«Зверніть на нас увагу»: колектив Запорізького онкоцентру просить Президента України не допустити ліквідації медзакладу

Переглядів: 453

21 травня 2024 23:40

«Зверніть на нас увагу»: колектив Запорізького онкоцентру просить Президента України не допустити  ліквідації  медзакладу фото

16 травня на сайті Президента України з’явилася електронна петиція №22/226266-еп, у якій колектив КНП "Запорізького регіонального протипухлиного центру" ЗОР просить Володимира Зеленського не допустити ліквідації медзакладу шляхом приєднання його до обласної клінічної лікарні

Колектив просить Президента України  скасувати розпорядження голови обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації від 06.05.24 #262 "Про припинення комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради"

Автор (ініціатор) петиції - Дар'я Байдукова.

«Онкологічні захворювання потребують комплексного та спеціалізованого підходу до лікування, який може забезпечити виключно профільний онкологічний заклад.

Якщо приєднати онкоцентр до структури обласної лікарні, це може мати наступні негативні наслідки:

  • зменшення спеціалізації та експертизи, що може призвести до розподілу ресурсів та уваги між різними спеціальностями в галузі онкології, а це може вкрай погано вплинути на якість лікування пацієнтів;
  • ускладнення доступу до лікування – через перевантаженість медичних закладів або обмежену доступність обладнання, пацієнти можуть зіштовхнутися із затримками у діагностиці та початком лікування, що, в свою чергу, може мати такий наслідок, як прогресування захворювання та погіршення прогнозів;
  •  ризик зміни фокусу та пріоритетів – приєднання онкоцентру до обласної лікарні може призвести до зміни фокусу та пріоритетів у медичній діяльності, що може негативно вплинути на рівень онкологічної допомоги, яка надається пацієнтам Запорізької області.

Хочу звернути увагу на те, що онкологія – не просто є глобальною проблемою людства, а ще й викликом, з яким нам у післявоєнний період доведеться зіштовхнутися в нечуваних обсягах. Запорізька область як прифронтова територія – не виняток, адже тут вже помітна невтішна статистика.

Центр, про який йде мова, відіграє значну роль в боротьбі з онкологічними захворюваннями. Він є конкурентним регіональним Центром із забезпечення повного циклу лікування онкологічних захворювань, які, у свою чергу, потребують комплексного та спеціалізованого підходу до лікування, що може забезпечити тільки профільний онкологічний заклад.

Об`єднання ж закладів приведе до розпорошення служби, знищить індивідуальний підхід, більше того, це суперечить останнім стратегічним напрацюванням медичної та, зокрема онкологічної, служби, які направлені на централізацію онкологічної допомоги, створення референс-центрів, мультидисциплінарних груп спеціалістів.

Тобто, сама ідея об`єднання йде в розріз із стратегією подальшого розвитку онкологічної служби України.

Враховуючи вищевикладене, в час, коли ми всі об`єднані навколо реалізації безпрецедентного Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 грудня 2023 року «Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень», введеного в дію Указом Президента України від 22 грудня 2023 року № 842, і повинні дбати про те, щоб забезпечити ефективне функціонування спроможної мережі закладів охорони здоров`я для надання медичної допомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями, вважаю рішення щодо ліквідації потужного регіонального Центру – недоцільним.

Колектив Центру надіється на Ваше справедливе вирішення цієї проблеми не тільки для колективу центру, а й для блага пацієнтів Онкоцентру. Вас благає про допомогу вся Запорізька область і місто Запоріжжя. Зверніть на нас увагу», - написала ініціатор петиції.

Станом на зараз петиція зібрала 8972 голосів з 25000 необхідних. Збір підписів триває, залишилося 87 днів. Підписати петицію можна, перейшовши за посиланням.

Детальніше про ситуацію в Запорізькому регіональному протипухлинному центрі ми писали тут.




Схожі новини: