Бути чи не бути? Верховна Рада повинна вирішити долю Запорізької обласної ради

Переглядів: 238

5 березня 2024 13:00

Бути чи не бути? Верховна Рада повинна вирішити долю Запорізької обласної ради фото

До кінця тижня Верховна Рада України має вирішити долю Запорізької обласної ради Vlll скликання.

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки ухвалив рішення: рекомендувати нардепам призупинити повноваження Запорізької облради до кінця війни.

На час воєнного стану вони передаються до Запорізької обласної військової адміністрації.

Повноваження до облради повертаються через місяць після завершення військового стану.

Можливість призупинення повноважень прокоментував депутат Запорізької обласної ради Олександр Коваленко.

«Найближчими днями це питання вже розглянуть на засіданні Парламенту України.  До порядку денного чергового пленарного засідання ВРУ має бути внесено проєкт "Постанови про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією, начальником Запорізької обласної військової адміністрації повноважень, передбачених частиною третьою статті 10 та частиною третьою статті 15 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Якщо перекладати "людською" мовою, це означає таке:

- 100% повноважень облради (управління фінансами, майном, кадрами тощо) отримує ЗОВА,

- депутати не втрачають свого статусу, проте, він стає ще більш бутафорським.

До речі, ухвалення цього ще датованого минулоріч проєкту Постанови ВРУ, відтягували з різних об'єктивних та суб'єктивних причин, незважаючи на лобіювання з боку тодішніх очільників обласної виконавчої влади!

Однак, маємо говорити правду! Формально юридична підстава для розпуску Запорізької облради настала ще влітку 2022-го!

Крім формальної, ще є моральна та репутаційна складові. Не розшифровую і не деталізую... Усім зрозуміло((

Про те, що було тоді і що відбувалося потому напишу, причому, в особах. Колись. Буде цікаво)

Єдине, про що не жалкую і у чому переконаний - депутати фракції ПП "Партія Володимира Буряка "ЄДНАННЯ " зробили максимум можливого аби реанімувати та перезапустити нинішню облраду під час війни з російськими окупантами!

Не вийшло, на жаль... Допоки) Тому чекаємо на рішення українського парламенту», - написав Олександр Коваленко.

 

Нагадаємо, що до обласної ради на місцевих виборах у жовтні 2020 року обрали 84 депутата. Під час повномасштабного вторгнення рф сесія проводилася лише один раз — у березні 2022 року.

Намагання голови облради Олени Жук провести сесію кілька разів наштовхувалися на відверте ігнорування з боку депутатського корпусу. Сесії скликалися для вирішення кадрових питань — поновлення на своїх посадах за рішенням суду Володимира Шинкаренка та Валерія Стойчева — колишніх директора КНП “Запорізька обласна інфекційна лікарня” та директора КЗ "Василівський історико-архітектурний музей-заповідник "Садиба Попова" відповідно. У сесійній залі реєструвалися близько 20 депутатів, тому вона визнавалася неправомочною.

Наразі чисельність депутатського корпусу зменшилася. Кілька депутатів, серед яких лідер фракції забороненої законом партії ОПЗЖ Сергій Кальцев та депутат від “Батьківщини” Віктор Щербина, написали заяви про припинення повноважень у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон.

За рішенням суду припинені повноваження найвідомішого зрадника Запорізької області Євгена Балицького — фейкового “губернатора”, призначеного окупантами, та ще одного депутата від Опоблоку — Миколи Пастушенка, який став прислужувати рашистам у Дніпрорудному. До речі, у зв'язку з забороною Опоблоку та ОПЗЖ обласна виборча комісія не реєструє депутатів, які наступні за черговістю у партійних списках.

Депутатські повноваження Ніни Гурської, яка як директор Кам’янсько-Дніпровської школи-інтернату перейшла на бік ворога, припинені згідно звернення керівного органу “Партії Володимира Буряка “Єднання”.

Ні для кого також не секрет, що на окупованій території Запорізької області залишилися депутати обласної ради, про яких є інформація, що вони зрадники. А ще певна частина народних обранців з початком повномасштабної війни виїхала за межі Запоріжжі — в інші області країни чи за кордон. І на сесії облради у них немає бажання приїжджати.

Варто зазначити, що один раз питання про призупинення повноважень Запорізької обласної ради вже виносилося на засідання Верховної Ради. Але позитивного рішення народні депутати тоді не прийняли. Подивимося, як буде цього разу.

 

 




Схожі новини: