Олександр Педан: «Я не люблю бути залежним»

Про перше кохання

- Сашко, розкажи про свою сім’ю.

- Мама з батьком познайомилися в танцювальному ансамблі при університеті. Тато за освітою, здається, інженер, але був керівником ансамблю народного танцю «Поділля». Я третій син в сім’ї, наймолодший.

- Якісь яскраві картинки з дитинства пригадуються?

- Пригадується, коли мені було років 5-6, по сусідству жила дівчина Люба, в якої була собака. І в мене була собака. Ми разом гуляли з тваринами. Напевне, якесь перше кохання зароджувалось.

- Як тебе виховували батьки?

- Я був дуже спокійний. Коли мене принесли з пологового будинку, навіть не плакав, і мама постійно заглядала, чи зі мною все гаразд.

Про гумор

- Що привело тебе до КВК?

- В 9 класі разом з однокласниками ми створили команду КВК. Спочатку виграли шкільний чемпіонат, потім на міських конкурсах перемагали. В останніх класах був період, коли я грав водночас за три конкуруючі команди з різних вузів.

В телевізійну команду «Три толстяка», де Дядя Жора був капітаном, мене спочатку взяли як танцюриста. Я стояв в задній лінії, але за рік перейшов у першу п’ятірку акторів.

- Як стався стрибок з КВК до ведучого «Comedy Club»?

- В принципі закономірно. Останні роки в КВК я був ведучим: «прогрівав» публіку, спілкувався, вів розминки з залом. Коли почали збирати «Comedy Club», хлопці запропонували мене як ведучого.

- І тебе спочатку «забракували»...

- Так, в мене були проблеми з українською мовою. Я її вивчав у школі, але було замало практики. Продюсер каналу подивився на мій виступ і сказав: «Або цей малий вивчить українську, або шукайте нового ведучого». І дійсно, я ходив, дивився, як на моє місце шукають людей, хвилювався. І в цей час вивчав українську з викладачем.

- Наступний стрибок - ти потрапляєш на «Підйом».

- Я дуже прагнув працювати ведучим шоу. Але мене одного було не достатньо. Треба ще Притулу. А він довго працював на радіо і казав: «Я більше так рано прокидатися не хочу». Врешті-решт, він погодився.

Про шкідливі звички

- Разом з іншими українськими зірками ти підписав «Маніфест українців проти куріння». Раніше ти курив, але декілька років тому кинув, так?

- Коли грав в КВК, то підхопив цю звичку. Вважав, що це розслабляє. Курив півтора роки, а потім набридло. Просто я не люблю залежності, яка не несе користі. В мене є залежність від спорту. Вона 100% несе і задоволення, і користь. Я спробував: от зараз нервую, а що буде, якщо не покурю? Спробував - і нічого не змінилося. Щоб себе остаточно переконати, я почав знаходити в курінні вагомі мінуси: треба постійно мати сигарети, в когось стріляти, якщо в тебе закінчилися, від тебе смердить, наліт на зубах, пальці жовтіють, не кажучи вже про загальну шкоду здоров’ю. Ось так сам себе накрутив - і кинув.

- Зараз в Україні курити стає не модно. Що треба зробити, щоб підтримати цю тенденцію?

- А треба показувати своїм прикладом. Ті люди, які не курять і мають певний статус, повинні показувати і говорити про це. Є мода, і вона дуже впливає на людей. Мені приємно, що останнім часом стало модно не курити. Треба просто показувати правильний приклад.