Весняне водопілля: у Запоріжжі на Дніпрі спостерігається значне підняття рівня води

Переглядів: 209

21 березня 2024 22:25

Весняне водопілля: у Запоріжжі на Дніпрі спостерігається значне підняття рівня води фото

З початку другої декади березня ми спостерігаємо значне підняття рівня води в річці Дніпро в межах міста Запоріжжя та, зокрема, навколо острова Хортиця.

Це пов'язано з початком весняного водопілля, коли внаслідок танення снігів на півночі басейну р. Дніпро та випадіння опадів рівень води в річці суттєво збільшується, формуючи у своєму піку так звану повінь.

Зазвичай для нижньої течії Дніпра, куди входить ділянка від греблі Дніпровської ГЕС до лиману, водопілля розпочиналося в другій половині квітня, досягало піку в середні травня і закінчувалося в кінці травня-першій половині червня. Але оскільки в теперішній час Дніпро повністю зарегульований вище за течією, і до того ж настала рання метеорологічна весна (за даними українського гідрометеорологічного центру прихід метеорологічної, тобто за комплексом показників, весни припав на середину лютого) водопілля також розпочалося раніше. За попередніми оцінками свого піку воно повинно досягти у середині квітня.

Що ж ми спостерігаємо?

Навколо острова Хортиця і в цілому в межах міста відбулося значне підвищення рівня води в річці Дніпро. Поступово вода заходить на осушенні внаслідок Каховської трагедії ділянки. В середньому станом на сьогодні рівень води безпосередньо в зоні впливу Дніпровської ГЕС майже досяг нормальних значень, коли водопілля було наслідком природних процесів. Вода поступово заходить та наповнює наближені до русла ділянки Хортицької заплави, а також затоки малих річок в межах міста.

Можна стверджувати, що вперше за приблизно 70 років на землі Великого Лугу Запорозького прийшло весняне водопілля, завдяки якому і відбувалося формування унікального природного комплексу раніше.

Джерело: Національний заповідник "Хортиця"




Схожі новини: