Дієслово Should в англійській мові

Переглядів: 182

8 березня 2024 17:34

Дієслово Should в англійській мові фото

В англійській мові модальні дієслова є невеликою, але важливою групою слів, яка допомагає виражати різні функції в мовленні. Попри їхню обмежену кількість, у початківців нерідко виникає плутанина під час використання Modal Verbs. Нижче ми розглянемо конкретне дієслово should з цієї категорії. Для чого і як воно вживається — показуємо на простих прикладах.

Заговори англійською вільно - приходь на курси розмовної англійської мови онлайн до школи Speak Well School. Ми використовуємо сучасні та ефективні методики навчання, щоб ви могли швидко досягти бажаного результату у вивченні англійської.

Головне про дієслово should

Дієслово should [ʃʊd] в англійській мові належить до категорії модальних. Воно часто вживається для вираження рекомендацій, порад, необхідності й оцінки вірогідності. Йому складає компанію дієслово ought (to), адже є дуже схожим за смислом.

Should допомагає мовцю виразити свою думку стосовно того, що є правильним або бажаним у конкретній ситуації. Наприклад:

  • You should drink less coffee because of blood pressure problems. - Вам слід пити менше кави через проблеми з артеріальним тиском.

Незалежно від кількості залучених осіб і часу дії, у реченні ви завжди матимете сталу форму should. Вона змінюватиметься лише при запереченнях, коли ви додаватимете до неї частку not.

  • You shouldn't have registered there. - Не варто було там реєструватися.

Зауважте також, що найчастіше це дієслово вживається у теперішньому та майбутньому часі, а при перекладі українською воно звучить як слід/варто

Коли вживається дієслово should

Дієслово should часто використовується для давання порад і рекомендацій. Це допомагає створити ввічливий тон у спілкуванні та підкреслити цінність наданої інформації.

  • To reduce dust in the room, you should wet the broom. - Щоб зменшити пил у кімнаті, слід намочити віник.
  • Mark should accept the role. His contract could be terminated. - Марку слід погодитися на цю роль. Його контракт може бути розірваний.

Додатково модальне дієслово може виражати обов'язок або необхідність у певних ситуаціях. 

  • Children should be taught discipline from an early age. Дітей слід привчати до дисципліни з раннього віку. - необхідність на думку мовця.
  • Each of you should make your bed as soon as you get up in the morning. Кожен з вас повинен застеляти своє ліжко, щойно прокинувшись вранці. - обов’язок.

Крім цього, should також може вживатися для ввічливих запитів у питальній формі. Наприклад:

  • Should I pick up your mom at the airport? - Мені зустріти твою маму в аеропорту?

Виконуючи допоміжну функцію, should іноді виражає вірогідність або очікуваність чогось.

  • The shadow of this tree should fall directly on our window. - Тінь від цього дерева має падати прямо на наше вікно.
  • Tonight the North Star should be in this part of the sky. - Сьогодні вночі Полярна зоря має бути в цій частині неба.

Ось і все, що варто знати про головні функції дієслова should. Сподіваємося, цей корисний інструмент допоможе краще передавати думки та зробить ваші висловлення ввічливими!




Схожі новини: