На волю: у Запоріжжі на Хортиці випустили біля 150 кажанів

Переглядів: 191

31 березня 2024 23:45

На волю: у Запоріжжі на Хортиці  випустили біля 150 кажанів фото

Ввечері 30 березня на острові Хортиця за участі співробітники заповідника та зоозахисники випустили на волю біля 150 кажанів.

Про цю подію повідомляє на своїй фейсбук-сторінці Національний заповідник "Хортиця".

"Рукокрилі, або кажани, – унікальна група ссавців. У процесі еволюції вони зайняли особливу екологічну нішу: усі європейські види рукокрилих – нічні мисливці на комах.

Кажани дуже чутливі до найменших змін у навколишньому середовищі. Основні причини цього – повільні темпи розмноження, використання вже наявних сховищ, складна терморегуляція, необхідність зміни літніх та зимових оселищ, далекі сезонні міграції, життя у соціальних групах.

Кажани України не будують гнізда та не риють нори – вони використовують виключно ті сховища, які надає їм природа чи людина. Це дупла та тріщини у старих лісових деревах; це печери, штольні та гірські тріщини; це щілини та підвали у будівлях людей.

Тому, з одного боку, знищення лісів та паркових зон змушує рукокрилих постійно шукати нові сховища у міському ландшафті, а з іншого, міське середовище приховує багато небезпек.

Серед них – нерозуміння та жорстокість з боку людей, різноманітні антропогенні «пастки» (відкриті вікна, кватирки та системи вентиляції), руйнація сховищ під час ремонтних та демонтажних робіт у будинках та квартирах. Все це фактори, які за останні кілька десятиліть поставили рукокрилих на межу зникнення.

Фауна рукокрилих України включає 28 видів, що належать до двох родин— підковикових та лиликових. В Україні рукокрилі визнані вразливою групою, яка потребує особливої охорони. Згідно фауністичних зведень, на острові Хортиця зафіксовано перебування 6 видів цих тварин.

Тому, розуміючи усю складність організації життя рукокрилих та їх існування на межі вимирання, ми, люди, маємо допомогти тваринам. Адже, зберігаючи біорізноманіття, ми намагаємося утримати хиткий баланс природних екосистем, елементом якого є і ми самі.

  • Громадська ініціатива Український центр реабілітації рукокрилих (м. Харків) з 1999 року на волонтерських засадах, а з 2013 року вже як потужна організація, за підтримки і допомоги зоозахисників,  займається порятунком кажанів які опинилися у критичних умовах існування та потребують допомоги по всій території нашої держави, в тому числі і в Запоріжжі.
  • Впродовж зимових місяців 2023-2024 років до Українського центру реабілітації рукокрилих (УЦРР) було доставлено майже 200 особин трьох видів рукокрилих: руда вечірниця, кажан пізній та нетопир середземноморський лилик двоколірний, яких було знайдено та врятовано зоозахисниками в місті Запоріжжя та околицях та доставлено до міста Харкова волонтерами.
  • Відповідно до діючого законодавства України, ці тварини мають бути повернуті до природного середовища у період та за умов, коли їхньому життю та існуванню не загрожує небезпека.

Тому фахівці УЦРР повертають цих врятованих кажанів до природного середовища на території Національного заповідника «Хортиця», - зазначається у повідомленні.

Фото: Національний заповідник "Хортиця"




Схожі новини: