Надихнулися Шевченком: у Запоріжжі відкрилася виставка дитячих робіт, які перемогли на конкурсі

Переглядів: 314

7 березня 2024 09:00

Надихнулися Шевченком: у Запоріжжі відкрилася виставка дитячих робіт, які перемогли на конкурсі фото

Понад 40 робіт переможців 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!» можна побачити на виставці образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, яка відкрилася у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

Цей етап конкурсу 18-20 січня 2024 року провів навчально-методичний кабінет закладів спеціалізованої мистецької освіти КУ "Обласний методичний центр культури і мистецтва" ЗОР.

Надійшло 57 творчих робіт: 49 в номінації «Образотворче мистецтво» та 8 - в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». Автори - учні мистецьких шкіл Запоріжжя, Запорізького району, Бердянської ДХШ, Енергодарської ДХШ та Лисогірської гімназії «Мрія» Біленьківської сільської ради Запорізького району.

Після перегляду робіт журі визначило переможців: 5 - в номінації «Образотворче мистецтво» та 4 - в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». Їх роботи і можна побачити на виставці в ЗОУНБ.

Зрозуміло, що малюнки юних художників і декоративно-прикладні роботи присвячені вшануванню українського генія, утвердженню його духовних заповідей, а також популяризації творчої спадщини Т.Г. Шевченка, 210-річчя з дня народження якого  відзначатимемо 9 березня.

На відкритті головна бібліотекарка відділу мистецтв ЗОУНБ Олена Савкіна нагадала, що обласна виставка дитячих робіт — традиційна і до повномасштабної війни вона розміщувалась у холі на 6-му поверсі, біля відділу мистецтв. Але сьогодні, в умовах воєнного стану, усі заходи у бібліотеці проводяться на першому поверсі. І в цьому є свій плюс - роботи талановитих дітей побачать усі відвідувачі.

- Ми за виставкою дитячих робіт сумуємо, але я вірю, що вже в наступному році вона повернеться на своє місце, де знаходилася протягом багатьох років, - зазначила Олена Савкіна.

Після короткого вступного слова головна бібліотекарка відділу мистецтв привітала з нещодавнім днем народження завідувачку навчально-методичним кабінетом закладів спеціалізованої мистецької освіти Світлану Сметаніну, яка представляла роботи переможців конкурсу.

А перша заступниця голови Бердянської РДА, депутатка Запорізької обласної ради Ірина Півень привітала учнів мистецьких шкіл та їх вчителів з перемогою на 3-го етапі Всеукраїнського конкурсу. Ірина Григорівна виконала і ще одну приємну місію — подарувала відділу мистецтв книги для проведення майстеркласів з петриківського розпису та вишивки.

Світлана Сметаніна навела присутнім цікаві факти з життя і творчості Великого Кобзаря, розповіла про його значення для українців, особливо зараз, під час повномасштабного вторгнення збройних сил рф в Україну. І вручила Дипломи департаменту культури, туризму, національностей і релігій ЗОДА переможцям 3-го етапу конкурсу та їх викладачам.

А ще дипломи отримали учениця ЗДШМ №4 Маргарита Гусинська, яка майстерно прочитала уривок з поеми Шевченка “Тополя”, і учасниця театрального колективу Азовського центру культури і дозвілля Бердянської міської ради Анастасія Хижняк, яка декламувала вірш Кобзаря.

До речі, вже відомо, що двоє талановитих запоріжців стали переможцями 4-го, заключного, етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!». Це — учень Запорізької дитячої школи мистецтв № 3 Михайло Колеснік з роботою «Народження серії офортів «Мальовнича Україна» (викладач Шенклянов В.В.) і учениця Запорізької дитячої музичної школи № 8 Аліна Дідух з роботою «Неначе степом чумаки у осени верству проходять...».

Цікаво, що у 2017 році на заключному етапі цього ж конкурсу перемогла і старша сестра Аліни Діана Дідух, якій тоді також було 12 років. Членам жюрі дуже сподобалася її робота “Кохання” (аплікація з текстилю).

Діана, як і Аліна, навчалася на художньому відділі Запорізької музичної школи №8. У сестер і викладачка одна - Тетяна Андріївна Славогородська.

Як розповіла їхня мама Юлія Дідух (в сім’ї троє дітей, але хлопець творчістю не займається), на нагородження доньку запрошували до Канева, де на Тарасовій горі у музеї нагороду Діані вручав міністр культури. Її робота є в каталозі, який був випущений за результатами конкурсу.

Чи буде у цьому році церемонія нагородження і у якому форматі вона проходитиме, поки що невідомо.

- Я вчуся в музичній школі №8 на художньому відділенні вже 6 років, - розповіла Аліна Дідух. - У школі у нас буде свято, на якому читатимемо вірші Тараса Шевченка. А в мене виникла ідея взяти участь у Всеукраїнському конкурсі, в номінації “Декоративно-прикладне мистецтво”. Робота називається “Чумаки”, зроблена з тканини.

За словами Юлії Дідух, Аліна вже чотири роки бере участь у цьому мистецькому конкурсі, але раніше далі третього етапу не проходила.

- Дуже приємно, що в цьому році її робота перемогла і у заключному етапі конкурсу, який присвячений ювілею Шевченка — 210-й річниці з дня його народження, - поділилася мама талановитих дівчат і додала, що “клаптикова мозаїка - то їхня сімейна техніка”.

А 15-річний учень художнього відділення Запорізької ДШМ № 3 Михайло Колеснік став переможцем з роботою «Народження серії офортів «Мальовнича Україна».

- Роботу назвав на честь однойменної серії офортів Тараса Шевченка, - розповів юний митець. - На передньому плані — Видубецький монастир у Києві, моя улюблена робота з цієї серії. Вона надихнула мене на створення цієї картини. Офорт — це дуже складно!

На металевій дошці голкою роблять малюнок, а заглиблення елементів зображення посилюють шляхом травлення металу кислотами, витравлені місця наповнюють фарбою і на спеціальному верстаті друкують відбиток на зволоженому папері. Цим засобом широко користувалися українські митці, зокрема Тарас Шевченко.

Серед переможців обласного етапу, чиї роботи можна побачити на виставці - учні Запорізької дитячої художньої школи, запорізьких шкіл мистецтв №№ 2,3,4, Запорізької музичної школи № 8, Вільнянської дитячої художньої школи та Матвіївської дитячої музичної школи.

Переможці 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!»

в номінації «Образотворче мистецтво»:

  • Рябік Аліса, 16 років, Запорізька ДХШ, викладач Третьяк Л.М.,
  •  Березовська Олександра, 14 років, Запорізька ДХШ, викладач Третьяк Л.М.,
  •  Говорухіна Олександра, 18 років, Енергодарська ДХШ, викладач Малиніна Р.П.,
  •  Колеснік Михайло, 15 років, Запорізька ДШМ № 3, викладач Шенклянов В.В.,
  •  Вишневська Неля, 14 років, Запорізька ДШМ № 3, викладач Буторіна Н.Ю.

Переможці в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво»

  •  Гавриленко Катерина, 17 років, Запорізька ДХШ, викладач Юрчук С.В.,
  •  Алєксєєнко Анастасія, 13 років, Запорізька ДХШ, викладач Жолудь Л.В.,
  •  Дідух Аліна, 12 років, Запорізька ДМШ № 8, викладач Славогодська Т.А.,
  •  Тодорчук Дарина, 12 років, Енергодарська ДХШ, викладач Тодорчук О.М.

Організатори виставки — КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» та КЗ «Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека» Запорізької обласної ради.

Приходьте подивитися, якими талановитими ростуть наші діти!




Схожі новини: