
Благодаря таким девочкам и парням твои дети живы, ходят в школу и ты жрешь пиво.
Anonim
1 березня 2018 г. (08:28)
Ононим ты дура и дурак?
Anonim
28 лютого 2018 г. (11:19)
Да правильно и зделал комбат. Там ведь не курорт. Там убивают. ВОТ КОМБАТ ДУРЕХУ И ПОЖАЛЕЛ. 
Anonim
2 березня 2018 г. (02:54)
Цитирую : -  Спочатку дівчина пішла добровольцем у "Правий сектор" Все мы прекрасно знаем кто такие правосеки -нацики и бандерлоги! Так что нечего из нее делать героиню и пытаться у читателей вызвать сочувствие к этой мрази !
Anonim
2 березня 2018 г. (02:58)
Народ, админ цензурит и удаляет неугодные бандеровцам и нацикам коменты ! Значит они заодно с ними и это их настоящее лицо !
Колян
2 березня 2018 г. (11:53)
у меня аж слеза струей потекла от ее всхлипов (((  бедняжке не дают денег заработать на войнушке ((((.... похоже  в гражданской то жизни не сильно то может устроиться учитывая что в Правый гомасек пошла . человек который готов по пьяне убивать собрата но только не работать !!
Anonim
3 березня 2018 г. (00:08)

Схожі новини: