Україну накриє пил із Сахари

Переглядів: 235

31 березня 2024 22:50

Україну накриє пил із Сахари фото

В Україну прибуває пил із Сахари. Очікується значне погіршення якості повітря в найближчі дні.

Як повідомляє метеостанція "Бориспіль", сьогодні пилом накрило Прикарпаття, а ось 1 квітня така ситуація буде по всій Україні. 

Небо буде дуже тьмяним. При цьому все ще очікується аномальне тепло до +25 градусів.

Як пише DW, пил із Сахари дістався і Європи.

Сьогодні він накрив Німеччину, Францію та Швейцарію. Небо над частиною Європи забарвилося в жовтувато-жовтогарячий колір через найдрібніші частинки піщаного пилу, який вітер доніс з пустелі. Якість повітря також значно знизиться у найближчі кілька днів.

Пилова буря - атмосферне явище у вигляді перенесення куряви (великих кількостей пилу, часток ґрунту, піщинок) вітром із земної поверхні в шарі висотою кілька метрів із помітним погіршенням горизонтальної видимості (зазвичай на рівні 2 м вона становить від 1 до 9 км, але в ряді випадків може знижуватися до декількох сотень і навіть до кількох десятків метрів).

Під час цього спостерігається підйом пилу (піску) в повітря і одночасно осідання пилу на великій території. Залежно від кольору ґрунту в даному регіоні, віддалені предмети набувають сіруватого, жовтуватого або червонуватого відтінку.

Виникає зазвичай за сухої поверхні ґрунту й швидкості вітру 10 м/с і більше. Поширені в пустелях, напівпустелях, в орних степах, де дмуть сильні вітри.

Мапа поширення / Метеорологічна станція Бориспіль




Схожі новини: