Обʼєднають лікарні і центри: Запорізька ОДА дала старт реструктуризації медзакладів

Переглядів: 154

7 травня 2024 23:55

Обʼєднають лікарні і центри: Запорізька ОДА дала старт реструктуризації медзакладів фото

Координаційна рада регіону з питань охорони здоровʼя ухвалила управлінські рішення, згідно з якими з трьох обласних закладів буде створений Центр матері та дитини, а обласну клінічну лікарню об’єднають з протипухлинним та кардіологічним центрами.

Центр матері та дитини створять на базі обласної дитячої лікарні, до якої доєднають обласний перинатальний центр та центр репродукції.

Про це журналістам повідомила заступниця голови Запорізької облдержадміністрації Наталія Будяк під час брифінгу в Медіацентрі ЗОДА.

- Загальне зниження народжуванності як в Україні, так і в Запорізькій області створює умови, в яких не можна утримувати окремий заклад з недостатньою кількістю пологів, - розповіла посадовиця.

Наприклад, в обласному перинатальному центрі за рік прийняли 1000 пологів, тобто менше трьох на добу. Вважається, що при недостатньому навантаженні лікарі-акушери можуть втрачати свою кваліфікацію.

Щоправда, цей медичний заклад створювався не як звичайний пологовий будинок, яким він, до речі, був до реконструкції (нагадаю, раніше тут розміщувався міський пологовий будинок №5), його пацієнтками мали бути жінки з різними патологіями. Тому обласний перинатальний центр оснащували сучасним обладнанням, в тому числі унікальним. Тобто при його відкритті, певно, не ставилася задача прийняти якнайбільше пологів. Але часи змінюються...

 

- Ми об’єднали обласні установи, що опікуються здоров’ям маленьких дітей, жінок та породіль. В Центрі матері та дитини пацієнти зможуть отримати повний спектр послуг - лікування безпліддя, планування вагітності, пологи та навіть медичний супровід дитини до 18 років, – зазначила Наталія Будяк.

Заступниця голови ОДА розповіла, що цього року держава запровадила новий пакет - лікування безпліддя. Але жоден заклад області не законтрактований за цим пакетом.

- Це свідчення того, що у кожного закладу окремо не вистачає ресурсів для відповідності вимогам зазначеного пакету. Об'єднання ж медичних установ дозволить вирішити це питання.

А ця послуга, не дивлячись на війну, є запитуваною у громадян, особливо у сім“ях військовослужбовців. Сподіваюсь, що ми зможемо об’єднати зусилля і підписати цей пакет. І громадяни зможуть скористатися цією послугою за державні кошти, - підкреслила Наталія Будяк.

До обласної клінічної лікарні приєднають регіональний протипухлинний центр та центр серцево-судинних захворювань. Це покращить якість надання допомоги важкохворим пацієнтам та розширить їі спектр.

- Це об’єднання сильних і спроможних закладів заради потужного підсилення, - зазначила посадовиця. - В такій потужній медустанові, за потреби, пацієнт зможе цілодобово проходити діагностику та лікування.

- У медичному закладі створять відділення інтервенційної онкології, ендоскопії, трансфузіології, детоксикації. Організують мультидисциплінарний супровід онкологічних та кардіологічних хворих. У планах створити в обласній лікарні і центр трансплантації кісткового мозку, – розʼяснила заступниця голови ОДА.

Удосконалені медичні заклади, за словами Наталії Будяк, стануть фінансово стійкими і забезпечать широкий спектр медичної допомоги. Лікування проводитиметься за фінансуванням Національної служби здоров'я, згідно з пакетами НСЗУ.

Посадовиця наголосила, що скорочення медичного персоналу не планується. Навпаки – лікарні потребують медиків, щоб закрити наявні вакансії.

Очолюватимуть укрупнені медустанови керівники лікарень, на базі яких проходить об’єднання — Юрій Борзенко та Ігор Шишка. Керівники закладів, які приєднуються, будуть їх заступниками або керівниками напрямів.

Наталія Будяк також відповіла на запитання журналістів.




Схожі новини: