Екологи закликають запоріжців не продавати і не купувати перші весняні квіти

Переглядів: 232

23 лютого 2024 13:50

Екологи закликають запоріжців не продавати і не купувати перші весняні квіти фото

Збір та продаж цих рослин призводить до зменшення їхньої чисельності, а подекуди й до повного зникнення.

Як свідчить досвід попередніх років, найпоширенішим об’єктом продажу є місцеві види декоративних та рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України – сон-трава, брандушка різнокольорова, горицвіт весняний, пролісок складчастий та інші.

Зривати та продавати такі рослини забороняється. Це є порушенням Законів України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», а також правил торгівлі на ринках та передбачає адміністративну відповідальність і нарахування шкоди, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України, становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

А також порушення порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією об’єктів рослинного світу. Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради. 

Екологи закликають запоріжців берегти рідну природу, не зривати, не продавати, не купувати перші весняні квіти та не підтримувати тих, хто збагачується коштом знищення рослинного світу.




Схожі новини: