У Братиславі cотні людей вийшли на акцію проти проросійської політики уряду Фіцо

Переглядів: 220

13 березня 2024 19:30

У Братиславі cотні людей вийшли на акцію проти проросійської політики уряду Фіцо фото

Щонайменш кілька сотень людей ввечері у вівторок зібралися у центрі Братислави, щоб висловити незгоду із зовнішньополітичним курсом чинної коаліції, зокрема у питанні російсько-української війни. 

Протест організувала словацька громадська ініціатива "Мир Україні", наголошуючи, що уряд Роберто Фіцо веде прихильну до Росії зовнішню політику, що суперечить інтересам Словаччини і ЄС. 

Акція на Площі Свободи почалася увімкненим сигналом повітряної тривоги.

Від учасників виступів на сцені – громадських діячів та деяких політиків – лунали слова про те, що деякі дії влади "переступають усі межі" і є ганьбою для країни. Також зі сцени зачитали спільну заяву ініціативи з приводу того, чому вони зібрали акцію.

"Проросійська риторика і пропаганда представниками державної влади є неприйнятною і загрожує нашим інтересам і майбутньому", – наголосили у ній. 

Зокрема, згадали рукостискання очільника МЗС Словаччини Юрая Бланара з главою МЗС РФ Сергеєм Лавровим, а також нещодавнє рішення Чехії поставити на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через розбіжності між двома столицями у питанні російсько-української війни.

Минулого тижня лідер ультраправої Словацької народної партії (SNS), яка входить до урядової коаліції, Андрей Данко заявив, що Росія "не є агресором" у повномасштабній війні проти України, а "захищає свої інтереси".

Як відомо, невдовзі у Словаччині пройдуть президентські вибори, перемога на яких підтриманого Фіцо кандидата – а це чинний спікер парламенту Петер Пеллегріні – дозволить прем’єру консолідувати владу в одних руках, як в його угорського колеги Віктора Орбана.

Європейська правда




Схожі новини: