Чому 29 лютого буває раз на чотири роки та які повір'я та традиції оточують дату

Переглядів: 245

29 лютого 2024 13:25

Чому 29 лютого буває раз на чотири роки та які повіря та традиції оточують дату фото

Сьогоднішня дата – 29 лютого – є рідкісним днем, який випадає в календарі раз на 4 роки у високосні роки. І саме таким є нинішній 2024 рік, що означає наявність у ньому додаткового 366-го дня.

Високосні роки оточують народні повір'я та прикмети, проте для їх існування існує просте наукове пояснення.

Так, високосним роком є такий, в якому кількість днів становить 366 – на одну добу більше, ніж зазвичай. Зумовлюється це тим, що період оберту Землі навколо Сонця займає 365 днів, 5 годин, 48 хвилин і 56 секунд. Тобто для того, щоб врахувати додатковий час необхідно робити поправку, додаючи ще один день, коли відповідний час накопичився. У юліанському та григоріанському календарях цей день додають у лютому, і тоді лютий триває не 28, а 29 днів.

Саме в цей день, 29 лютого, православна церква святкує день преподобного Касіяна, з чим пов'язана одна з українських назв високосного року – кас'янів рік.

При цьому люди, які народилися 29 лютого зазвичай святкують дні народження в невисокосні роки 28 лютого або вже 1 березня. А в народі до таких людей часто формується особливе ставлення, яке варіюється – дехто вважає, що такі люди є особливими й матимуть довге життя, а інші вірять, що народження 29 лютого наповнить долю людини нещастями й труднощами.

Цей рідкісний день у народі вважався містичним і навіть небезпечним. Зокрема, існувало повір'я, що в цей день не варто без потреби виходити з дому. Також, згідно з народними прикметами, високосні роки вважаються завжди нещасливими. Вважається, що вони можуть приносити найжахливіші речі – війни, голод, падіж худоби, неврожай та всілякі напасті.

Також вважається, що 29 лютого не можна укладати шлюб та розлучатися. Крім того, не рекомендують у народі хрестити дітей, розпочинати нові справи чи давати в борг, планувати важливі операції та сваритися.

Загалом в народі не рекомендують у високосному році здійснювати великі покупки, такі як нова квартира, машина, дача; будувати або робити ремонт. Вважається, що будь-які зміни в цей рік стануть марними, тому нічого планувати не варто. Ще існує повір'я, що не можна збирати гриби у високосному році – вважається, що ви підіймаєте погане із землі.

Як повідомляли Українські Новини, тим часом сьогодні, 29 лютого, зірки обіцяють несподівані повороти і виклики багатьом. Астрологи розповіли докладно про те, що чекає на представників усіх знаків зодіаку в четвер.

Українські новини




Схожі новини: